• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 4.1°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 8.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.5°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 7.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.8°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.5°C / 3.2°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.1°C / 4.0°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.6°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.5°C
  4 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.5°C / 2.1°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.6°C / 4.2°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  56%
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έντονες αντιδράσεις για την χωροθέτηση της νέας ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ

 • A-
 • A+
Την αντίδρασή τους στην εισήγηση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ αναφορικά με την χωροθέτηση της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, εκφράζουν γιατροί κι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την εισήγηση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη, η νέα ΜΕΘ (η οποία αποτελεί δωρεά του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος») θα τοποθετηθεί δίπλα στην Καρδιολογική κλινική στην πρώην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και νυν Εμφραγμάτων.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν ακατάλληλο ακόμα και επικίνδυνο τον συγκεκριμένο χώρο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας ζητήματα ακόμα και ασφάλειας της υγείας των ασθενών.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Φραγκίσκος Παρθενάκης, ο συγκεκριμένος χώρος δεν πληροί κανένα κριτήριο για Μονάδα Εμφραγμάτων, καθώς είναι μικρός ενώ γειτνιάζει με τις εισόδους τριών χειρουργικών δωματίων. «Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά όχι εις βάρος της Καρδιολογικής Κλινικής», τονίζει ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο «στα χαρτιά, χωρίς προδιαγραφές».

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ εξηγεί ότι κατέληξε στη συγκεκριμένη πρόταση βασιζόμενος στον σχεδιασμό του κτιρίου, υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει χαρακτηριστεί εξαρχής ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Την αντίδρασή τους στην πρόθεση του διοικητή εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο. «Η σημερινή πρόταση της διοίκησης δεν καλύπτει ουσιαστικά αυτές τις ανάγκες, αλλά επιχειρεί με αποσπασματικό τρόπο να μπαλώσει κενά με το ελάχιστο δυνατό κόστος, συνωστίζοντας στον ίδιο χώρο μονάδες που είναι δύσκολο να συνυπάρξουν, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να υποβαθμίζονται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, η πρόταση της διοίκησης δεν περιλαμβάνει πρόσθετες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρόλο που μόνο η ΜΕΘ, η ΜΑΦ και η ΜΕΠΚ χρειάζονται πάνω από 70 νοσηλευτές για να λειτουργήσουν, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ΜΕΘ χρειάζεται, πέρα από σωστή χωροθέτηση, και ταυτόχρονη στελέχωση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Σε δήλωση προέβη και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης (ο οποίος είναι ο ίδιος καρδιολόγος), κάνοντας λόγο για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το νοσοκομείο. 

«Η Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει ένα πανελληνίως και διεθνώς αναγνωρισμένο προσωπικό που προσφέρει καθημερινά τις υπηρεσίες του στους Κρήτες και στους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου. Ένα πλήρως ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό που υπερασπίζεται καθημερινά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ παρέχει σήμερα όλα όσα παγκοσμίως παρέχει η σύγχρονη Καρδιολογία. Για το έργο της, όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερους και μεγαλύτερους χώρους. Σχετικά με τον σχεδιασμό του διοικητή του ΠΑΓΝΗ που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να επισημάνω ότι ως πρώην διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είχα εισηγήσεις που απέρριπταν τη “λύση” που εισηγείται σήμερα ο διοικητής του νοσοκομείου. Είχα εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου, της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Και είχα αποφάσεις της 7ης Υ.ΠΕ. και ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ για να επεκταθεί ο χώρος που σήμερα ο διοικητής εμφανίζεται να θέλει να καταργήσει. Και ερωτώ: Όλες αυτές οι αποφάσεις άλλαξαν; Όλες οι παραπάνω εισηγήσεις τροποποιήθηκαν; Οι τελευταίες κινήσεις του διοικητή για την Καρδιολογική, όπως και αυτών για την Παιδοχειρουργική, την Παιδιατρική και τη Νεφρολογική Κλινική, είναι ανησυχητικές και οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το νοσοκομείο. Η σημερινή διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. όπως και το ίδιο το υπουργείο πρέπει άμεσα και δημόσια να πάρουν θέση», ανέφερε ο βουλευτής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Η εισήγηση της διοίκησης ήταν η αναμόρφωση του χώρου της ΜΕΠΚ, ώστε να αναπτυχθούν κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ στον ίδιο χώρο, τονίζοντας τον ενημερωτικό χαρακτήρα της εισήγησης, καθώς όπως τόνισαν τις αποφάσεις θα τις πάρει η ίδια. Στάθηκε επίσης στη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις τη συγκεκριμένη περίοδο αξιοποιώντας την πρόσθετη χρηματοδότηση λόγω κορωνοϊού.

Οι εκπρόσωποί μας τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι μόνο χωροταξικό. Η ανάπτυξη καταρχάς των μέχρι τώρα κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, η δημιουργία ΜΑΦ και τμημάτων ημερήσιας νοσηλείας για στεφανιογραφίες, με ταυτόχρονη στελέχωσή τους με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων και συνολικότερα μια ανάγκη για τη καλύτερη υγειονομική κάλυψη του νησιού.

Η σημερινή πρόταση της διοίκησης δεν καλύπτει ουσιαστικά αυτές τις ανάγκες, αλλά επιχειρεί με αποσπασματικό τρόπο να μπαλώσει κενά με το ελάχιστο δυνατό κόστος, συνωστίζοντας στον ίδιο χώρο μονάδες που είναι δύσκολο να συνυπάρξουν, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να υποβαθμίζονται (π.χ. η ΜΕΠΚ). Η πρόταση της διοίκησης δεν περιλαμβάνει πρόσθετες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρόλο που μόνο η ΜΕΘ, η ΜΑΦ και η ΜΕΠΚ χρειάζονται πάνω από 70 νοσηλευτές για να λειτουργήσουν.

Επίσης η διοίκηση δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για επιστημονικά κριτήρια στην χωροθέτηση και ανάπτυξη των κλινικών για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, τις οποίες επικαλείται μόνο όταν χρειάζεται άλλοθι για την δικαιολόγηση των σχεδιασμών της.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν ένα σύγχρονο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του νοσοκομείου με επαρκή στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Προτείναμε επίσης επαναφορά του θέματος και συζήτηση  με όλους τους εμπλεκόμενους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντίθετοι στην συγχώνευση κλινικών οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ
Τη διαφωνία του με την συγχώνευση της Παιδοχειρουργικής και της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.
Αντίθετοι στην συγχώνευση κλινικών οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Όχι σε ρατσιστές και αντιεμβολιαστές
Αναχρονιστικές κι επικίνδυνες χαρακτηρίζει τις ρατσιστικές συμπεριφορές το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καταδικάζοντας τις ξενοφοβικές διαδηλώσεις.
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Όχι σε ρατσιστές και αντιεμβολιαστές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Αντιδρούν στην διακοπή των αδειών ειδικού σκοπού
Την αντίθεσή του στην διακοπή των αδειών ειδικού σκοπού εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
ΠΑΓΝΗ: Αντιδρούν στην διακοπή των αδειών ειδικού σκοπού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβολική διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ - Ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας
Σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν την Τρίτη προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες με τις οποίες καλούνται να εργαστούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Συμβολική διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ - Ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες ντροπής στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
Ενώ το πόρισμα έρευνας έπειτα από περσινές καταγγελίες εργαζομένων, ακόμα ερευνάται - Βγήκαν τα ράντσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης. Ψυχιατρικοί ασθενείς κοιμούνται στους διαδρόμους του ιδρύματος.
Εικόνες ντροπής στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν την παρουσία αστυνομίας στην κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Δεκάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην αγωνιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΓΝΗ υστέρα από το κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης σωματείων και...
Καταγγέλλουν την παρουσία αστυνομίας στην κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας