• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  3 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  92%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  96%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 17.0°C / 18.4°C
  3 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  84%

To φράγμα Μπραμιανών

Κινδυνεύει με απένταξη το έργο στο φράγμα Μπραμιανών - Στη Βουλή το θέμα

 • A-
 • A+
Παρέμβαση στη Βουλή για το θέμα του έργου μεταφοράς νερού στο φράγμα Μπραμιανών πραγματοποίησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης Βαρδάκης Σωκράτης, Ηγουμενίδης Νίκος, Θραψανιώτης Μανόλης και Μαμουλάκης Χάρης, καθώς και οι βουλευτές Βαρεμένος Γιώργος και Παππάς Νίκος κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς: Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα «Κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ του έργου Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Μπραμιανού».

Το έργο αφορά τον νέο αγωγό μεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου Ιεράπετρας για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Μπραμιανού, ύψους 16.800.000 ευρώ ενώ όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, «Εάν γίνει αλλαγή της Διευθύνουσας Υπηρεσίας θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου με κίνδυνο την απένταξή του από το ΕΣΠΑ».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ αφού λήφθηκε υπόψη η επάρκεια του δικαιούχου  που είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων  του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Αντίστοιχη τεχνική επάρκεια δεν υπάρχει στον ΒΟΑΚ ΑΕ, έτσι εάν γίνει αυτός δικαιούχος πάλι κινδυνεύει το έργο με απένταξη».

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Με το άρθρο 59 του Π.Δ. 123 - ΦΕΚ 151 Α’/12-10-2017 (Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών) συστάθηκε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Κρήτης και Δωδεκανήσων με έδρα το Ηράκλειο. Παλαιότερα υπήρχε η ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ που ήταν επιφορτισμένη με την εκτέλεση Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με έργα Οδοποιίας στον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ (Νότιος Οδικός Άξονα Κρήτης, με έργα Απομαρμά – Μοίρες, Παράκαμψη Βιάννου), η οποία συγχωνεύθηκε το 2013 στην ΟΑΚ Α.Ε.

Όταν μάλιστα, συστάθηκε η Ε.Υ.Δ.Ε. Κρήτης & Δωδεκανήσων το ΤΕΕ/ΤΕΑΚ είχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς επιστολή (24/05/2017), όπου αναφερόταν «το ΤΕΕ/ΤΕΑΚ με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων στη Δ.Ε. (ΑΜΑΚ, ΑΠΡΟΣΥΜΗ, ΔΚΜ) στηρίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύσταση της ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων και θα συμμετέχει γόνιμα, όπως πάντοτε πράττει, σε κάθε γόνιμο διάλογο για την ουσιαστική αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών στην Κρήτη για ποιοτικές και ασφαλείς δημόσιες υποδομές που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες».

Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Μόνιμων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε επιστολή (6/08/2019) προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, όπου αναφέρονταν τα εξής: «Συμμεριζόμενοι την δικαιολογημένη ανησυχία τους (των υπαλλήλων που είναι τοποθετημένοι στην ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων) συμφωνούμε και στηρίζουμε το αίτημα τους για την άμεση λειτουργία της.

Ζητάμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα θέματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι το Δημόσιο συμφέρον απαιτεί τα μεγάλα έργα στρατηγικής σημασίας, τα οποία ανήκουν χωρικά στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου , την αρμοδιότητα κατασκευής να την έχει η ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων με προϊστάμενη αρχή το Υπουργείο».

Τέλος, στις 24/4/2020 υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση του έργου με τίτλο: «ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑ ΜΥΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ», Π/Υ 16.800.000 ευρώ με Διευθύνουσα Υπηρεσία την ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων, ενταγμένο στο ΠΑΑ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εάν γίνει αλλαγή της Διευθύνουσας Υπηρεσίας θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου με κίνδυνο την απένταξή του από το ΕΣΠΑ. 

Επίσης, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ αφού λήφθηκε υπόψη η επάρκεια του δικαιούχου  που είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων  του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Αντίστοιχη τεχνική επάρκεια δεν υπάρχει στον ΒΟΑΚ ΑΕ, έτσι εάν γίνει αυτός δικαιούχος πάλι κινδυνεύει το έργο με απένταξη.         

Επειδή η λειτουργία της ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων είναι η μόνη υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών στην Κρήτη που έχει έδρα το Ηράκλειο. 

Επειδή η κατασκευή και η λειτουργία των μεγάλων δημοσίων έργων είναι θέμα που αφορά όλους τους πολίτες.

Επειδή οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επειδή οι υποδομές θα πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται από ισχυρές αναβαθμισμένες δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες.

Επειδή η επάρκεια (ποσότητα) νερού του φράγματος των Μπραμιανών για την άρδευση 17.000 στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών εξασφαλίζεται (εξαρτάται) σε μεγάλο βαθμό και από τα συνοδά  έργα, όπως αυτό του αγωγού του Μύρτους.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:       

 1. Τι σκοπεύετε να κάνετε με την ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το μέλλον της ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων;
 2. Τι έχετε σκοπό να πράξετε προκειμένου να μην απενταχθεί από το ΕΣΠΑ το σημαντικό έργο «Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Μπραμιανού, ύψους 16.800.000 ευρώ»;»
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σημαντικά έργα για την αξιοποίηση του φράγματος των Ποταμών
Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή διυλιστηρίου στην περιοχή Γιαννούδι ενώ το δεύτερο έργο αφορά στην επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης.
Σημαντικά έργα για την αξιοποίηση του φράγματος των Ποταμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στα Δικαστήρια ο ΟΑΚ για το φράγμα Βαλσαμιώτη
Στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων συζητιέται η προσφυγή του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, αναφορικά με την παραλαβή από το Δημόσιο του φράγματος Βαλσαμιώτη
Κρήτη: Στα Δικαστήρια ο ΟΑΚ για το φράγμα Βαλσαμιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρναουτάκης: «Εθνική ιδιοκτησία τα υδατικά μας αποθέματα»
Στο επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν και τα φράγματα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου και Ασιτών – Πρινιά, των οποίων οι μελέτες ολοκληρώνονται.
Αρναουτάκης: «Εθνική ιδιοκτησία τα υδατικά μας αποθέματα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Σε τροχιά υλοποίησης το έργο στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα σημαντικό έργο στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο, ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα της Κρήτης.
Ρέθυμνο: Σε τροχιά υλοποίησης το έργο στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας