• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 17.9°C
  2 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 17.0°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 10.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 18.6°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.3°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.8°C
  3 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  90%

Τα Δικαστήρια Ηρακλείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποινή-χάδι για βιασμό φοβερής αγριότητας

 • A-
 • A+
Πρωτοφανής δικαστική απόφαση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης ουσιαστικά απαλλάσσει 46χρονο που κακοποίησε σεξουαλικά με σκουπόξυλο έναν νεαρό, επειδή τόλμησε να συνάψει σχέση με την κόρη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το σκεπτικό ότι ο δράστης δεν απέβλεπε σε προσωπική ικανοποίηση, αλλά σε τιμωρία και εξευτελισμό του θύματος, η εξαετής κάθειρξη που επεβλήθη πρωτόδικα μεταβλήθηκε σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή για παράνομη κατακράτηση.

Άλλοθι στη βία, και μάλιστα εναντίον των αδυνάμων, παρέχει δικαστική απόφαση στην Κρήτη για μια υπόθεση που είχε σοκάρει την τοπική κοινωνία τον Ιανουάριο του 2012 για την αγριότητα του δράστη σε βάρος του θύματος. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Τυμπάκι Ηρακλείου όπου ένας 39χρονος (τότε) πατέρας κακοποίησε σεξουαλικά τον 18χρονο φίλο της κόρης του επειδή δεν ενέκρινε τον δεσμό τους. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του παιδιού, ο 39χρονος τον είχε καλέσει για να μιλήσουν όταν έμαθε για τον δεσμό των δύο παιδιών.

Όταν συναντήθηκαν, ο πατέρας χτύπησε τον νεαρό με τα χέρια του σε όλο το σώμα αλλά και με μεταλλικό εργαλείο το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησε για να βασανίσει το θύμα του στα γεννητικά όργανα, ενώ στη συνέχεια του έδεσε τα χέρια με αυτοκόλλητη ταινία και τον οδήγησε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με τη βοήθεια ακόμα δύο ατόμων. Εκεί ο πατέρας βίασε με σκουπόξυλο τον 18χρονο, ενώ ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσε την πράξη του. Το παιδί κατέληξε βαρύτατα τραυματισμένο και σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο όπου κατήγγειλε όσα συνέβησαν, τα οποία στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν και από την ιατροδικαστική εξέταση στην οποία υπεβλήθη.

Ο πατέρας του κοριτσιού τότε είχε διαφύγει τη σύλληψη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου και παρουσιάστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις στις Αρχές. Στο πρωτόδικο δικαστήριο ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο 18χρονος που είχε κακοποιήσει το παιδί του, ενώ είχε υποβάλει και μήνυση εις βάρος του νεαρού για βιασμό της κόρης του, κατηγορία όμως για την οποία ο 18χρονος αθωώθηκε. Στον πατέρα το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε κατά συγχώνευση ποινή κάθειρξης πέντε ετών και δέκα μηνών, για τις κατηγορίες του βιασμού, της σωματικής βλάβης και της παράνομης κατακράτησης.

Άλλη τροπή

Ωστόσο, η δίκη πήρε άλλη τροπή κατά την επανάληψή της σε δεύτερο βαθμό, πριν από λίγες μέρες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, όπου ο 46χρονος, σήμερα, δράστης κρίθηκε εκ νέου ένοχος αλλά του επεβλήθη ποινή–χάδι. Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της υπόθεσης, ωστόσο σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το δικαστήριο έκρινε πως ο δράστης διέπραξε τη σεξουαλική κακοποίηση του θύματος με σκοπό όχι τη δική του ικανοποίηση αλλά την τιμωρία και τον εξευτελισμό του νεαρού. Αν και από την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα δεν προκύπτει πουθενά ότι το αδίκημα του βιασμού τελείται μόνο αν ικανοποιείται ο δράστης, το δικαστήριο είχε άλλη άποψη και φάνηκε να υπερβαίνει τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο κάνοντας μια εντελώς ανεδαφική κρίση, παραβλέποντας το ρητά διατυπωμένο άρθρο 5, όπου ορίζεται πως «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

Ωστόσο, με βάση το σκεπτικό της... «μη ικανοποίησης» στη συγκεκριμένη υπόθεση, η κατηγορία του βιασμού (που είναι κακούργημα) μετατράπηκε εντελώς αυθαίρετα σε παράνομη βία (που αποτελεί πλημμέλημα) και τέθηκε στο αρχείο λόγω παρέλευσης πενταετίας (σ.σ. έχουν πλέον παρέλθει επτά χρόνια από το περιστατικό). Επίσης στο αρχείο λόγω παραγραφής τέθηκε η κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης και τελικά ο 46χρονος κρίθηκε ένοχος μόνο για την κατηγορία της παράνομης παρακράτησης για την οποία το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή και συνεπώς παρέμεινε ελεύθερος.

Αν και η υπόθεση με τον βασανισμό του νεαρού είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις το 2012, καθώς υπήρξαν και φόβοι αντεκδίκησης από την οικογένεια του παιδιού, εντούτοις η αρχική καταδίκη και η βαριά τιμωρία στον δράστη άμβλυναν τις εντάσεις. Ωστόσο, η απόφαση του Εφετείου ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στο νησί καθώς στην ουσία επιβραβεύεται η «μάτσο» συμπεριφορά του Κρητικού πατέρα όταν νομίζει ότι κάποιος πειράζει την κόρη του και επιδέχεται πολλές διαφορετικές αναγνώσεις, ειδικά στην ενδοχώρα της Κρήτης.

Απανωτά περιστατικά

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η κρητική κοινωνία προσπαθεί να συνέλθει από απανωτά περιστατικά βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με θύματα συνήθως γυναίκες και μικρά παιδιά.

Μόλις πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε στο νησί ο κατ’ εξακολούθηση βιασμός (επί 15 χρόνια) ενός κοριτσιού από τον ίδιο του τον πατέρα στην Κίσσαμο, την προηγούμενη εβδομάδα ένας 54χρονος σκότωσε τη γυναίκα του στη Νέα Αλικαρνασσό επειδή θεώρησε πως τον απατούσε και μόλις μία μέρα πριν τα από Χριστούγεννα ένας 38χρονος αφέθηκε ελεύθερος παρά την καταγγελία της ίδιας του της συζύγου ότι ασελγούσε στα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αθωώθηκε εργοδότης για ξυλοδαρμό, καταδικάστηκε το θύμα
Το δικαστήριο αθώωσε τον εργοδότη που χειροδίκησε σε εργαζόμενη λόγω παραγραφής, ωστόσο καταδίκασε την εργαζόμενη σε τρεις μήνες φυλάκιση, επειδή απέιλησε τον εργοδότη.
Κρήτη: Αθωώθηκε εργοδότης για ξυλοδαρμό, καταδικάστηκε το θύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένοχος αλλά ελεύθερος ο πατέρας για ασέλγεια στον 4χρονο γιο του
Το δικαστήριο του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, υπό τον όρο να μην πλησιάσει ποτέ ξανά το παιδί του, καθώς η έφεσή του έχει αναστέλλουσα ισχύ.
Ένοχος αλλά ελεύθερος ο πατέρας για ασέλγεια στον 4χρονο γιο του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη με ερωτηματικά σε 48χρονο, για ασέλγεια κατά της κόρης του
Ο 48χρονος καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για ασέλγεια, ωστόσο η ενήλικη σήμερα κόρη του κατέθεσε υπέρ του, κάνοντας λόγο για εκδικητική κίνηση της μητέρας της.
Καταδίκη με ερωτηματικά σε 48χρονο, για ασέλγεια κατά της κόρης του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Προσωρινά ελεύθεροι οι γονείς που κακοποιούσαν τα παιδιά τους
Προσωρινά ελεύθεροι αφέθηκαν οι γονείς των τεσσάρων παιδιών οι οποίοι κακοποιούσαν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι γονείς ασκούσαν σωματική και ψυχολογική βία στα παιδιά τους, ηλικίας τριών,...
Χανιά: Προσωρινά ελεύθεροι οι γονείς που κακοποιούσαν τα παιδιά τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και δαρμένος και κατηγορούμενος
Εμφανώς κακοποιημένος προσήχθη χθες στην Ευελπίδων, μαζί με τους γιους του ο Δημήτρης Ινδαρές. Το κατηγορητήριο κατά των συλληφθέντων και οι έωλες δικαιολογίες της ΕΛ.ΑΣ. για τη νομιμοφάνεια της επιχείρησης.
Και δαρμένος και κατηγορούμενος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας