Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο πλευρό της Rosa Nera το ΜεΡΑ25

Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, το οποίο υπάγεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τελεί υπό κατάληψη από το 2004.

Στο πλευρό της Rosa Nera το ΜεΡΑ25

  • A-
  • A+

Ως τη «μοναδική εγγύηση για την δημόσια λειτουργία του χώρου και την προσβασιμότητα του από όλους τους Χανιώτες», χαρακτηρίζει την κατάληψη της Rosa Nera στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, η ΜέΡΑ25.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης, πρόκειται για έναν χώρο όπου οργανώνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές ,συναυλίες και θεατρικά, που συντελούν στη μετατροπή ενός άψυχου κτηρίου σε χώρο ζωής όπου γίνονται  πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες δωρεάν και για όλους.

Η τοπική ΜέΡΑ25 επιτίθεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά «σερίφη που δίνει τελεσίγραφα» ενώ επιτίθεται και στον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου και νυν υφυπουργό παιδείας Β. Διγαλάκη, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «γράφει στα παλιά του τα παπούτσια αποφάσεις Αρχαιολογικών αρχών, προκειμένου να «ξεπουλήσει τον χώρο σε ξενοδοχειακές εταιρείες φαντάσματα, που δημιουργήθηκαν από άφραγκους επιχειρηματίες για να πάρουν κοψοχρονιά το χώρο».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το ΜέΡΑ25 «δεν ανέχεται τελεσίγραφα» και ζητά την «άμεση απόσυρση της εν λόγω ανακοίνωσης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την παύση κάθε είδους ενεργειών πώλησης του εν λόγω χώρου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το δόγμα “Νόμος & Τάξη” χτυπάει και στα Χανιά. Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη  συμπεριφέρεται σαν σερίφης και δίνει διορία για να εκκενωθεί η κατάληψη της Rosa Nera. Ένας πρώην πρύτανης γράφει στα παλιά του τα παπούτσια αποφάσεις Αρχαιολογικών αρχών, που ακυρώνουν εμπορική χρήση του χώρου. Θέλει να προχωρήσει στην “αξιοποίηση” – ξεπούλημα σε ξενοδοχειακές εταιρείες φαντάσματα, που δημιουργήθηκαν από άφραγκους επιχειρηματίες για να πάρουν κοψοχρονιά το χώρο. Για να τον μαντρώσουν και να κλείσουν απέξω τους Χανιώτες.

Διάφορα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται σε μια παράνομη κατάληψη που είναι επικίνδυνη και πρέπει να εκκενωθεί γιατί υπάρχει συμφωνία για «Αξιοποίηση». Όπως “αξιοποιήθηκε” το κτήριο Παπαδόπετρου. Αυτό το αρχοντικό στο κέντρο της πόλης μας το οποίο όταν ήταν υπό κατάληψη είχε γίνει κέντρο δημιουργίας οργανώνοντας για τους Χανιώτες μαθήματα χωρίς χρήματα για υπολογιστές, χορό, θέατρο κλπ. Τώρα είναι σφραγισμένο με μαδέρια, δεν μπαίνει άνθρωπος μέσα και με μόνους κάτοικους τα ποντίκια, έχει γίνει εστία μόλυνσης στο κέντρο της πόλης. Βέβαια δεν θα ήταν τα πράγματα έτσι αν ο χώρος μπορούσε να γίνει ξενοδοχείο, όπως σχεδιάζουν στην περίπτωση της ROSA NERA.

To πρώην Στρατηγείο της 5ης Μεραρχίας, όταν ήταν υπό την διαχείριση του Υπουργείου Παιδείας ερήμωνε ως αποθήκη επί 20 χρόνια, έως το 2004 που κατελήφθη και γεννήθηκε η ROSA NERA.

Επί 15 χρόνια τώρα η κατάληψη της πόλης μας, η ROSA NERA, είναι ένας χώρος που ο κάθε Χανιώτης είναι ελεύθερος να επισκεφτεί και να βρει:

  • Παιδότοπο
  • Αίθουσα Θεάτρου
  • Δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσα παρουσίασης βιβλίων
  • Χώρο συζητήσεων και προβολής ταινιών
  • Καφενείο και Συλλογική Κουζίνα
  • Χώρο ανταλλαγής και δωρεάς ρούχων και άλλων ειδών

Ένας χώρος όπου οργανώνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, συναυλίες και θεατρικά, που συντελούν στη μετατροπή ενός άψυχου κτηρίου σε χώρο ζωής όπου γίνονται  πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες δωρεάν και για όλους!

Εμείς ως δημοκράτες πολίτες δεν ανεχόμαστε κανενός είδους τελεσίγραφα σε χώρους δημοκρατίας και οργιζόμαστε στην κατάφωρη κοροϊδία που μας προωθούν ως αλήθεια.   Απαιτούμε ως εκ τούτου την άμεση απόσυρση της εν λόγω προσβλητικής ανακοίνωσης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη παύση κάθε είδους ενεργειών πώλησης του εν λόγω χώρου.

Τονίζουμε ότι είμαστε υπέρ μιας άρτια δομημένης μελέτης, για δημόσια χρήση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο αλλά και τη σύμφωνη γνώμη τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί και να γίνει αποδεκτή μια τέτοια μελέτη η κατάληψη της ROSA NERA είναι η μοναδική εγγύηση για την δημόσια λειτουργία του χώρου και την προσβασιμότητα του από όλους τους Χανιώτες και θα την υπερασπισθούμε».

Rosa Nera: «Το μεγαλύτερο έγκλημα των καιρών μας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η κατάληψη Rosa Nera, με αφορμή το τελεσίγραφο του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη με το οποία ζητά εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος 15 ημερών, να αδειάσουν όλα τα δημόσια ή ιδιωτικά κτήρια που τελούν υπό κατάληψη.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τις τελευταίες βδομάδες παρακολουθούμε την προσπάθεια της ακροδεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ να τρομοκρατήσει όποιον/α τολμήσει να αγωνιστεί ενάντια στη νέα πραγματικότητα που επιφυλάσσει στον κόσμο της εργασίας και τους πρόσφυγες (τώρα αλλά και μελλοντικά). Το ελληνικό κράτος, το οποίο από τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού πέταξε το «αριστερό-φιλανθρωπικό» του προσωπείο, εφαρμόζει μια συντονισμένη και σε όλα τα επίπεδα καταστολή. Πρόσφυγες, μετανάστες και αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας που δρουν στην κατεύθυνση της ισότητας, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης, δέχονται απειλές και επιθέσεις από την αστυνομία.

Το μεγαλύτερο έγκλημα των καιρών μας.

Οι κρατικοί ανταγωνισμοί από την τελευταία καπιταλιστική κρίση κι έπειτα έχουν οξύνει τα πολεμικά μέτωπα, με πιο γνωστό αυτό στα εδάφη της Συρίας. Η λύση για την συνέχεια της κερδοφορίας του κεφαλαίου θα περάσει πάνω από τα σώματα εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι όποιος επιβιώσει. Τα ευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα (η Ελλάδα συμμετέχει με τους νατοϊκούς συμμάχους της) σε αυτό το νόμιμο έγκλημα, αντιμετωπίζουν την προσφυγιά ως εισβολή, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται φθηνή μεταναστευτική εργασία. Οι κατακτήσεις του ασύλου παραβιάζονται και η προσπάθεια του ανθρώπου να κινηθεί σε μέρος που δεν κινδυνεύει αντιμετωπίζεται ως «παράβαση», έτσι ώστε να νομιμοποιείται ο κάθε μπάτσος να τον κλείσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η υιοθέτηση αυτής της ακροδεξιάς πολιτικής αφ’ ενός επιχειρεί να ξεπλύνει κοινωνικά τους δολοφόνους κι αφ’ ετέρου να τους ορίσει ως προστάτες της «κοινωνικής ειρήνης».

Πρόσφυγες-καταλήψεις-ζωή με αξιοπρέπεια.

Τα υγιή κομμάτια αυτής της κοινωνίας εδώ και 8 χρόνια έχουν εντείνει τη δημιουργία δικτύων αλληλοβοήθειας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή και κατεστραμμένες οικονομίες των λεγόμενων ηττημένων κρατών στο παγκόσμιο καπιταλιστικό στίβο. Μας λένε πως δεν μπορούμε να ζήσουμε όλοι/ες αξιοπρεπώς. Κάποιοι πρέπει να δολοφονηθούν κι άλλοι να αργοπεθαίνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή μέσα σε εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας. Άλλοι άστεγοι, κι άλλες κάνοντας δυο δουλειές για να καλύψουν τα έξοδα του ενοικίου, των λογαριασμών και της τροφής τους. Οι καταλήψεις στέγης στην Αθήνα, αλλά και αλλού, ήταν μια πρώτη απάντηση του κόσμου της αλληλεγγύης στις πιο ευάλωτες ζωές απέναντι στη κρατική βαρβαρότητα.

Δεν αγωνιζόμαστε μονάχα από κάποιου είδους φιλευσπλαχνία. Στα μάτια των εξαθλιωμένων παιδιών βλέπουμε και το δικό μας μέλλον, το οποίο όσο ο μιλιταρισμός κι ο καραβανάδικος λόγος κερδίζει έδαφος και φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά. Η φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών μέσα στον κοινωνικό ιστό έχει πολλά να μας διδάξει. Από προσωπικές μαρτυρίες έχουμε να μάθουμε που οδηγεί η όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, των εθνικισμών, του πολέμου. Στις καταλήψεις, η συνάντηση κι η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των προσφύγων/μεταναστριών με εμάς τους ντόπιους παίρνει σάρκα και οστά. Οι ζυμώσεις που προκύπτουν δίνουν μια δυνατότητα κοινής οργάνωσής μας απέναντι στα ντόπια αφεντικά και τους μπάτσους τους, αλλά και στην καθημερινότητα όπου ασφυκτιούμε – από διαφορετικό μετερίζι φυσικά. Κι όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες διαβίωσης στις καταλήψεις, παραμένουν σαφέστατα πιο ανθρώπινες από τις κρατικές φυλακές με την επωνυμία «κέντρα φιλοξενίας».

Οι καταλήψεις, το ξύλο στους φοιτητές κι ο κόσμος του αγώνα.

Οι καταλήψεις στην Ελλάδα, από την ιστορική τους γέννηση αποτελούν κοινότητες αγωνιζόμενων νεολαίων, ντόπιων και μεταναστών εργατών κι εργατριών. Με προσωπικό κόπο και μακριά από εμπορικές και κομματικές λογικές αυτοοργανώνουν μέχρι σήμερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Αποτελούν στόχο της καταστολής, καθώς αμφισβητούν έμπρακτα την ατομική ιδιοκτησία και προτάσσουν τους κοινούς τόπους απέναντι στον κρατικό έλεγχο. Είναι χώροι αντιφασιστικοί και συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά κινήματα στην κατεύθυνση οικοδόμησης μιας κοινωνίας ισότητας κι ελευθερίας, χωρίς ταξικούς, φυλετικούς κι έμφυλους διαχωρισμούς. Είτε πρόκειται για μια ολιγοήμερη είτε για μια μακρόχρονη κατάληψη, η επίθεση του «υπουργείου προστασίας του φραγκάτου πολίτη» δεν στοχεύει απλώς να εκκενώσει κτίρια. Επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα αίσθημα φόβου απέναντι σε όσους/ες αρνούνται να χωνέψουν ότι κοστολογούν τη ζωής μας στα 600 ευρώ το μήνα. Ο «νόμος και η τάξη» τους αφορά τη φυλάκιση προσφύγων, τα γκλοπ και τα δακρυγόνα των μπάτσων στους φοιτητές, τις προσαγωγές (με γδύσιμο των προσαχθέντων) ακόμα και από μπαρ και σινεμά. Οι πρόσφατες εκκενώσεις καταλήψεων στέγης προσφύγων και η επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές της ΑΣΣΟΕ τις ημέρες που διοργανώνονταν οι συνελεύσεις για την πορεία της 17 Νοέμβρη αποτέλεσαν μια πρώτη δήλωση όσων έπονται από πλευράς εξουσίας. Το τελεσίγραφο των 15 ημερών να αδειάσουν οικειοθελώς οι καταλήψεις είναι το κερασάκι στην τούρτα της έπαρσης μιας ακροδεξιάς που ταΐζει με εκκενώσεις και ξύλο το ρατσιστικό της ακροατήριο.

Οι απαντήσεις μας θα δοθούν στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς.

Ένα ισχυρό ανάχωμα στη μπατσοκρατία και την κρατική τρομοκρατία πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Η προστασία των προσφύγων και των καταλήψεων αλλά και οι διεκδικήσεις για αύξηση του μισθού με ταυτόχρονη μείωση των ωρών δουλειάς πρέπει να συμπλέουν, ώστε να συσπειρώνουν τα χαμηλά στρώματα ενάντια στην εξαθλίωση και την εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι επενδυτές, τα αφεντικά και το κράτος τους. Σε αυτό τον αγώνα δεν πρέπει ούτε λεπτό να μας διαφεύγει πως όσο αντιστεκόμαστε στη κανονικότητα της υποταγής στο εσωτερικό, τόσο υποσκάπτουμε τα πολεμικά σχέδια του ελληνικού κράτους και των συμμάχων του στο εξωτερικό.

ΟΥΤΕ ΦΟΒΟΣ, ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗ,
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠ’ΤΑ ΚΑΤΩ
ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΞΙΚΟΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ.»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι καταλήψεις της Κρήτης απαντούν στον Χρυσοχοϊδη
Τα μέλη των δύο καταλήψεων στην Κρήτη, της Rosa Nera στα Χανιά και του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, «διαμηνύουν» στον κ. Χρυσοχοίδη ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τους χώρους.
Οι καταλήψεις της Κρήτης απαντούν στον Χρυσοχοϊδη
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Απάντηση στο τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη
Απάντηση στο τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί εκκένωσης σε 15 μέρες δίνουν διάφορες καταλήψεις ανά την Ελλάδα. «Δίνουμε διορία 15 ημερών, να παραιτηθούν, σε όλους εκείνους που οραματίζονται την αναβίωση...
Απάντηση στο τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Β. Διγαλάκης: «Tο κτίριο της 5ης Μεραρχίας πρέπει να αδειάσει»
Όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας, το Πολυτεχνείο έχει αρχίσει την διαδικασία αξιοποίησης του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας ωστόσο δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω της κατάληψης.
Β. Διγαλάκης: «Tο κτίριο της 5ης Μεραρχίας πρέπει να αδειάσει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: ΜΑΤ εγκλωβίζουν διαδηλωτές στην Πλατεία Λιονταριών
Ένταση επικρατεί στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει περίπου 70 διαδηλωτές μπροστά από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πλατεία...
Ηράκλειο: ΜΑΤ εγκλωβίζουν διαδηλωτές στην Πλατεία Λιονταριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κλίμα νέου αυταρχισμού η 46η επέτειος του Πολυτεχνείου
Με έντονη την αστυνομοκρατία και πρόσφατες τις κατασταλτικές επεμβάσεις της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, αποδίδονται φέτος οι τιμές για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.
Σε κλίμα νέου αυταρχισμού η 46η επέτειος του Πολυτεχνείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Καταγγέλουν τη βία της αστυνομίας στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην κατάληψη του Ευαγγελισμού ενώ καταδικάζει την κίνηση των ΜΑΤ να αποκλείσουν ομάδα διαδηλωτών στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Ηράκλειο: Καταγγέλουν τη βία της αστυνομίας στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας