• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    30°C 27.6°C / 31.3°C
    2 BF
    37%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    27°C 24.8°C / 29.7°C
    2 BF
    62%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    28°C 27.0°C / 28.2°C
    0 BF
    54%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.9°C / 24.9°C
    1 BF
    61%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.9°C / 28.5°C
    3 BF
    57%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.9°C / 27.0°C
    1 BF
    63%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    23°C 22.0°C / 23.4°C
    0 BF
    46%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    29°C 28.6°C / 28.6°C
    0 BF
    51%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 25.5°C / 28.6°C
    4 BF
    60%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.7°C / 25.9°C
    3 BF
    53%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    27°C 27.4°C / 27.8°C
    4 BF
    47%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    28°C 27.7°C / 28.5°C
    1 BF
    69%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 26.9°C / 26.9°C
    3 BF
    83%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    28°C 25.7°C / 27.9°C
    0 BF
    47%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    28°C 26.2°C / 28.8°C
    2 BF
    49%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.8°C / 26.0°C
    3 BF
    56%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    28°C 26.5°C / 30.3°C
    0 BF
    38%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    27°C 24.3°C / 27.1°C
    0 BF
    60%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    27°C 25.7°C / 27.0°C
    2 BF
    68%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.4°C / 22.4°C
    0 BF
    72%

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά

H γραφειοκρατία καθυστερεί τα έργα αποκατάστασης από τη θεομηνία

  • A-
  • A+

Στη γραφειοκρατία έριξε την ευθύνη για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος παρέστη σε σχετική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Μπορεί τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία του περασμένου χειμώνα στα Χανιά να προχωρούν, όχι όμως στον βαθμό που θα έπρεπε. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, χρήματα και μελέτες υπάρχουν, ωστόσο σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δυσκίνητες υπηρεσίες.

«Δυστυχώς όμως υπάρχουν ζητήματα διαδικασιών τα οποία ανέδειξαν στη σύσκεψη οι αυτοδιοικητικοί. Διαδικασίες που πρέπει να λυθούν από το κράτος για να είμαστε πιο ευέλικτοι. Το κομμάτι που αφορά στην παρέμβαση του υπουργείου σε σχέση με τις παρατάσεις των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης προχωρά κανονικά σε συνεργασία με την περιφέρεια», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής ανέφερε πως το ζήτημα που τέθηκε είναι αυτό της γραφειοκρατίας που καθυστερεί πάρα πολύ τις διαδικασίες. «Όταν ο νομός είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα κάτω από αυτό το καθεστώς να συμβασιοποιήσουμε ένα έργο σε λιγότερο από 3-3,5 μήνες αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πρόβλημα. Άρα πρέπει να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο και επιπλέον να δούμε και κάποιες αγκυλώσεις που προκύπτουν από υπηρεσίες του κράτους οι οποίες ακολουθούν τη νομιμότητα, αλλά όταν το κάνουν με ευλάβεια και επικεντρώνονται μόνο σε αυτήν, είναι επόμενο να χάνουμε τον στόχο σε θέματα που είναι επείγοντα», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Καλογερής έθιξε το θέμα της υποστελέχωσης υπηρεσιών: «Δεν είναι δυνατόν κάτω από τέτοιο καθεστώς να μην μπορούμε να πάρουμε μηχανικούς. Οι δήμοι, εκτός του δήμου Πλατανιά και του δήμου Χανίων, δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντάξουν έναν φάκελο για να υποβάλουν πρόταση».

Μη κατοικήσιμα 200 σπίτια στον Δήμο Πλατανιά 

Χαρακτηρισμένα κόκκινα και κίτρινα, είναι περίπου 200 σπίτια στον Δήμο Πλατανιά που επλήγησαν από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2019 με αποτέλεσμα να καταστούν ακατάλληλα προς κατοίκηση. Ο αριθμός των σπιτιών οριστικοποιήθηκε μετά από εκατοντάδες αυτοψίες που διενήργησε το ειδικό κλιμάκιο που συστάθηκε από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και εδρεύει στον ΟΑΚ.  Τα σπίτια αυτά έχουν εντοπιστεί σε πολλές περιοχές του δήμου Πλατανιά, όπως τους Λάκκους, τα Καράνου, τα Παλιά Ρούματα, το Γαβαλομούρι, το Νιο Χωριό.

Τα χαρακτηρισμένα ως κόκκινα σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν ενώ τα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα μπορούν να κατοικηθούν εφόσον γίνουν πρώτα παρεμβάσεις. Για να γίνουν όμως παρεμβάσεις και να εκδοθούν άδειες αποκατάστασης πρέπει πρώτα να εκπονηθεί μελέτη γεωλογικής καταλληλότητα, μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον 6 μήνες. Να σημειωθεί ότι όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί εγγράφως αλλά και τηλεφωνικώς ώστε να γνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη: «ο Δήμος έχει ζητήσει άμεσα από το ΙΓΜΕ να κάνει μια γεωλογική μελέτη καταλληλότητας των εδαφών, για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο τα εδάφη θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ώστε να βγουν άδειες οικοδομικές. Το ΙΓΜΕ απάντησε άμεσα ότι μια τέτοια μελέτη απαιτεί το λιγότερο 6 μήνες. Επειδή το ΙΓΜΕ είναι ο πιστοποιημένος φορέας ζητήσαμε με επείγον έγγραφό μας, να έρθει κλιμάκιο και να κάνει μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, που θα πληρώσει ο δήμος Πλατανιά και η οποία θα δείξει τι πρέπει και μπορεί να γίνει με τις άδειες οικοδομών ή τις αποκαταστάσεις των κτιρίων. Χωρίς αυτή τη μελέτη δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες αποκατάστασης των κτιρίων».

Το πρόβλημα τίθεται κυρίως για όσους πολίτες τα κτίρια αυτά αποτελούν πρώτη και όχι δευτερεύουσα κατοικία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δουν αν υπάρχει τρόπος να φιλοξενηθούν σε συγγενικά σπίτια. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα πρέπει να απευθυνθούν στον δήμο για να βρεθεί μια λύση στέγασής τους. 

«Ο Δήμος Πλατανιά έχει περίπου 200 κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες και κίτρινες, δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμα πλημμυρόπληκτες. Πρέπει να κάνει μια διαδρομή το έγγραφο, να περάσει από 4 υπουργεία. Ευτυχώς, ο Γ.Γ. μας είπε σήμερα ότι αυτά τα πράγματα θα αλλάξουν και η νέα δομή θα επιταχύνει τέτοιες διαδικασίες. Φανταστείτε όμως ότι από τον Φεβρουάριο δεν έχει ακόμα κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος ο κατεξοχήν πλημμυρόπληκτος δήμος της περιφερειακής ενότητας. Οπότε πρέπει να δούμε το ζήτημα της γραφειοκρατίας», τόνισε από την πλευρά του για το ζήτημα ο αντιπεριφέρειαρχης Χανίων.

Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα του οδικού δικτύου του Δήμου Πλατανιά, καθώς όπως τονίστηκε από τον κ. Μαλανδράκη, μπο9ρεί οι ζημιές να έχουν διορθωθεί και να μπορεί να γίνει διέλευση οχημάτων, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί πλήρως και η ασφάλεια του δικτύου.

Με πληροφορίες από το «flashnews.gr»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη στην Κρήτη υπό τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά
Η σύσκεψη είχε αντικείμενο τα θέματα που σχετίζονται με την έγκαιρη πρόληψη και την βέλτιστη οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και τη συνεργασία Αυτοδιοίκησης, Υπηρεσιών και κεντρικού κράτους, δεδομένης της...
Σύσκεψη στην Κρήτη υπό τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με drones και snowmobile εξοπλίζεται η Πυροσβεστική στην Κρήτη
Στο έργο περιλαμβάνονται οι αγορές για δύο υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ένα ειδικό βραχιονοφόρο πυροσβεστικό όχημα, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθετης από/προσγείωσης και δύο ειδικά διασωστικά οχήματα...
Με drones και snowmobile εξοπλίζεται η Πυροσβεστική στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ για τις καταστροφές στον ΒΟΑΚ
Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών για την άμεση αποκατάσταση των κατολισθήσεων και των ζημιών στον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού.
Κρήτη: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ για τις καταστροφές στον ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιστώσεις σε δήμους της Κρήτης για την αποκατάσταση των ζημιών
Νέες πιστώσεις, ύψους 930.000 ευρώ, ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών σε δήμους της Κρήτης, για την αποκατάσταση ζημιών από τη θεομηνία της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.
Πιστώσεις σε δήμους της Κρήτης για την αποκατάσταση των ζημιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Εκπαιδευτική ημερίδα για προστασία από φυσικές καταστροφές
Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είναι η ενημέρωση για τους σωστούς τρόπους πρόληψης, διαχείρισης μίας έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων μετά από μία φυσική...
Ηράκλειο: Εκπαιδευτική ημερίδα για προστασία από φυσικές καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκρίθηκαν έργα για την αποκατάσταση των ζημιών στη δυτική Κρήτη
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τις εγκρίσεις για έργα 78 εκατομμυρίων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και 48 εκατομμυρίων για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
Εγκρίθηκαν έργα για την αποκατάσταση των ζημιών στη δυτική Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας