• Αθήνα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  24°C 21.1°C / 24.7°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.9°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  1 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Μουσικό Σχολείο στο Λασίθι δεν πρέπει να σιγήσει

 • A-
 • A+

Ανακοίνωση κατά της πρακτικής που ακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το Μουσικό Σχολείο Λασιθίου εξέδωσε η ΟΛΜΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας του.

Οπως αποφασίστηκε, το σχολείο, που κατασκευάστηκε πρόσφατα στο Καβούσι Λασιθίου, δεν θα λειτουργήσει από φέτος λόγω του μικρού αριθμού εγγραφών.
 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τόσο οι τοπικοί φορείς όσο και η ΟΛΜΕ, ο λόγος για τη μικρή συμμετοχή δεν είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά η καθυστερημένη ενημέρωση για τη λειτουργία του σχολείου και κυρίως η ασφυκτική προθεσμία που δόθηκε στους ενδιαφερόμενους μαθητές για να υποβάλουν αιτήσεις.

Η προθεσμία

«Η απόφαση για την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας στις 29 Αυγούστου και η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έληγε στις 6 Σεπτεμβρίου. Μεσολαβούσε και Σαββατοκύριακο, με τα σχολεία ακόμα κλειστά και με πολλές οικογένειες να μην έχουν ακόμα μπει σε κανονικό ρυθμό από τις διακοπές τους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Ρεμεδιάκης, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καβουσίου, που έχει κοπιάσει επί χρόνια για να ανοίξει το σχολείο.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως οι ενδιαφερόμενοι μαθητές είχαν μόλις τέσσερις εργάσιμες ημέρες για να κάνουν την εγγραφή τους, ενώ πολλοί από αυτούς, που δεν ήταν σίγουροι ότι θα ανοίξει το σχολείο, είχαν ήδη γραφτεί από τον Ιούνιο σε άλλα γυμνάσια με κανονικό πρόγραμμα και θα έπρεπε να ξεκινήσουν διαδικασίες μετεγγραφής.

«Είναι βέβαιο πως το ενδιαφέρον υπάρχει και είναι πραγματικά κρίμα για τυπικούς λόγους αρκετά παιδιά στον τόπο μας να χάσουν ένα χρόνο από τις μουσικές σπουδές τους», λέει ο κ. Ρεμεδιάκης, καλώντας την υπουργό να ξαναδεί με μεγαλύτερη ευαισθησία το θέμα.

Συνολικά μέχρι σήμερα οι μαθητές που πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση είναι μόλις 6, ενώ μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβλήθηκαν ακόμα 5 αιτήσεις, φτάνοντας τις 11 (το όριο για να λειτουργήσει το σχολείο είναι 15 μαθητές).

Κι όμως, ήδη από πέρσι πάνω από 50 οικογένειες από το Λασίθι είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να στείλουν τα παιδιά τους στο μουσικό σχολείο. Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο εξέδωσε απόφαση αναστολής λειτουργίας του σχολείου λόγω μη επαρκούς συμμετοχής, απόφαση που πλέον και η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει προσχηματική και ζητά να ανακληθεί.

Η ΟΛΜΕ τονίζει πως η ίδρυση Μουσικού Σχολείου αποτελούσε ένα παλιό αίτημα του νομού Λασιθίου, στηριζόμενο στην πλούσια μουσική παράδοση του τόπου (είναι ο μόνος νομός της Κρήτης που δεν έχει ακόμα μουσικό σχολείο) και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των μαθητών και να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα του σχολείου, ώστε το Μουσικό Σχολείο να λειτουργήσει από φέτος.

Ο χρόνος

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως πάγια αρχή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να μένουν ανοιχτά και όχι κλειστά.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός μας ήταν ο χρόνος και όχι κάποια πρόθεση να μη λειτουργήσει το σχολείο. Οι προθεσμίες ήταν πιεστικές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς όχι μόνο για τους γονείς αλλά συνολικά για τη διοίκηση και με βάση τους κανονισμούς το σχολείο δεν πρόλαβε να λειτουργήσει από φέτος».

Ερωτώμενος για το αν μπορεί να δοθεί παράταση στο διάστημα των εγγραφών, όπως ζητά η ΟΛΜΕ, ο κ. Καρτσωνάκης απαντά:

«Προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί επισήμως σχετικό αίτημα. Εφόσον αυτό κατατεθεί, η Περιφερειακή Διεύθυνση θα το προωθήσει αρμοδίως. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σχολείο είναι εκεί και αν δεν λειτουργήσει φέτος, θα λειτουργήσει σίγουρα του χρόνου, εφόσον υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Αντιδρούν οι γονείς στην αναστολή λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου
Οι γονείς των μαθητών τονίζουν ότι η μικρή προθεσμία για να εγγραφούν μαθητές στο νέο Γυμνάσιο δεν επαρκούσε για την ενημέρωση και τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών.
Λασίθι: Αντιδρούν οι γονείς στην αναστολή λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας: «Απαιτούνται λύσεις για το Μουσικό Σχολείο στο Καβούσι»
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Γυμνάσιο Καβουσίου στην Ιεράπετρα και στην ανάγκη εύρεσης λύσεων που αφορούν τη λειτουργία του, τις εγκαταστάσεις αλλά και το μέλλον του, αναφέρεται σε ανακοίνωσή...
ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας: «Απαιτούνται λύσεις για το Μουσικό Σχολείο στο Καβούσι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στερούν το σχολείο από τα παιδιά τους λόγω… μάσκας
Σχεδόν 70 παιδιά στην Κρήτη δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα επειδή οι γονείς τους δηλώνουν αρνητές της μάσκας ● Έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους Εισαγγελίες Ανηλίκων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ● Σε...
Στερούν το σχολείο από τα παιδιά τους λόγω… μάσκας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με 31 μαθητές θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου
Την Παρασκευή 26 Ιουνίου διενεργήθηκε η διαδικασία επιλογής των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2020-2021, στις εγκαταστάσεις του νεοσύστατου Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου στο...
Με 31 μαθητές θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας