• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.4°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.2°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.6°C
  2 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  97%

Ηλιοθερμικό πάρκο σαν αυτό προβλέπεται να εγκατασταθεί στον Αθερινόλακκο Σητείας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο

 • A-
 • A+

Με το «κόκκινο τηλέφωνο» στο χέρι έμεινε η Κρήτη σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του Βόρειου Οδικού Αξονα, έργου αναγκαίου για το νησί, που επιμένει να το χαρακτηρίζει και προσωπική του δέσμευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες την περασμένη εβδομάδα, ο περιφερειάρχης Κρήτης τού είχε ζητήσει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς και να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε άλλης λύσης που θα προταθεί.

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε για ανακοινώσεις στην ομιλία του στη ΔΕΘ, που επρόκειτο να ακολουθήσει σε λίγες μέρες.

Ωστόσο, και από την ομιλία στη ΔΕΘ κανένας δεν διαφωτίστηκε ως προς τον ΒΟΑΚ, παρά το γεγονός ότι η Κρήτη μετρά ήδη 49 νεκρούς στο οδικό της δίκτυο από την αρχή του χρόνου. Την επόμενη μέρα, στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το έργο και απάντησε πως «το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο», ενώ πρόσθεσε ότι «θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητόδρομου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη».

Βήματα ολοταχώς προς τα πίσω, δηλαδή, αφού ούτε σαφή τρόπο χρηματοδότησης ανακοίνωσε ούτε φυσικά και χρονοδιάγραμμα.

Κι όμως, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που πριν από έναν χρόνο έκανε ειδική ημερίδα στην Κρήτη για την οδική ασφάλεια και ισχυριζόταν πως έχει έτοιμο σχέδιο για «ΒΟΑΚ από τη μία άκρη του νησιού ώς την άλλη».

Επειτα από δύο μήνες στην κυβέρνηση η Κρήτη μαθαίνει και επισήμως πως οι τρέχοντες διαγωνισμοί (για τα τμήματα Χανιά-Ηράκλειο και Χερσόνησος-Νεάπολη) ακυρώνονται και ψάχνουμε μπαλώματα από άλλες συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στο νησί.

Τo μόνο που έμεινε από τη συνάντηση με τους περιφερειάρχες είναι η υπόσχεση για εγκατάσταση απευθείας τηλεφωνικής γραμμής στα γραφεία τους, που με τριψήφιο νούμερο θα επικοινωνούν με το γραφείο του πρωθυπουργού. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν θα το σηκώνει κανείς να δώσει απαντήσεις.

Και ενώ ο ΒΟΑΚ παραπέμπεται στις νεοδημοκρατικές καλένδες, ξαφνικά στην ατζέντα των μεγάλων έργων του Κυριάκου Μητσοτάκη εισχώρησε ένα άλλο έργο της Κρήτης, το ηλιοθερμικό της Σητείας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως το έργο θα εγκριθεί στην επόμενη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Τι προβλέπει

Αν και η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει σαφή αρνητική θέση για την ανάπτυξη ηλιοθερμικών μονάδων, λόγω των επιβαρυντικών συνεπειών τους για το περιβάλλον και κυρίως λόγω της μεγάλης έκτασης γης που καταλαμβάνουν, και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής της Σητείας, το έργο επανέρχεται διά στόματος του πρωθυπουργού.

Για την κατασκευή του έργου απαιτείται η ισοπέδωση 1.700 στρεμμάτων γης στα βουνά της Σητείας, κοντά στον Αθερινόλακκο, για την εγκατάσταση 24.000 ηλιοστατών αλλά και ενός κεντρικού συλλέκτη που θα βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου.

Από τον συλλέκτη θα θερμαίνεται μια δεξαμενή νερού παράγοντας ατμό, ο οποίος τελικά θα διοχετεύεται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το επενδυτικό σχέδιο είναι της γερμανικής Nur Energy και η συνολική ισχύς του θα είναι 52 ΜW. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε εγκρίνει, παρά τις τοπικές αντιδράσεις και την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης, και η προηγούμενη κυβέρνηση, επί των ημερών του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Και τότε είχαν διατυπωθεί σοβαρές ανησυχίες για τη μεγάλη ποσότητα νερού που θα καταναλώνει το έργο (124.000 κυβικά τον χρόνο), νερό που, σύμφωνα με τη μελέτη, θα αντλείται και από τοπικές γεωτρήσεις, σε μία από τις πιο ξηροθερμικές περιοχές της χώρας όπως είναι η Σητεία, με τεράστιες ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσιάζει το έργο ως υποδομή «πράσινης» ενέργειας, το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ έχει ήδη επισημάνει πως πρόκειται για καθαρά βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση, η οποία μάλιστα εγκυμονεί κινδύνους και λόγω των δεξαμενών υγροποιημένου άλατος όπου προβλέπεται να αποθηκεύεται ενέργεια για τις μέρες με χαμηλή ηλιοφάνεια.

Οι δεξαμενές αυτές ενέχουν κίνδυνο ατυχήματος από πιθανή έκρηξη σε περίπτωση ανάμειξης του υπέρθερμου ατμού με τα υγροποιημένα άλατα και εξ αυτού του λόγου συγκαταλέγονται στις επικίνδυνες εγκαταστάσεις της Οδηγίας Sevezo.

Και όλα αυτά σε μια περιοχή προστατευόμενη, που βρίσκεται εντός του ήδη κηρυγμένου Γεωπάρκου Σητείας, ενταγμένου στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Τι απαντά η εταιρεία

Από την πλευρά της πάντως η εταιρεία έχει απαντήσει στις αιτιάσεις κατά του έργου, ισχυριζόμενη πως ο ηλιοθερμικός σταθμός με τη συγκεκριμένη τεχνολογία (πύργου με σύστημα αποθήκευσης) έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό φορτίο και έργα της τεχνολογίας αυτής δεν έχουν παρουσιάσει κανένα περιβαλλοντικό ατύχημα στο παρελθόν, αλλά και πως θα αλλοιωθεί ελάχιστα το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

Το έργο, παρά τις αδειοδοτήσεις, είχε μπλοκάρει μεταξύ πολεοδομίας και δασαρχείου της Σητείας σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της επίμαχης έκτασης.

Αρχικά ήταν δημόσια, γεγονός που θα απέφερε σημαντικό έσοδο στο ταμείο του Δήμου Σητείας, αλλά στην πορεία επιχειρήθηκε να χαρακτηριστεί δασική, γεγονός που απαλλάσσει τον επενδυτή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών και αφήνει στη διακριτική του ευχέρεια να κάνει διάφορες μικροχορηγίες για να κατευνάσει τους κατοίκους της περιοχής (έναν δρόμο ή ένα σχολείο κ.λπ.).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ψάχνονται» για διόδια στην Κρήτη
Για το ενδεχόμενο επιβολής διοδίων στην Κρήτη ώστε να φτιαχτεί ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος ρωτήθηκαν οι κάτοικοι του νησιού σε τηλεφωνική έρευνα τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύσει σήμερα η «Εφ.Συν.»....
«Ψάχνονται» για διόδια στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράδειγμα η Κρήτη στη φιλοξενία προσφύγων - Έφτασαν ακόμα 262
Με απόλυτη επιτυχία και κυρίως χωρίς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό ή ακόμα και στον... πολιτισμό της Κρήτης (όπως είχε ακουστεί) συνεχίζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη....
Παράδειγμα η Κρήτη στη φιλοξενία προσφύγων - Έφτασαν ακόμα 262
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του αεροδρομίου Καστελλίου
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις από την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, στην αίθουσα του Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Επιβεβαιώθηκε η...
Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του αεροδρομίου Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επί ποδός πολέμου στη Σητεία για το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ
Αντιδράσεις και προβληματισμό για το κατά πόσο γίνονται σεβαστές οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών προκαλεί το νέο υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη. Το έργο, που περιλαμβάνει δύο ενεργειακά υποέργα στη Σητεία...
Επί ποδός πολέμου στη Σητεία για το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Εκτελούνται έργα σε όλη την Κρήτη
Με σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής στην Κρήτη έφτασε προχθές στο νησί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες. Στις αποσκευές του υπήρχαν περίπου 70 εκ. ευρώ που αφορούν τη...
Εκτελούνται έργα σε όλη την Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H Κρήτη ανοίγει τις πόρτες
Σε χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων αποφασίστηκε πως ο αριθμός των 2.000 προσφύγων είναι απόλυτα διαχειρίσιμος από τους φορείς της Κρήτης, ωστόσο αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που ζήτησαν να δοθεί...
H Κρήτη ανοίγει τις πόρτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας