Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδρύθηκε «Παρατηρητήριο Υπαίθρου» στην Κρήτη

Ιδρύθηκε «Παρατηρητήριο Υπαίθρου» στην Κρήτη

  • A-
  • A+
Βασικός στόχος του Παρατηρητήριου είναι να συμβάλει στην αποκρυπτογράφηση των μεταβολών που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ύπαιθρο της Κρήτης μέσα από τη συστηματική συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία κι αποκωδικοποίηση Πληροφοριών και Δεδομένων.

Η δημιουργία και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης, του πρώτου στην Ελλάδα ανακοινώθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνάντηση του περιφερειάρχη με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου.

Η ίδρυση του Παρατηρητήριου γίνεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την αναπτυξιακή εταιρεία «Πλοηγο». 

Το Παρατηρητήριο, όπως αναφέρθηκε, θα καλύψει την Κρήτη, όλους τους δήμους με πιλοτική έναρξη και εφαρμογή από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Όπως αναφέρθηκε, με την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρηητηριου επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη της δυναμικής της κρητικής υπαίθρου αλλά και οι κίνδυνοι που την απειλούν, οι προοπτικές αλλά και οι προϋποθέσεις που μπορούν να διασφαλίσουν τις επιθυμητές εξελίξεις.

Όπως διευκρινίστηκε θα γίνονται μέσα από την συγκέντρωση, παρακολούθηση, ανάλυση κι επεξεργασία των σχετικών με το θέμα δεδομένων και την επιστημονική στη συνέχεια τεκμηρίωση  προτάσεων, εισηγήσεων και κατευθύνσεων με αποδέκτες εκείνους τους φορείς της Κρήτης που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την κρητική ύπαιθρο. 

Βασικός στόχος του Παρατηρητήριου είναι να συμβάλει στην αποκρυπτογράφηση των μεταβολών που συντελούνται και επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ύπαιθρο της Κρήτης, μέσα από τη συστηματική συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία κι αποκωδικοποίηση Πληροφοριών και Δεδομένων που την αφορούν.

Την επιστημονική ευθύνη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου θα έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης με τη συνεργασία του '«Πλοηγού Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή»' (παγκρήτιος μη κερδοσκοπικός φορέας αυτοδιοικητικών, αναπτυξιακών, αγροτικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχημάτων).

Επίσης αναφέρθηκε, ότι για την λειτουργία του Παρατηρητήριου και για τις ανάγκες συγκέντρωσης, καταγραφής κι επεξεργασίας στοιχείων, θα διαθέτει μια ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων αποκλειστικά για την κρητική ύπαιθρο. Παράλληλα, θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα προς τους αρμόδιους φορείς (ιδίως σε Περιφέρεια, Δήμους κι Αναπτυξιακους φορείς) μέσω εισηγήσεων, προτάσεων, κατευθύνσεων, κλπ. διαχέοντας παράλληλα προς την κρητική κοινωνία  πληροφορίες που θα τη βοηθούν και θα την οδηγούν σε μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχεδιασμούς κι αποφάσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα διοργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις ενημέρωσης, σεμινάρια άτυπης εκπαίδευσης, ενώ θα αναπτύσσονται μέσω του Π.Υ.Κ. δράσεις μεταφοράς καλών πρακτικών καθώς και συνεργασίες με χώρους και ιδρύματα έρευνας μελέτης κι εκπαίδευσης, από την Ελλαδικό και το Εξωτερικό.

«Η δημιουργία και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης του πρώτου στην Ελλάδα, έρχεται να υπογραμμίσει την προσπάθεια της Περιφέρειας για την ενίσχυση του συστήματος υποστήριξης των φορέων της Κρήτης που ασχολούνται ή σχεδιάζουν για την Κρητικη ύπαιθρο, ανέφερε ο περιφερειάρχης, και πρόσθεσε «Μια σημαντική πρωτοβουλία που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Κρήτης θέλει να συνεργάζεται με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού. Πολυτεχνείο Κρήτης, πλοηγός μια αναπτυξιακή εταιρεία της αυτοδιοίκησης και Περιφέρεια συνεργάζονται για το παρατηρητήριο υπαίθρου».

Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την πίστη πως το Παρατηρητηριο Υπαίθρου Κρήτης θα συμβάλλει καθοριστικά κι επιστημονικά στη διαμόρφωση των μελλοντικών σεναρίων ανάπτυξης της Υπαίθρου της Κρήτης ξεκινώντας από σήμερα καθώς και στην ανάδειξη μιας «νέας ελκυστικότητας» της, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. «Για όλους αυτούς τους λόγους, στηρίζουμε πολιτικά, οικονομικά, υπηρεσιακά, αυτή την Πρωτοβουλία-Συνεργασία των τοπικών φορέων, μια πρωτοβουλία με πρωτοποριακό όσο και αναγκαίο περιεχόμενο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Λύσεις με βάση τη φύση
Οι «Λύσεις με Βάση τη Φύση» έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων με βιώσιμους τρόπους.
Κρήτη: Λύσεις με βάση τη φύση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΤΕ: Ανάδειξη ορεινών και θαλάσσιων πολιτιστικών τοπίων της Κρήτης
Το έργο πρόκειται να εφαρμόσει δράσεις που θα συνεισφέρουν καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου και θα περιλαμβάνουν τη συλλογή πρωτότυπου αρχαιολογικού και ιστορικού υλικού.
ΙΤΕ: Ανάδειξη ορεινών και θαλάσσιων πολιτιστικών τοπίων της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν τη δημιουργία Βιοκλιματικής Τράπεζας Σπόρων στα Χανιά
Ο διευθυντής του ΜΑΙΧ ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία της Μεσογειακής Βιοκλιματικής Τράπεζας Σπόρων.
Ζητούν τη δημιουργία Βιοκλιματικής Τράπεζας Σπόρων στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν τη δημιουργία Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης
Την δημιουργία Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης ζητούν επτά βουλευτές, με κοινή τους ερώτηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ζητούν τη δημιουργία Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Θερμική κάμερα που ανιχνεύει πυρκαγιές στον Άγιο Ματθαίο
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο όλο το 24ωρο ανιχνεύει την αλλαγή θερμοκρασίας στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αποστέλλοντας άμεσα μήνυμα ειδοποίησης (sms).
Χανιά: Θερμική κάμερα που ανιχνεύει πυρκαγιές στον Άγιο Ματθαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας