• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 24.9°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 25.4°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 23.4°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  78%

Κρήτη: Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων

 • A-
 • A+
Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπονται είναι η εκπόνηση έρευνας σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, η υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η εφαρμογή σύντομων προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στα σχολεία, καθώς και η οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού.

Με ένα νέο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, ενισχύει τις δράσεις της για την ασφαλή οδήγηση και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων η Περιφέρεια Κρήτης.

Το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης για την υλοποίηση προγράμματος προαγωγής κουλτούρας ασφαλούς μετακίνησης, σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης.

Το έργο θα υλοποιήσει το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, τεχνογνωσία και μακροχρόνια εμπειρία σε παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε ζητήματα ασφαλούς μετακίνησης. 

Η εισήγηση – πρόταση στο Περιφερειακό συμβούλιο έγινε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης, Γιάννη Παρασύρη ύστερα από συνεννόηση του με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. 

Το έργο, όπως ανέφερε ο κ. Παρασύρης, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο μήνα Μάιο, θα εξελιχθεί εντός της ερχόμενης σχολικής χρονιάς και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020. Απευθύνεται σε ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες μεταξύ των οποίων  μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπονται είναι η εκπόνηση έρευνας σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων για την ανάδειξη των εκπαιδευτικών αναγκών σε θέματα προαγωγής ασφαλούς μετακίνησης, η υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της επάρκειας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο σχεδιασμό προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, η εφαρμογή σύντομων προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στα σχολεία, η οργάνωση δράσεων για την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα πρόληψης, καθώς και η οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παρασύρη, «στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σειράς στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίες σταδιακά θα καθιερωθούν και δε θα έχουν πρόσκαιρο και αποσπασματικό χαρακτήρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι, το έργο αναμένεται να εμπλέξει όλες τις δυνάμεις του τόπου και θα αποτελέσει σταθμό για τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας, ενισχύοντας τη μετάβαση σε μια κουλτούρα ασφαλούς μετακίνησης σε όλη την Περιφέρεια. Η επένδυση στους εκπαιδευτικούς θα διασφαλίσει τη συνέχεια των δράσεων μέσα στα σχολεία και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά με την μετάδοση της νέας γνώσης σε χιλιάδες μαθητές».

Επίσης υπογραμμίστηκε η υψηλή σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος για μια χώρα που οι πρωτοβουλίες σε ζητήματα προαγωγής της ασφαλούς μετακίνησης υλοποιούνται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς, χωρίς συνέχεια και συχνά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα.

Η ελληνική πραγματικότητα έχει να επιδείξει μεγάλο αριθμό νεαρών θυμάτων αλλά και υψηλά ποσοστά ανήλικων παραβατών, ιδιαίτερα στην επαρχιακή Ελλάδα. Η πρώτη εμπειρία στην οδήγηση στην Κρήτη φαίνεται να αποκτάται πριν από τα 10 έτη, στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρώιμης ενηλικίωσης των παιδιών ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, γεγονός που δικαιολογεί την υψηλή θέση που κατέχει η Κρήτη στην Ευρωπαϊκή κατάταξη των Περιφερειών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό τροχαίων θανάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Μνημείο για τους μαθητές - θύματα τροχαίων
Εκδήλωση, με παρουσίαση μνημείου, στην μνήμη των μαθητών του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου στη μνήμη των μαθητών που έχασαν την ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, πραγματοποιείται την Τετάρτη 10 Απριλίου.
Ηράκλειο: Μνημείο για τους μαθητές - θύματα τροχαίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη η Κρήτη στις τροχαίες παραβάσεις την Πρωτοχρονιά
Στο οδικό δίκτυο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης σημειώθηκαν οι περισσότερες τροχαίες παραβάσεις, την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας. Την περίοδο από 31 Δεκεμβρίου 2018 έως 6...
Πρώτη η Κρήτη στις τροχαίες παραβάσεις την Πρωτοχρονιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα Χανιά τα μισά τροχαία στην Κρήτη
Περίπου το 50% των τροχαίων ατυχημάτων για φέτος στην Κρήτη, σημειώθηκαν στον νομό Χανίων, σύμφωνα με στελέχη του ΕΚΑΒ Χανίων. Το καλοκαίρι υπήρξε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στον νομό και στην Κρήτη, με τη...
Στα Χανιά τα μισά τροχαία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα τροχαία με εγκατάλειψη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό πεζού από οδηγό ΙΧ που στη συνέχεια τον εγκατέλειψε, πραγματοποιεί ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου. Η συγκέντρωση...
Ηράκλειο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα τροχαία με εγκατάλειψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
SOS Τροχαία Εγκλήματα: Παρέμβαση για την ατιμωρησία στα τροχαία
Παρέμβαση για την ατιμωρησία των ασυνείδητων οδηγών και με αφορμή τον θάνατο του 66χρονου λαχειοπώλη, μετά από παράσυρση στα Χανιά, πραγματοποίησε ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Ο Σύλλογος καταδίκασε την...
SOS Τροχαία Εγκλήματα: Παρέμβαση για την ατιμωρησία στα τροχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Η εγκατάλειψη είναι κακούργημα»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο που πριν από μία εβδομάδα εγκαταλείφθηκε ακόμα ένας συνάνθρωπός μας μετά από τροχαίο δυστύχημα πραγματοποίησε το Σάββατο ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Τα μέλη του...
Ηράκλειο: «Η εγκατάλειψη είναι κακούργημα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας