• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.4°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.6°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γίνεται Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Κρήτης

 • A-
 • A+

Ενα τρίτο Πανεπιστήμιο αναμένεται να αποκτήσει σε λίγο καιρό η Κρήτη καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε ομόφωνα τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακή μονάδα.

Η απόφαση ελήφθη παμψηφεί καθώς το ΤΕΙ παρουσίασε πλήρη ακαδημαϊκό φάκελο και αποδεδειγμένα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για την… «πανεπιστημιοποίησή» του.

Συγκεκριμένα, τα 11 μέλη της επιτροπής εξέτασαν την ακαδημαϊκή ποιότητα του ιδρύματος, τις υποδομές και το επιστημονικό του προσωπικό αλλά και τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξής του.

Καίριο σημείο πάντως είναι οι πραγματικές δυνατότητες βιωσιμότητας ενός τρίτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Κρήτη, κάτι για το οποίο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Η αρχική πρόταση της επιτροπής ήταν να ενοποιηθούν σε ένα ίδρυμα το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (που εδρεύει στο Ρέθυμνο, αλλά ο κύριος όγκος των υποδομών και των σχολών του βρίσκεται στο Ηράκλειο) αλλά και το Πολυτεχνείο Κρήτης (που εδρεύει στα Χανιά).

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δύο άλλων ιδρυμάτων, που παρέστησαν και στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ήταν κάθετα αντίθετοι στην πρόταση για συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του νησιού.

«Χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών που θα μετέτρεπαν την Περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της επιτροπής (σ.σ. μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιάννης Σαριδάκης, αντίστοιχα).

Συντεχνιακοί λόγοι

Κυριότερο πεδίο αντίδρασης για τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η άρνηση απόδοσης του τίτλου του καθηγητή Πανεπιστημίου στους καθηγητές του ΤΕΙ.

Αυτό το θέμα προτάσσει και ο αντιπρύτανης επί ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Καρακάσης, αναφέροντας πως το προσωπικό των ΤΕΙ προβλέπεται να ενταχθεί σε βαθμίδες καθηγητών Πανεπιστημίου χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των προσόντων τους. Η πρυτανεία προτάσσει τους αριθμούς διακρίσεων, δημοσιεύσεων και αναφορών των καθηγητών του Πανεπιστημίου στα οποία όντως υπερτερεί έναντι του ΤΕΙ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης έχει επανειλημμένα απευθύνει πρόσκληση διαλόγου στις πρυτανείες των άλλων δύο ιδρυμάτων, συναντώντας όμως αρνητική στάση.

«Η Κρήτη έχει το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας και παρ' όλα αυτά φαίνεται να μένει μόνο του την ώρα που σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες δημιουργούνται συνέργειες», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και προσθέτει: «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, ελπίζω όχι διά παντός, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιδρύματος με πολλά γνωστικά αντικείμενα και εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς επικράτησαν λογικές που βλέπουν τα ένα-δύο χρόνια μετά και όχι μακροπρόθεσμα. Οταν σχεδιάζεις τον εκπαιδευτικό χάρτη οφείλεις να συζητάς για τα Πανεπιστήμια της επόμενης εικοσαετίας».

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως το ΤΕΙ Κρήτης, εν μέσω του πολύμηνου διαλόγου, δέχτηκε πρόταση για συγχώνευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρόταση που χαρακτηρίστηκε τιμητική μεν αλλά αδύνατον να εφαρμοστεί καθώς από την επιτροπή του υπουργείου θεωρήθηκε αποτρεπτική η διασπορά ενός Πανεπιστημίου σε τρεις διαφορετικές νησιωτικές περιφέρειες (το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ήδη τμήματα σε συνολικά έξι νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου).

Με τα υπάρχοντα δεδομένα το ΤΕΙ Κρήτης οδεύει προς τη μετατροπή του σε αυτόνομο Πανεπιστήμιο (πιθανώς να ονομάζεται Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κρήτης) με ενδεχόμενη συγκέντρωση των τμημάτων του σε Ηράκλειο και Λασίθι, κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις στο Ρέθυμνο και τα Χανιά όπου και σήμερα λειτουργούν αποσπασμένα τμήματά του.

Στην αποτυχία συγχώνευσης των τριών ιδρυμάτων ισχυρό ρόλο παίζουν και πολιτικοί λόγοι, ιδιαίτερα όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας δεν κρύβει τη φιλο-νεοδημοκρατική του στάση. Επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ανέθεσε την όλη διαπραγμάτευση για το θέμα στον αντιπρύτανη Γ. Καρακάση, απαξιώνοντας έστω και να συμμετάσχει στη συνάντηση με την επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

Ο ίδιος θεωρεί υποβάθμιση για το Πανεπιστήμιο τη σύμπραξη με το ΤΕΙ Κρήτης, ωστόσο με μεγάλη ευκολία πριν από λίγους μήνες έβαζε και τη δική του σφραγίδα (συνεπώς και του Πανεπιστημίου) στην ίδρυση «Πολιτικής Ακαδημίας» για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας υπερήφανος που συμμετείχε στη δημιουργία της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ρόλο εμπρηστή η Κεραμέως
Με καθυστέρηση 15 ημερών η υπουργός Παιδείας ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για περιστατικό στο Πολυτεχνείο Κρήτης που είχε διευθετηθεί μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Σε ρόλο εμπρηστή η Κεραμέως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπαλάκι» οι πυρόπληκτοι φοιτητές
Με επιστολή τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αποκαλύπτουν ότι 15 μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις Εστίες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από το έκτακτο βοήθημα των 2.000 ευρώ. Η Πρυτανεία...
«Μπαλάκι» οι πυρόπληκτοι φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «στοιχειωμένο» ΤΕΙ της Ιεράπετρας
​Την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την επανένταξη του ΤΕΙ Ιεράπετρας στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων αναμένουν οι φορείς της πόλης, ενώ σε ισχύ βρίσκονται οι παραιτήσεις...
Το «στοιχειωμένο» ΤΕΙ της Ιεράπετρας
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
'Η χάνεις τις πανελλαδικές ή απολύεσαι!
Τρεις μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων εμποδίστηκαν να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι εργοδότες τους τούς αρνήθηκαν να αλλάξουν βάρδια, αν και γνώριζαν πως ήταν υποψήφιοι για την τριτοβάθμια...
'Η χάνεις τις πανελλαδικές ή απολύεσαι!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστοσελίδα με ξένα κόλλυβα
Με χρήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης ο απερχόμενος πρύτανης ετοιμάζει ιστότοπο για τον απολογισμό του έργου του, ενώ επιμένει πως η αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων στον λόφο Καστέλι θα προχωρήσει και μετά την...
Ιστοσελίδα με ξένα κόλλυβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος πρύτανης στο ΤΕΙ Κρήτης ο Νίκος Κατσαράκης
Ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Νίκος Κατσαράκης αναδείχθηκε νέος πρύτανης στο ΤΕΙ Κρήτης, μετά την εκλογική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη και κατά την οποία συγκέντρωσε τα 2/3 του...
Νέος πρύτανης στο ΤΕΙ Κρήτης ο Νίκος Κατσαράκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας