• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.4°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 25.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  0 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  87%

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδος στις 25/6/2018

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Καστέλλι: Πληθαίνουν τα «όχι» για το αεροδρόμιο

 • A-
 • A+

Σαφείς αρνητικές τοποθετήσεις για το αεροδρόμιο Καστελλίου, προτάσεις ακόμα και για δημοψήφισμα και γενικά σοβαρό προβληματισμό για τις επιπτώσεις του έργου στην περιοχή προκάλεσε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδος τη Δευτέρα 25 Ιουνίου. Καταλυτική ήταν η προβολή βίντεο που γυρίστηκε στα Σπάτα με ευθύνη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πεδιάδας και στο οποίο κάτοικοι και φορείς των Μεσογείων μιλούν για τις αλλαγές που επέφερε στη ζωή τους η λειτουργία του αεροδρομίου της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων, στο βίντεο διάρκειας μισής ώρας, κάτοικοι των Σπάτων, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικών παραγωγικών συνεταιρισμών και απλοί πολίτες κατήγγειλαν τις ψεύτικες υποσχέσεις που έλαβαν για αντισταθμιστικά οφέλη, την καταστροφή της τοπικής παραγωγής (από 16.000 τόνους κρασί που παρήγαγαν, έπεσαν στις 3.000), το κλείσιμο των τοπικών επιχειρήσεων λόγω των εμπορικών κέντρων μέσα στο αεροδρόμιο, αλλά και τα προβλήματα στην υγεία τους που επέφερε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Μίλησαν επίσης για τις απατηλές υποσχέσεις περί αύξησης του τουρισμού στα Σπάτα (δεν έχουν δει ποτέ τουρίστες), για αύξηση των θέσεων εργασίας (στο αεροδρόμιο εργάζονται μόλις 10 ντόπιοι) και για τα τεράστια ποσοστά ρύπων που δέχεται πλέον η περιοχή τους (ανάλογα με μια τυπική ημέρα στο κέντρο της Αθήνας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν). (σ.σ. το βίντεο θα είναι σύντομα διαθέσιμο και online).

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Η συζήτηση  στο Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδος προκλήθηκε με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Μαυραντωνάκη ο οποίος κατέθεσε και σειρά στοιχείων για τις επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου κυρίως σε περιβαλλοντικό επίπεδο, μιλώντας για καταστροφή όχι μόνο των προβλεπόμενων 200.000 ελιών αλλά και χιλιάδων ακόμα εξαιτίας των βαρέων μετάλλων από τα καύσιμα των αεροπλάνων. Μίλησε επίσης για τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα έχει το αεροδρόμιο στην αλλαγή της ποιότητας ζωής των κατοίκων κάνοντας λόγο για τεράστιες ελλείψεις στις περιβαλλοντικές μελέτες στις οποίες βασίζεται το έργο ενώ τόνισε πως η... «ζυγαριά» γέρνει πλέον σαφώς στην πλευρά των αρνητικών συνεπειών.  

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Στα λεγόμενα του κ. Μαυραντωνάκη απάντησε ο δήμαρχος Καστελλίου κάνοντας μια αναλυτική εξιστόρηση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν μέχρι τη δημοπράτηση του αεροδρομίου, τονίζοντας πως η επιλογή για το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν του Δήμου αλλά της πολιτείας διαχρονικά από το 2001 έως σήμερα. «Βρήκαμε το έργο αυτό και δεν το επιβάλαμε εμείς» είπε οι κ. Καλογεράκης υπενθυμίζοντας ωστόσο πως στις τελευταίες εκλογές η θέση όλων των δημοτικών παρατάξεων (και του κ. Μαυραντωνάκη) ήταν υπέρ της κατασκευής του έργου. Τόνισε μάλιστα πως διαχρονικά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει σταθεί αρνητικά στο έργο αλλά αντίθετα με ομόφωνες αποφάσεις ζητούσε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να λήξει η ομηρία των κατοίκων της περιοχής. «Τώρα που είμαστε στο παρά πέντε της ανάδειξης οριστικού αναδόχου και της κύρωσης της σύμβασης στη Βουλή είναι αδύνατον να κάνουμε πίσω και να ζητάμε ακύρωση του έργου» ανέφερε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Κατά του αεροδρομίου

Ωστόσο το κλίμα στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου Καστελλίου ήταν φορτισμένο  μετά από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν και κυρίως μετά από την κατάθεση των εμπειριών των κατοίκων των Σπάτων. Αρκετοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους  για το ισοζύγιο μεταξύ αρνητικών και θετικών συνεπειών του έργου. Χαρακτηριστικότερη ήταν η πλήρης μεταστροφή του πρώην αντιδημάρχου και μέλους της παράταξης Καλογεράκη, κ. Βασίλη Εργαζάκη ο οποίος τάχθηκε πλέον ανοιχτά κατά του έργου προβλέποντας ότι για ακόμα μία φορά οι κάτοικοι της περιοχής και το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξαπατηθούν.  «Με όλα αυτά που μαθαίνω πια ο προβληματισμός μου είναι έντονος. Κάνω σήμερα την υπέρβαση και συνειδησιακά δηλώνω πως είμαι κατά του αεροδρομίου» είπε χαρακτηριστικά.  

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Τη σταθερή του θέση κατά του αεροδρομίου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καλογεράκης ενώ την ήδη δεδηλωμένη μεταστροφή της επανέλαβε και η δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Μουράτη, η οποία αν και εξελέγη με την παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία» (Γιαννόπουλου) που υποστήριζε το έργο, εντούτοις από νωρίς διαπίστωσε, όπως είπε, τον παραλογισμό του όλου σχεδιασμού και εξ αυτού του λόγου ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ σήμερα βρίσκεται στη θέση της προέδρου της Πρωτοβουλίας Πολιτών της Πεδιάδας.

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Αρκετοί ακόμα ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που κράτησαν αποστάσεις από τον όλο σχεδιασμό μιλώντας για μεγάλα κενά στις μελέτες που είναι ζητούμενο αν μπορούν να καλυφθούν. «Να το ξαναδούμε το έργο, να ενημερώσει συνολικά η Πρωτοβουλία Πολιτών τους κατοίκους σε όλα τα χωριά και πραγματικά αν το συμπέρασμα είναι αρνητικό να ταχθούμε κατά του αεροδρομίου» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Πατρωνάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως προς το παρόν παραμένει υπέρμαχος του έργου. 

Πρόταση για δημοψήφισμα

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στον δήμο Μινώα Πεδιάδος για το θέμα του αεροδρομίου ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Αριστείδης Μανουράς, τονίζοντας πως ο ίδιος προσωπικά είναι κατά του έργου, ειδικά μετά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αλλά ως δημοτικός σύμβουλος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τη θέση που έχει ήδη λάβει υπέρ του σχεδιασμού. Κατέθεσε ωστόσο και πρόταση να δοθεί ο λόγος στους πολίτες για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μέσω τοπικού δημοψηφίσματος.

Επί της πρότασης για δημοψήφισμα τοποθετήθηκε κατόπιν ο δήμαρχος Ζ. Καλογεράκης τονίζοντας πως πράγματι θα μπορούσε να γίνει αλλά αν σε αυτή τη φάση το δημοψήφισμα βγάλει θετικό αποτέλεσμα για το έργο  τότε θα αδυνατίσει τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και από την οποία ο δήμος αποσκοπεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

Θολό πάντως έμεινε το θέμα των ανταποδοτικών τελών 2% από τα έσοδα του αεροδρομίου που έχει μεν υποσχεθεί ο υπουργός Υποδομών για την τοπική κοινωνία χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στον τοπικό δήμο, ή στους όμορους δήμους, στην Περιφέρεια ή αλλού.

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Την κατάρτιση του ΣΧΟΑΠ για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος πριν από την τελική απόφαση για το αεροδρόμιο ζήτησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Φραγκάκης επισημαίνοντας πως τα χρόνια που πέρασαν χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες για τον έλεγχο του έργου από την ίδια την κοινωνία ενώ αρκετοί ήταν οι σύμβουλοι όπως η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Όλγα Δραμουντάνη, αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Χρονάκης που υπερασπίστηκαν τις μέχρι τώρα αποφάσεις τονίζοντας πως αποτελούν πια μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να αλλάξει.  

Τη σταθερή (πλέον) αντίθεσή τους στην υλοποίηση του αεροδρομίου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων που απαλλοτριώνονται οι περιουσίες τους. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ευαγγελισμού Μηνάς Ανδρεαδάκης τόνισε πως «οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού ήταν, είναι και θα είναι ενατίον του έργου». Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης γεωπόνος και μέλος του Συλλόγου Κατοίκων και Ιδιοκτητών Περιοχής Ευαγγελισμού Πεδιάδος «Ο ΚΥΠΕΡΑΣ» επεσήμαναν πως δεν είναι πια διατεθειμένοι να πουλήσουν τη γη τους, τονίζοντας πως θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του έργου.

Το λόγο πήραν αρκετοί πολίτες κάτοικοι της περιοχής, που ήταν παρόντες καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης και οι οποίοι στο σύνολό τους τάχθηκαν κατά της κατασκευής του αεροδρομίου. Ο πρώην πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πεδιάδας Τάκης Μάρας, κατήγγειλε τον αποκλεισμό της πρωτοβουλίας από τον δημόσιο διάλογο και από τα ΜΜΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ενώ σε φορτισμένο κλίμα ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να μην επιμείνουν σε μια λανθασμένη απόφαση, να επανεξετάσουν τη θέση τους ζητώντας τους να κοιτάζονται στον καθρέφτη αναλογιζόμενοι την ευθύνη τους προς τον τόπο και προς τις επόμενες γενιές.    

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σήμερα στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του αεροδρομίου στο Καστέλι
Προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εισάγονται οι τρεις προσφυγές εναντίον του προωθούμενου έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Την πρώτη προσφυγή έχουν...
Σήμερα στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του αεροδρομίου στο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Νίκος Καζαντζάκης»: Κι όμως πωλείται
«Μασάζ» από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Ηρακλείου μετά τις αντιδράσεις για την ήδη δρομολογημένη εκποίηση του αεροδρομίου • Εχει ήδη μπει ενέχυρο για να φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι • Εγκαταλείφθηκε λόγω......
«Νίκος Καζαντζάκης»: Κι όμως πωλείται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπαιγμός για τη μελέτη επιπτώσεων του αεροδρομίου Καστελλίου
Την έντονη αντίδρασή της για τις εξελίξεις ως προς την κατάρτιση ειδικής μελέτης για τις επιπτώσεις του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι στο τοπικό ΑΕΠ, εκφράζει η Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας. Σε επιστολή της...
Εμπαιγμός για τη μελέτη επιπτώσεων του αεροδρομίου Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πετάνε τον δήμο έξω από το αεροδρόμιο Καστελλίου
Ο δήμαρχος της περιοχής δεν συμμετέχει στο Δ.Σ. της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο ● Αθετούν τις υποσχέσεις τους πολιτεία και ανάδοχος εταιρεία ● Οργή από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους...
Πετάνε τον δήμο έξω από το αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρνούνται τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις στο Καστέλλι
Τις αποφάσεις για τις περίπου 500 πρώτες αποζημιώσεις για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών στην περιοχή της Πεδιάδος, όσον αφορά τη δημιουργία του αεροδρομίου Καστελλίου, υπέγραψε ο γ.γ. του...
Αρνούνται τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
Αρνητική στην δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλλι εμφανίζεται για ακόμη μία φορά η «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας», καταθέτοντας παράλληλα μια νέα πρόταση για...
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας