• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.1°C / 30.9°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 25.3°C / 29.9°C
  4 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 31.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.1°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.4°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.8°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.4°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 31.1°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  39%

Μπουλντόζα στη διάρκεια εργασιών επέκτασης των ξενοδοχείων στη Σταλίδα Χερσονήσου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά η σεζόν και οι... μπουλντόζες

 • A-
 • A+

Σοβαρές καταγγελίες για συνεχιζόμενες καταπατήσεις αιγιαλού από ξενοδοχεία στη Χερσόνησο, για δημιουργία ιδιωτικών παραλιών και λιμανιών αλλά και για «εξαφάνιση» ενάλιων αρχαιοτήτων προχωρούν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, ζητώντας την ενεργοποίηση των αρχών και διεκδικώντας το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα. 

Η καταγγελία, που συνοδεύεται και από σχετικές φωτογραφίες, αφορά την παραθαλάσσια περιοχή «Δράπανο», μήκους 1.500 μέτρων στη Σταλίδα Χερσονήσου, η οποία παλαιότερα ήταν βραχώδης ακτή όπου διαβιούσαν πολλά θαλάσσια είδη, ενώ υπήρχαν και δεξαμενές, πιθανότατα της ρωμαϊκής περιόδου. 

Οπως αναφέρουν οι 14 κάτοικοι της Σταλίδας (τα ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), το ανατολικό τμήμα της βραχώδους παραλίας στο παρελθόν καταπατήθηκε και αλλοιώθηκε από το παρακείμενο ξενοδοχείο «ΝΑΝΑ Βeach», ιδιοκτησίας της οικογένειας Καράτζη, η οποία μάλιστα πρόσφατα τιμήθηκε στο Ηράκλειο για την προσφορά της στον τουρισμό του νησιού. 

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει στο παρελθόν διαπιστώσει την καταπάτηση 9,5 στρεμμάτων στο συγκεκριμένο σημείο όπου σήμερα υπάρχουν δυο ιδιωτικά λιμάνια, με μόλους και λιμενοβραχίονες, ενώ εξαφανίστηκε και η ρωμαϊκή δεξαμενή.

Μάλιστα, τότε, χτίστηκε και τοίχος, μπήκε πόρτα για την είσοδο στην παραλία, ενώ το μονοπάτι που οδηγούσε στον οικισμό της Σταλίδας περιλήφθηκε στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου. 

Νέες αυθαιρεσίες 

Οι εργασίες αυτές έγιναν πριν από αρκετά χρόνια και «τότε δεν μίλησε κανείς», όπως παραδέχονται οι κάτοικοι στην καταγγελία τους.

Ωστόσο, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η ατιμωρησία οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες.

«Δυτικά από το πρώτο ξενοδοχείο, από τους ίδιους ιδιοκτήτες ανεγείρεται και δεύτερο. [...] Μπάζωσαν τα βράχια, μπάζωσαν τη θάλασσα και δημιούργησαν μια νέα κατάσταση, ένα καινούργιο status quo, μια καινούργια αμμώδη παραλία, “ιδιοκτησίας” τους. Κι όχι μόνο αυτό. Κατασκεύασαν με ογκόλιθους και “οχυρωματικό έργο” τοίχο ύψους 2-3 μέτρων, που απλώνεται και μέσα στη θάλασσα, και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση προς την “ιδιωτική” πλέον παραλία» αναφέρεται στην καταγγελία. 

Η αλλοίωση της μορφολογίας της περιοχής όμως δεν φαίνεται να σταματά εκεί.

Λίγα μέτρα δυτικότερα, στην ίδια πάντα παραθαλάσσια έκταση, χτίστηκε και δεύτερο ξενοδοχείο υπό την ονομασία ΑΒΑΤΟΝ, ιδιοκτησίας του ομίλου Καλουτσάκη.

Και εκεί η παραλία έχει αλλοιωθεί, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι

«Ενώ πριν η παραλία ήταν βραχώδης, πλάτους γύρω στα 15-20 μέτρα, σήμερα και αυτή έχει μπαζωθεί, έχει στρωθεί με άμμο και χρησιμοποιείται ο δημόσιος χώρος ως ιδιωτικός. Πάνω της έχουν μπει καρέκλες και ομπρέλες θαλάσσης για χρήση από τους πελάτες του ξενοδοχείου. Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου έχουν αποκλείσει την πρόσβαση των δημοτών προς την παραλία. Εχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα και απαγορευτική πινακίδα. Το όνομα του συγκεκριμένου ξενοδοχείου μάλιστα έχει και συμβολική σημασία για τους κατοίκους, «ΑΒΑΤΟΝ όνομα και πράγμα», όπως λένε οι ίδιοι.

Μάλιστα στη διαφημιστική καμπάνια του εν λόγω ξενοδοχείου προβάλλεται ως κύριο προσόν ακριβώς η «ιδιωτικότητα» που προσφέρει στους πελάτες του. 

Η θέση του δημάρχου 

↳ Υπόνοιες για την ελλιπή εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών αφήνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γ. Χαλκιαδάκης (αριστερά), επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χερσονήσου «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον». Για εργασίες που γίνονται στον αιγιαλό που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δήμου κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γ. Μαστοράκης

Για εργασίες που γίνονται στον αιγιαλό (προσθήκη άμμου) και άρα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκτάσεις της περιοχής και συγκεκριμένα έναν παλιό δημοτικό δρόμο, ο οποίος δεν έχει ακόμα απαλλοτριωθεί, η χρήση γίνεται νόμιμα από τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων. 

Ο κ. Μαστοράκης, πάντως, αναφέρει πως δεν έχει έρθει ποτέ στον Δήμο έγγραφο από την ΚΕΔ περί καταπάτησης 9,5 στρεμμάτων στην περιοχή, ενώ διαβεβαιώνει πως η πρόσβαση για τους πολίτες δεν έχει απαγορευτεί στο συγκεκριμένο σημείο. Η καταγγελία των πολιτών, πάντως, πρόκειται εκτάκτως να τεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου που θα γίνει την Τρίτη. 

Σαφείς υπόνοιες για την ελλιπή εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών αφήνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χερσονήσου «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον», τονίζοντας: «Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι προϊστάμενοί τους που είναι από τον νόμο επιφορτισμένοι για τον έλεγχο της νομιμότητας όλων όσων καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους οι πολίτες έχουν υποχρέωση να παρέμβουν. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα ούτε να κωφεύουν ούτε να εθελοτυφλούν. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία καθήκον τους είναι να διασφαλίζουν την τήρηση των νόμων και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την άποψη και τις ενέργειές τους». 

Οι δεξαμενές 

Σε ό,τι αφορά την «εξαφανισμένη» ρωμαϊκή δεξαμενή, αυτή φαίνεται ξεκάθαρα σε παλαιότερη αεροφωτογραφία της περιοχής, την οποία αναζήτησε σε πρόσφατη ανασκαφή η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής και της υποβρύχιας έρευνας βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία. Πάντως, στην περιοχή των νέων εργασιών βρίσκονται ακόμα δύο δεξαμενές της ίδιας περιόδου.

Οι νέες εργασίες για την επέκταση του ξενοδοχείου απαιτούν προηγούμενη έγκριση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί. 

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης Θεοτόκης Θεοδούλου αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως για τα συγκεκριμένα ευρήματα θα υποβληθεί εκτενής αναφορά στο υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση ή όχι για τις εργασίες του ξενοδοχείου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και ο ίδιος, τις προηγούμενες ημέρες έγινε δέκτης αξιόπιστων καταγγελιών για αυθαίρετη τέλεση εργασιών σε κοντινό σημείο και για τον λόγο αυτό η ΕΕΑ ζήτησε την επέμβαση του Λιμενικού. 

Το ρητορικό ερώτημα «αν υπάρχει κράτος» επαναλαμβάνουν στο κλείσιμο της καταγγελίας τους οι πολίτες της περιοχής.

«Δεν παραγνωρίζομε τη δική μας ευθύνη, την ευθύνη του πολίτη. Τολμά όμως ένας απλός πολίτης να τα βάλει με τους “μεγαλοκαρχαρίες” εισβολείς και καταπατητές; Δεν έχουμε πρόβλημα με την επιχειρηματική δραστηριότητα κανενός. Το πρόβλημά μας είναι ότι γνωρίσαμε και ζήσαμε σ' έναν τόπο που αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν τον σέβεται. Και δεν σέβεται κι εμάς που ζούμε σ αυτόν. Μας προσβάλλει βάναυσα» καταλήγουν στο ιδιαίτερα φορτισμένο κείμενό τους. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να γιατί οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό
Πέρα από τα προφανή: εντατικοποίηση εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων κτλ., οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν λεκτική και σωματική βία.
Να γιατί οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είναι ανάπτυξη η καταστροφή των αρχαίων»
Την παρέμβασή του, ώστε να εμποδιστεί η σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο ● Δέκα επαγγελματικοί φορείς της Σητείας...
«Δεν είναι ανάπτυξη η καταστροφή των αρχαίων»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντεργατικά «κόλπα» των ξενοδόχων στο Ηράκλειο
Με εξώδικα και εντάσεις ξεκινά η προετοιμασία της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων βρήκαν νέο «κόλπο» για να αποφύγουν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων...
Αντεργατικά «κόλπα» των ξενοδόχων στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Β.Κικίλιας από Κρήτη: Στόχος μας ο 12μηνος τουρισμός
Από το Ηράκλειο ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κρήτη ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε για μια ακόμη φορά την βεβαιότητα ότι η τρέχουσα τουριστική σεζόν θα είναι από τις πλέον...
Β.Κικίλιας από Κρήτη: Στόχος μας ο 12μηνος τουρισμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταστρέφουν τον Παλίγκρεμνο με τις ευλογίες του ΥΠΕΝ
Το τεκμηριωμένο «όχι» του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου έγινε «ναι», όταν έφτασε στα κεντρικά του υπουργείου Περιβάλλοντος ● Πλήθος φορέων εναντίον της τουριστικής επένδυσης που αλλοιώνει ανεπανόρθωτα ένα...
Καταστρέφουν τον Παλίγκρεμνο με τις ευλογίες του ΥΠΕΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καθεστώς» ο αποκλεισμός των πολιτών από τις παραλίες
Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία Δράπανο της Χερσονήσου από τα ξενοδοχεία της περιοχής.
«Καθεστώς» ο αποκλεισμός των πολιτών από τις παραλίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας