• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 25.8°C
  0 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 31.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  48%

Από πρόσφατη πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου ενάντια στην «μελέτη περιβαλλοντικής αναβάθμισης» του Πάρκου Γεωργιάδη

Ηράκλειο: Γραπτές απαντήσεις από τον Δήμο στις Φυλές του Πάρκου

 • A-
 • A+

Κείμενο με γραπτές απαντήσεις στα 17 ερωτήματα που υπέβαλλε η συλλογικότητα «Φυλές του Πάρκου» έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Ηρακλείου. Στην ουσία πρόκειται για τις απαντήσεις που έδωσε στη συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αναστασάκης κατά την παράσταση διαμαρτυρίας μελών της συλλογικότητας.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων τονίζεται πως με βάση τη μελέτης περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Πάρκου Γεωργιάδη αλλά και τη σχετική διαχειριστική μελέτη «οι προτεινόµενες παρεµβάσεις θα είναι ήπιες αλλά ουσιαστικές, µε χρήση υλικών φιλικών για τους χρήστες και το περιβάλλον και κυρίως δεν θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και την φυσιογνωµία του πάρκου».

Ο Δήμος χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις ως «Γενναία Συντήρηση» του πάρκου, η οποία δεν έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια.  

Στο επίμαχο θέμα της αφαίρεσης δέντρων ο Δήμος ξεκαθαρίζει πως δεν θα κοπούν δέντρα (εκτός από τα υπάρχοντα ήδη ξεραμένα) ενώ για το θέμα του κλαδέματος τονίζεται πως αυτό θα γίνει με βάση τους κανόνες της επιστήμης αλλά και με συνεπίβλεψη από την Διεύθυνση Δασών. Τονίζεται πως το κλάδεμα (συνολικά σε 93 δέντρα) δεν προβλέπεται για τον ηλιασμό των λουλουδιών που πρόκειται να φυτευτούν αλλά για την ασφάλεια των επισκεπτών και την αναζωογόνηση των ίδιων των δέντρων.

Στο ίδιο κείμενο δίνονται εξηγήσεις για τον αρχικό χαρακτηρισμό κάποιων χρήσεων του πάρκου ως «μη συμβατών» (αγορά βιοκαλλιεργητών, φεστιβάλ Pride) με τους χαρακτηρισμούς αυτούς επί της ουσίας να αποσύρονται.

Τέλος, στο επίμαχο ζήτημα της θέσπισης κανονισμού λειτουργίας του πάρκου από την πλευρά του Δήμου προτείνεται αυτός να καταρτιστεί με κριτήρια της αειφόρου διαχείρισης του πάρκου και μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Το πλήρες κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων μπορείτε να δείτε εδώ

Δεν κάνουν πίσω

Μέχρι στιγμής πάντως οι «Φυλές του Πάρκου» δεν φαίνεται να θεωρούν πειστικές τις απαντήσεις από την πλευρά του Δήμου. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα μέλη τους  εξέφρασαν δυσπιστία για την τήρηση των δεσμεύσεων που δίνονται από την πλευρά του αντιδημάρχου, ενώ δεν έδωσαν απάντηση στο κάλεσμα του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού να περπατήσουν μαζί στο πάρκο και να του επισημάνουν σημείο προς σημείο τις ενστάσεις τους.

Οι Φυλές φαίνεται να επιμένουν στο αίτημα απόσυρσης της επίμαχης μελέτης και να ζητούν διάλογο από μηδενική βάση για τον σχεδιασμό στο πάρκο Γεωργιάδη ενώ προγραμματίζουν την κατάθεση συνολικού πλαισίου αντιπροτάσεων. Για την προσεχή Τετάρτη έχουν προγραμματίσει συνέλευση για τον καθορισμό της στάσης τους, ενώ την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τον συμμετοχικό σχεδιασμό στη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Στην εκδήλωση μάλιστα παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου η οποία συμμετείχε στη συζήτηση προτείνοντας συνεργασία για τη διαχείριση ενός χώρου που θα επιλεγεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Η πρώτη «διαβούλευση» για το πάρκο... στο πάρκο
Σε έντονη αλλά εποικοδομητική συζήτηση με τις «Φυλές του Πάρκου» εξελίχθηκε η αυτοψία της Επιστημονικής Επιτροπής που συστάθηκε για την αξιολόγηση των προτάσεων επί της διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου...
Ηράκλειο: Η πρώτη «διαβούλευση» για το πάρκο... στο πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ένταση και αδιέξοδο για το πάρκο Γεωργιάδη
Από κλίμα έντασης αλλά και από την πρόταση του δημάρχου στις Φυλές του Πάρκου να περπατήσουν μαζί στο Πάρκο Γεωργιάδη και να του επιδείξουν τα σημεία που τους ανησυχούν, χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση του...
Ηράκλειο: Ένταση και αδιέξοδο για το πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντείνονται οι αντιδράσεις για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη
Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια του Δήμου για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη. Την πορεία διοργάνωσε η συλλογικότητα «Φυλές του...
Εντείνονται οι αντιδράσεις για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ξυλοκόποι του Ηρακλείου
Συνολικά 12 ευμεγέθη δέντρα έκοψαν από την οδό Ίδης τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου κατά τη διαδικασία της «ανάπλασης» του ιστορικού κέντρου. Στις φωτογραφίες από την περιοχή που υπάρχουν ακόμα δημοσιευμένες...
Οι ξυλοκόποι του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Τα δέντρα έπεσαν θύματα της... «ανάπλασης»
Αντιδράσεις στην κοινή γνώμη του Ηρακλείου προκαλεί η κοπή 15 δέντρων στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο των έργων «ανάπλασης». Τα δέντρα κόπηκαν από τη ρίζα τους στην οδό Ίδης από το συνεργείο του εργολάβου...
Ηράκλειο: Τα δέντρα έπεσαν θύματα της... «ανάπλασης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπρησμοί με... άρωμα νύχτας
Στάχτη τα αυτοκίνητα επικεφαλής δημοτικής παράταξης της Αριστεράς στον Δήμο Χερσονήσου Κρήτης ● «Μου στέλνουν μήνυμα ή με εκδικούνται για τη δημοτική μου δράση», λέει ο ίδιος ο Μανώλης Διαμαντάκης.
Εμπρησμοί με... άρωμα νύχτας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας