• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 24.5°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.1°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.5°C
  0 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  76%

Κομμένα δέντρα στο κέντρο του ηρακλείου στο πλαίσιο των έργων... «ανάπλασης»

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Ηράκλειο: Τα δέντρα έπεσαν θύματα της... «ανάπλασης»

 • A-
 • A+

Μεγάλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη του Ηρακλείου προκαλεί η κοπή τουλάχιστον 15 δέντρων στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο των έργων «ανάπλασης» που έχει ήδη ξεκινήσει ο τοπικός Δήμος. Τα δέντρα κόπηκαν από τη ρίζα τους στην οδό Ίδης από το συνεργείο του εργολάβου προκαλώντας την κατακραυγή στα social media, ενώ το θέμα πρόκειται να τεθεί και στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.  

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο Δήμος Ηρακλείου απαντώντας στα αρνητικά σχόλια αναφέρει: 

Όλα τα δέντρα που κόπηκαν,  είτε δεν μπορούσαν  να σωθούν λόγω ασθενείας, είτε η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε την αφαίρεσή τους. Όπου ήταν εφικτό να γίνουν μεταφυτεύσεις δε, αυτές  έγιναν.
Τα δέντρα θα αντικατασταθούν και το πράσινο στον άξονα των οδών Καλοκαιρινού – Ίδης – Δικαιοσύνης, όταν ολοκληρωθεί η  Ανάπλαση, θα είναι  αυξημένο σε σχέση με την κατάσταση  που επικρατούσε πριν την έναρξη του έργου.
 Αυτή είναι άλλωστε και η πάγια επιδίωξη της παρούσας δημοτικής αρχής:  Να δημιουργήσει περισσότερους πνεύμονες πρασίνου στην πόλη και να αναβαθμίσει τους ήδη υπάρχοντες.  

Ωστόσο και η ίδια η ανακοίνωση αποτελεί παραδοχή των προβλέψεων της μελέτης («προέβλεπε αφαίρεση των δέντρων») ενώ δεν αναφέρεται συγκεκριμένα πόσα και ποια δέντρα  αντιμετώπιζαν «ασθένεια». Και μόνο η πρόβλεψη της μελέτης για αφαίρεση δέντρων (έστω και αν προγραμματίζεται η φύτευση νέων) αποτελεί τουλάχιστον παράλογη επιλογή για μία πόλη όπως το Ηράκλειο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία αντιστοιχίας πρασίνου ανά κάτοικο για την πόλη. 

Δραματικά τα στοιχεία για το πράσινο στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις για να είναι βιώσιμες θεωρούνται τα 9 m2/κάτοικο.  Η Αθήνα, μετά τις αναπλάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων δεν κατάφερε παρά να προσεγγίσει μόνο στο 1/3 του ορίου αυτού διαθέτοντας σήμερα πέριπου 3τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Η κατάσταση στο Ηράκλειο είναι απολύτως δραματική αφού ο αντίστοιχος δείκτης δεν ξεπερνά το 1%, επίδοση την οποία ξεπερνούν ακόμα και πόλεις που έχουν κτιστεί κυριολεκτικά μέσα στην έρημο. Στις πόλεις με τον μεγαλύτερο σχετικό δείκτη παγκοσμίως κατατάσσονται  το Έντμοντον του Καναδά (56τ.μ./κάτοικο), η Ουάσιγκτον (50τ.μ./κάτοικο) και στην Ευρώπη η Χάγη και το Αμστερνταμ  της Ολλανδίας (με 28 και 27 τ.μ./ κάτοικο αντίστοιχα).      

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται κατανοητό πως στο Ηράκλειο δεν υπάρχει περιθώριο για αφαίρεση έστω και ενός δέντρου. 

Μόλις μία μέρα νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης απαντώντας σε φόβους ομάδας πολιτών για την επικείμενη ανάπλαση σε άλλο σημείο της πόλης, στο Πάρκο Γεωργιάδη, είχε δεσμευτεί πως  η μελέτη για το έργο «δεν προβλέπει την κοπή κανενός δέντρου και καμίας υφιστάμενης ρίζας» διερωτώμενος και ο ίδιος που ακριβώς βασίζονται οι «φημολογούμενες ανησυχίες» των πολιτών. Ωστόσο μόλις μία μέρα μετά, ήρθε η κοπή των 15 δέντρων σε άλλο κεντρικό σημείο της πόλης δημιουργώντας αρνητικούς συνειρμούς για το τί πρόκειται να ακολουθήσει στην εξέλιξη των μεγάλων έργων ανάπλασης που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Ηρακλείου.

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Υπενθυμίζεται πως μόλις λίγες μέρες νωρίτερα είχαν διατυπωθεί σοβαρότατες αντιδράσεις και για την κατεδάφιση κτισμάτων στην ιστορική συνοικία  Λάκκος, και πάλι στο πλαίσιο «αναβάθμισης» της περιοχής γύρω από το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Η πρώτη «διαβούλευση» για το πάρκο... στο πάρκο
Σε έντονη αλλά εποικοδομητική συζήτηση με τις «Φυλές του Πάρκου» εξελίχθηκε η αυτοψία της Επιστημονικής Επιτροπής που συστάθηκε για την αξιολόγηση των προτάσεων επί της διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου...
Ηράκλειο: Η πρώτη «διαβούλευση» για το πάρκο... στο πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Γραπτές απαντήσεις από τον Δήμο στις Φυλές του Πάρκου
Κείμενο με γραπτές απαντήσεις στα 17 ερωτήματα που υπέβαλλε η συλλογικότητα «Φυλές του Πάρκου» έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Ηρακλείου. Στην ουσία πρόκειται για τις απαντήσεις που έδωσε στη συνεδρίαση της 13ης...
Ηράκλειο: Γραπτές απαντήσεις από τον Δήμο στις Φυλές του Πάρκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ένταση και αδιέξοδο για το πάρκο Γεωργιάδη
Από κλίμα έντασης αλλά και από την πρόταση του δημάρχου στις Φυλές του Πάρκου να περπατήσουν μαζί στο Πάρκο Γεωργιάδη και να του επιδείξουν τα σημεία που τους ανησυχούν, χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση του...
Ηράκλειο: Ένταση και αδιέξοδο για το πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντείνονται οι αντιδράσεις για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη
Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια του Δήμου για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη. Την πορεία διοργάνωσε η συλλογικότητα «Φυλές του...
Εντείνονται οι αντιδράσεις για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ξυλοκόποι του Ηρακλείου
Συνολικά 12 ευμεγέθη δέντρα έκοψαν από την οδό Ίδης τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου κατά τη διαδικασία της «ανάπλασης» του ιστορικού κέντρου. Στις φωτογραφίες από την περιοχή που υπάρχουν ακόμα δημοσιευμένες...
Οι ξυλοκόποι του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπρησμοί με... άρωμα νύχτας
Στάχτη τα αυτοκίνητα επικεφαλής δημοτικής παράταξης της Αριστεράς στον Δήμο Χερσονήσου Κρήτης ● «Μου στέλνουν μήνυμα ή με εκδικούνται για τη δημοτική μου δράση», λέει ο ίδιος ο Μανώλης Διαμαντάκης.
Εμπρησμοί με... άρωμα νύχτας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας