• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.7°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 4.7°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.1°C / 1.6°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -2.1°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 5.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.6°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 4.9°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 2.2°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  51%

Από τη σημερινή κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου

IMAGE SERVICES

Οι δικαστές ήταν πιο... «δάσκαλοι» από τους καθηγητές

 • A-
 • A+

Πανηγυρικά αθώοι κρίθηκαν οι 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης που κάθισαν στο εδώλιο 6 χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις τους κατά του νόμου Διαμαντοπούλου, στην πρώτη ποινική δίκη φοιτητών για συνδικαλιστική δράση μετά τη δικτατορία.

Οι διώξεις με τις κατηγορίες της παράνομης κατακράτησης και απόπειρας παράνομης βίας είχαν ασκηθεί μετά τη δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας 400 φοιτητών στη συνέλευση του τμήματος στις 11 Οκτωβρίου 2011.

Η κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί όταν οι καθηγητές αποφάσισαν να χαθεί μία ολόκληρη εξεταστική περίοδος, «τιμωρώντας» τους φοιτητές για την κατάληψη στη σχολή που είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων κατά του νόμου Διαμαντοπούλου. Κάποιοι εκ των καθηγητών υπέδειξαν 12 φοιτητές ως πρωταίτιους της κινητοποίησης μιλώντας για «ομηρία» τους στον χώρο της συνέλευσης, καθώς για αρκετές ώρες οι διαμαρτυρόμενοι είχαν αποκλείσει την αίθουσα της συνέλευσης ζητώντας να οριστεί νέα εξεταστική.

Στο ελάχιστο σκεπτικό της απόφασης που ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου τονίστηκε πως δεν στοιχειοθετείται η κατάσταση «ομηρίας» καθώς οι... όμηροι είχαν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν (στην Αστυνομία και στους οικείους τους) ή να δίνουν συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια.

Με αυτό το σκεπτικό η κατηγορία της παράνομης κατακράτησης κατέπεσε, ενώ η κατηγορία της παράνομης βίας έχει ήδη αρχειοθετηθεί και παραγραφεί.

Παρομοίως η κατηγορία της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας κατέπεσε, καθώς φάνηκε πως οι φοιτητές ήταν εκείνοι που είχαν συμφέρον να πραγματοποιηθεί η συνέλευση του Τμήματος και δεν ήταν στις προθέσεις τους να τη διακόψουν.

Αντίθετα, ήταν οι καθηγητές εκείνοι που δεν εφάρμοσαν την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για αναπλήρωση των χαμένων ημερών της εξεταστικής, όπως έχουν εδώ και καιρό επισημάνει με ανακοίνωσή τους 62 συνάδελφοί τους, μέλη ΔΕΠ, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχουν πάρει ξεκάθαρα το μέρος των φοιτητών.

Μένος κατά των φοιτητών

Διχασμένη πάντως εμφανίστηκε η πλευρά των κατηγόρων καθηγητών, με τους περισσότερους να δείχνουν διά της απουσίας τους την αλλαγή πλεύσης και τον σκεπτικισμό που προκαλεί στο εσωτερικό του τμήματος η ποινικοποίηση της δράσης των φοιτητών.

Από τους 11 καθηγητές-μάρτυρες κατηγορίας, στο δικαστήριο εμφανίστηκαν μόνον οι πέντε, οι οποίοι όμως φάνηκαν και αποφασισμένοι να ζητήσουν την τιμωρία των φοιτητών, έστω και έπειτα από έξι χρόνια.

Οι πέντε καθηγητές υπερασπίστηκαν την «πάγια τακτική» του Φυσικού Τμήματος να μην αναπληρώνει μαθήματα που χάνονται λόγω φοιτητικών κινητοποιήσεων, επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του... «καλύτερου πανεπιστημιακού τμήματος στη χώρα».

«Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι καθηγητές εμφανίστηκαν σαν να μην έχει περάσει μια μέρα από τα γεγονότα, μεταφέροντας την ίδια φόρτιση της εποχής εκείνης, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των φοιτητών τους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Μιχάλης Σαρχιανάκης.

«Αντίθετα, ήταν η έδρα του δικαστηρίου που φάνηκε πιο κοντά στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα, με την ίδια την εισαγγελέα να τονίζει πως αυτές οι διαφορές πρέπει να λύνονται μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να μη φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες. Την ίδια ώρα, εκείνοι που υποτίθεται πως έχουν επιφορτιστεί με το παιδαγωγικό καθήκον και ρόλο ζητούσαν την καταδίκη των φοιτητών τους».

Για μένος εναντίον των φοιτητών κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Παπαδάκης, επίσης εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ τονίζει πως «το δικαστήριο αποδοκίμασε την προσπάθεια ποινικοποίησης της φοιτητικής συνδικαλιστικής δράσης».

Για νίκη του φοιτητικού κινήματος και σαφές μήνυμα κατά της ποινικοποίησης των αγώνων των φοιτητών μιλά στην «Εφ.Συν.» και ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Λεβέντης.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, ενώ στον χώρο του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εκατοντάδες φοιτητές και μέλη συλλογικών φορέων για συμπαράσταση. Μετά το τέλος της δίκης πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι... αφύσικες διώξεις στο Φυσικό Κρήτης
Η πρώτη μετά τη δικτατορία δίκη φοιτητών λόγω συνδικαλιστικής δράσης διεξάγεται σήμερα Τρίτη στο Ηράκλειο με 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης να δικάζονται, έξι χρόνια μετά τις...
Οι... αφύσικες διώξεις στο Φυσικό Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβολή για τους 12 φοιτητές - Μαζική συμπαράσταση
Αναβολή για τις 10 Φεβρουαρίου 2017 πήρε η δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές...
Αναβολή για τους 12 φοιτητές - Μαζική συμπαράσταση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ούτε δωμάτιο θα πάρετε του χρόνου ούτε και πτυχίο!
Καταγγελίες φοιτητών για την εκκένωση των εστιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου - Αυτοβούλως αποχώρησαν οι φοιτητές, αλλά θα γίνει έρευνα για την καταγγελία, απαντά ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ.
Ούτε δωμάτιο θα πάρετε του χρόνου ούτε και πτυχίο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 
Απαντήσεις στα όσα αναφέρουν οι «Αγωνιστικές κινήσεις του ΕΛΜΕΠΑ» σε σχέση με την εκδίωξη φοιτητών από τις Εστίες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δίνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο πρύτανης Νίκος Κατσαράκης.
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπαλάκι» οι πυρόπληκτοι φοιτητές
Με επιστολή τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αποκαλύπτουν ότι 15 μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις Εστίες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από το έκτακτο βοήθημα των 2.000 ευρώ. Η Πρυτανεία...
«Μπαλάκι» οι πυρόπληκτοι φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φοιτητής ετών 84!
Παράδειγμα υπομονής και θέλησης αποτελεί ο Δημ. Μουδατσάκης που είδε τους κόπους της ζωής του να δικαιώνονται με την είσοδό του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η περίπτωσή του αποτελεί ίσως την...
Φοιτητής ετών 84!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας