• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.1°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.1°C
  5 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.4°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.7°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.2°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 9.0°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  67%

Εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου για την αποανάπτυξη με συνδιοργανώτρια την «Εφ.Συν.», στο Ηράκλειο

«Να θέσουμε ξανά τις ερωτήσεις για τις ανάγκες μας»

 • A-
 • A+

Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Ηρακλειώτες την παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Κολέμπα και Γιάννη Μπίλλα «Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης» που οργάνωσαν τη Δευτέρα οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, το βιβλιοπωλείο «Φωτόδεντρο» και το γραφείο Κρήτης της «Εφ.Συν.».

Με ομιλητές έναν εκ των συγγραφέων, τον Γιάννη Μπίλλα, τον πρόεδρο του συνεταιρισμού των εργαζομένων της «Εφ.Συν.», δημοσιογράφο Γιώργο Σταματόπουλο, αλλά και τον ψυχίατρο Γιώργο Κοκκινάκο, η συζήτηση στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου περιστράφηκε γύρω από την αναζήτηση ενός «νέου τύπου ανθρώπου», διαφορετικού από αυτόν που επιφύλαξε για όλους μας ο καπιταλισμός.

Οι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα μέσα από την πολιτική και οικονομική θεωρία, τις κοινωνικές επιστήμες αλλά ακόμα και την ψυχιατρική.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Γιώργος Κοκκινάκος, τέως διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων, μίλησε για τα ψυχολογικά συμφραζόμενα των καταναλωτικών προϊόντων που καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες αλλά και τα συναισθήματα των καταναλωτών, αποδίδοντας «ψυχοπαθολογικά» χαρακτηριστικά στην ταύτιση αυτή.

«Ο νέος τύπος ανθρώπου, έστω κι αν δεν έχει απεμπλακεί από το πρότυπο αυτό, τουλάχιστον θέτει ξανά ερωτήματα για τις προτεραιότητές του, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς στο βιβλίο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπίλλας, υποστηρίζοντας με θέρμη πως υπάρχουν όντως οι μικρές, κρίσιμες μάζες ανθρώπων σε κάθε περιοχή που μπορούν να προσδιορίσουν διαφορετικά τις πραγματικές τους ανάγκες και τα ελάχιστα μέσα για την ικανοποίησή τους.

Στο παράδειγμα αυτοδιαχείρισης της «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταματόπουλος, τονίζοντας αφ’ ενός τα σημαντικά επιτεύγματα αλλά και τις παθογένειες που καλούνται να ξεπεράσουν τα μέλη του συνεταιρισμού των εργαζομένων, στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του.

Χαρακτήρισε διαρκές ζητούμενο τον νέο τύπο ανθρώπου που εισηγούνται οι συγγραφείς, τονίζοντας πως το βιβλίο, χωρίς να δίνει έτοιμες λύσεις, προσφέρει την ιδανική βάση για παραπέρα μελέτη και προβληματισμό.

Τις εισηγήσεις ακολούθησε ενδελεχής συζήτηση με το κοινό, με αρκετές αναφορές στην τοπική επικαιρότητα της Κρήτης και στους σύγχρονους «αναπτυξιακούς» στόχους που έχουν τεθεί για το νησί (μεγαλύτερο αεροδρόμιο, περισσότερες αφίξεις, μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κτλ.).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητώντας έναν νέο τύπο ανθρώπου στο Ηράκλειο
Στην αναζήτηση ενός νέου ανθρωπολογικού τύπου, πέρα από αυτόν που έχει προσδώσει στον σύγχρονο άνθρωπο ο καπιταλισμός, περιστράφηκε η συζήτηση στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο ανθρωπολογικός τύπος της...
Αναζητώντας έναν νέο τύπο ανθρώπου στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «αποανάπτυξη» ταξιδεύει στο Ηράκλειο - Συνδιοργάνωση ΕΦΣΥΝ
Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ανθρωπολογικός Τύπος της Αποανάπτυξης – Τοπικοποίησης» των Γιάννη Μπίλλα και Γιώργου Κολέμπα διοργανώνουν οι εκδόσεις των Συναδέλφων, το βιβλιοπωλείο Φωτόδεντρο και η...
Η «αποανάπτυξη» ταξιδεύει στο Ηράκλειο - Συνδιοργάνωση ΕΦΣΥΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μιλάμε και κρητικά
Η Εφημερίδα των Συντακτών την Παρασκευή εγκαινίασε τα γραφεία της στο Ηράκλειο Κρήτης με έκθεση σκίτσων και φωτογραφιών για τους πρόσφυγες και συζήτηση δημοσιογράφων μας με συναδέλφους από τα τοπικά μέσα.
Μιλάμε και κρητικά
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
'Η χάνεις τις πανελλαδικές ή απολύεσαι!
Τρεις μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων εμποδίστηκαν να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι εργοδότες τους τούς αρνήθηκαν να αλλάξουν βάρδια, αν και γνώριζαν πως ήταν υποψήφιοι για την τριτοβάθμια...
'Η χάνεις τις πανελλαδικές ή απολύεσαι!
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
«Φρένο» στο ΤΑΙΠΕΔ από την Περιφέρεια Κρήτης
Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με την αξιοποίηση του «φιλέτου» της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου.
«Φρένο» στο ΤΑΙΠΕΔ από την Περιφέρεια Κρήτης
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Ανήθικη και δολοφονική η εγκατάλειψη μετά από τροχαίο
Εκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για παύση του καθεστώτος ατιμωρησίας σε ό,τι αφορά την εγκατάλειψη θυμάτων έπειτα από τροχαία απευθύνουν τα μέλη του πανελλήνιου συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Το Σάββατο...
Ανήθικη και δολοφονική η εγκατάλειψη μετά από τροχαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας