Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα ολοκληρώθηκε κι επίσημα χθες. Ο Ερίκ Αμπιντάλ αποφάσισε να σταματήσει την μπάλα σε ηλικία 35 ετών, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ηταν ένας παίκτης επιπέδου, που αγωνίστηκε κυρίως στη θέση του αριστερού μπακ. Σαφώς και το πέρασμά του από την Ελλάδα δεν είναι άξιο αναφοράς. Δεν έχει και σημασία άλλωστε που η απόδοσή του εδώ πέρα ήταν μέτρια. Αυτό που μετράει είναι ότι μπορεί να περιγραφεί με μία μόνο λέξη: Νικητής. Εντός κι εκτός εισαγωγικών. Εντός κι εκτός γηπέδων.

Κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα δύο Τσάμπιονς Λιγκ, τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας, με τη Λιόν τρία πρωταθλήματα Γαλλίας, συν άλλα έντεκα τρόπαια μικρότερης σημασίας. Είναι ωραίο να είσαι νικητής στον αθλητισμό, όμως το παν είναι η νίκη για την ίδια σου τη ζωή. Ο Ερίκ Αμπιντάλ αναγκάστηκε πολύ νέος να παλέψει γι’ αυτήν και τώρα είναι θριαμβευτής.

Ηταν 15 Μαρτίου του 2011, όταν γνωστοποιήθηκε πως ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα έχει όγκο στο συκώτι. Χειρουργήθηκε αμέσως και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, δηλαδή σε 47 μέρες, βρισκόταν πάλι στα γήπεδα. Η θέλησή του ήταν τεράστια.

Λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Εκείνη τη φορά, όμως, ήταν η ζοφερή πραγματικότητα. Εναν χρόνο μετά τη γνωστοποίηση της ασθένειάς του, έγινε γνωστό πως ο καρκίνος «ξαναχτύπησε» στο ίδιο σημείο. Ηταν 15 Μαρτίου του 2012… Τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά. Χρειάστηκε μεταμόσχευση και συνολικά πέντε εγχειρήσεις. Οι γιατροί είπαν πως δεν θα ξαναέπαιζε μπάλα, αλλά τουλάχιστον θα ζούσε κανονικά.

Ο Αμπιντάλ είχε διαφορετική άποψη. Τον Απρίλιο του 2013 ήταν μέσα στο «Καμπ Νόου», με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Επαιζε πάλι σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο. Και συνέχισε. Στη Μονακό πέρυσι, στον Ολυμπιακό φέτος.

Σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς του, ο κόσμος τον στήριξε σε τεράστιο βαθμό. Εννοείται οι οπαδοί της ομάδας του, αλλά και της Ρεάλ Μαδρίτης! Σε ματς των Μαδριλένων με τη Λιόν για το Τσάμπιονς Λιγκ, οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων φόρεσαν φανέλες που έγραφαν «Κουράγιο Αμπιντάλ», παρά την απαγόρευση (!) της UEFA… Φυσικά, όλο το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» χειροκροτούσε όρθιο για αρκετή ώρα. Οταν ήρθε η ώρα της μεταμόσχευσης, ο Ντάνι Αλβες προσφέρθηκε να γίνει δότης, παρότι ήξερε πως μάλλον θα τελείωνε η καριέρα του. Ο Αμπιντάλ δεν τον άφησε, και τον ρόλο του σωτήρα του πήρε ο ξάδερφός του, Ζεράρ.

Η πιο συγκινητική στιγμή αυτής της μεγάλης δοκιμασίας ήρθε το βράδυ της 28ης Μαΐου του 2011. Στο «Γουέμπλεϊ», η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Ερίκ βασικό. Οταν ήρθε η ώρα της απονομής, ο αρχηγός Κάρλες Πουγιόλ πήρε το τρόπαιο και, αντί να το σηκώσει, το έδωσε στον Γάλλο συμπαίκτη του! Για να το απογειώσει αυτός πρώτος, ένας πραγματικός πρωταθλητής, στον ουρανό του Λονδίνου…

«Ηρθε η στιγμή μου»

Τον επίλογο της λαμπρής ποδοσφαιρικής καριέρας του ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο Ερίκ Αμπιντάλ!

Oπως αναμενόταν ο Γάλλος ποδοσφαιριστής έκανε γνωστό ότι αποχωρεί από τα γήπεδα και για την απόφασή του αυτή επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.

«Ο λόγος που πήρα την απόφαση είναι προσωπικός και μέσα από την πορεία μου έχω αποδείξει πότε μπορώ να αποφασίζω. Νομίζω ότι η δική μου στιγμή ήρθε», είπε με τη γνωστή σεμνότητα που τον διακρίνει και πρόσθεσε ότι αν έγραφε κάποιο βιβλίο τότε ο τίτλος του θα ήταν «Μετά την καριέρα σου, η ζωή συνεχίζεται».

Ο Αμπιντάλ θυμήθηκε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας του, αρνήθηκε να δώσει συμβουλές στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα Τύπου του «Καραϊσκάκη» συμπαίκτες του, δηλαδή τον Ρομπέρτο, τον Κασάμι, τον Μποτία και τον Ντουρμάζ, τονίζοντας ότι «όλοι είναι επαγγελματίες και αυτό που προέχει είναι η ενότητα».

Αποκάλυψε επίσης ότι αφού ξεκουραστεί με την οικογένειά του θα εξετάσει τις προτάσεις που έχει από την Μπαρτσελόνα αλλά και από τον Ολυμπιακό για συνεργασία στα τμήματα υποδομών.

Κι όσο για το… τυπικό τέλος;

Ο Αμπιντάλ πήγε κατευθείαν στο αεροδρόμιο για να προλάβει την πτήση για Μυτιλήνη και υπογράμμισε ότι θα συζητήσει με τον Κριστιάν Καρεμπέ προκειμένου να αποφασίσουν αν το αποψινό ματς του Ολυμπιακού με την Καλλονή θα είναι πράγματι το τελευταίο της ποδοσφαιρικής του καριέρας!