ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Κώστας Πετρωτός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο θρήνος των φίλων του ΠΑΟΚ και της αθλητικής Ελλάδας για τον χαμό των επτά οπαδών του «δικεφάλου του Βορρά» στο τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία συνεχίστηκε και χθες. Για την ακρίβεια δεν σταμάτησε όλη τη νύχτα, καθώς οπαδοί του ΠΑΟΚ που επέστρεφαν από το ταξίδι τους προς τη Λιόν σταμάτησαν στο σημείο της τραγωδίας για να φωνάξουν συνθήματα για τους νεκρούς συνοπαδούς τους, ενώ στο σημείο στήθηκε και ένα μικρό μνημείο, με έναν ξύλινο σταυρό που καλύπτεται από ένα κασκόλ του ΠΑΟΚ και μια μαύρη φανέλα. Παράλληλα, στην Τούμπα μαζεύτηκε χθες πολύς κόσμος, τόσο έξω από την κεντρική είσοδο όσο και μέσα στη θύρα 4 των οργανωμένων.

Από το πρωί, εξάλλου, είχε γίνει γνωστό μέσω συνέντευξης του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Λοβέρδου, ότι οι σοροί των επτά οπαδών είχαν ταυτοποιηθεί, ο μεγαλύτερος ηλικιακά ήταν 30 ετών, και σήμερα με πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη. Οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, μάλιστα, αργά το βράδυ ενημέρωσαν πως «αύριο αναμένουμε τον επαναπατρισμό των 7 αδερφών μας με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας. Δίνουμε ραντεβού λοιπόν στο αεροδρόμιο Μακεδονία αποκλειστικά με μηχανάκια για να συνοδεύσουμε τις σορούς των αδερφών μας έως το γήπεδο της Τούμπας. Για όσους δεν έχουν μηχανές, το ραντεβού δίνεται έξω από το πέταλο της θύρας 4, ώστε να τους υποδεχθούμε για τελευταία φορά».

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας είχε κάνει γνωστό ότι με δικό του αεροσκάφος οι τρεις τραυματίες (δύο 20χρονοι και ένας 28χρονος) θα διακομίζονταν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης σήμερα. Ωστόσο, αργά το απόγευμα, ο Αδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε για την αλλαγή πλάνου: «Εμείς με το ΕΚΑΒ ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να πάμε να παραλάβουμε και τους τρεις τραυματίες οπαδούς του ΠΑΟΚ από το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία. Εν τούτοις πριν λίγο οι Ρουμάνοι ιατροί σε νέα μαγνητική που διενήργησαν, διεπίστωσαν κάποια επιπλοκή και αποφάσισαν να τον χειρουργήσουν άμεσα. Ετσι εμείς θα παραλάβουμε κανονικά τους δύο και θα περιμένουμε την εξέλιξη της υγείας του τρίτου για να τον φέρουμε πίσω» έγραψε ο υπουργός Υγείας.

Συνεχίζεται η κοσμοσυρροή στην Τούμπα από οπαδούς όλων των ομάδων | EUROKINISSI
Συνεχίζεται η κοσμοσυρροή στην Τούμπα από οπαδούς όλων των ομάδων | EUROKINISSI
ΙΝΤΙΜΕ
ΙΝΤΙΜΕ

Χθες το απόγευμα, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενημέρωσε πως ο Ιβάν Σαββίδης θα καλύψει όλα τα έξοδα που αφορούν τους επτά αδικοχαμένους φίλους του ΠΑΟΚ. Ο ισχυρός άνδρας της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ αποφάσισε να αναλάβει προσωπικά εξ ολοκλήρου τα έξοδα που αφορούν τα θύματα της τραγωδίας, ως μια ελάχιστη πράξη στήριξης προς τις οικογένειές τους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, άνοιξε και θέμα που αφορά τα αίτια του δυστυχήματος. Για «μπλοκάρισμα» του τιμονιού του μοιραίου βαν έκανε λόγο ο ένας εκ των τραυματιών, τον οποίο μετέφερε ένας Ελληνας γιατρός που βρέθηκε στο νοσοκομείο της Τιμισοάρα. «Συνομίλησα με τους δύο εκ των τριών. Ο ασθενής που είναι καλύτερα από όλους και πιο ελαφρά, έχει κάποια κατάγματα στα κάτω άκρα, μου είπε ότι έγινε κάτι με το σύστημα του lane assist. Εγινε μια προσπέραση, μπλόκαρε το σύστημα και το τιμόνι του έφυγε» ανέφερε ο γιατρός Δημήτρης Κούκουλας στην ΕΡΤ, εκδοχή όμως που αργά το βράδυ απαντήθηκε από τον δικηγόρο της εταιρείας ενοικίασης του αυτοκινήτου. «Δεν υπάρχει το συγκεκριμένο εργαλείο (lane assist) σε αυτό το μοντέλο του βαν», σημείωσε ο νομικός σύμβουλος, Αντώνης Ξυλουργίδης. Υποστήριξε, επίσης, πως «έχει όλα τα έγγραφα το συγκεκριμένο όχημα, όλες τις προϋποθέσεις μετακίνησης». Παράλληλα, από τις τοποθετήσεις διάφορων πραγματογνωμόνων τονίστηκε ότι όταν ανάβει το φλας, τότε αυτόματα απενεργοποιείται το συγκεκριμένο σύστημα.

Για τις συνθήκες του δυστυχήματος, έχει αξία και η δήλωση που έκανε σε ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ο πολωνικής καταγωγής οδηγός της νταλίκας που συγκρούστηκε με το βαν το οποίο μετέφερε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. «Οδηγώ νταλίκα 34 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου κάτι παρόμοιο. Εχω κάνει πάνω από 1.000.000 χιλιόμετρα και πρώτα φορά συναντώ τέτοια συνθήκη», τόνισε στην ιστοσελίδα «libertatea» σχετικά με το τραγικό συμβάν που έγινε στον αυτοκινητόδρομο DN6, τον οποίον οι ίδιοι οι Ρουμάνοι αποκαλούν «δρόμο του θανάτου».

Χθες ήταν και η μέρα που ένας από τους τραυματίες (αυτός που είναι πιο ελαφρά) έκανε δηλώσεις: «Δεν οδηγούσα εγώ. Είμαι καλά, αφού μιλάμε. Εγώ αυτή τη στιγμή θρηνώ τους φίλους μου. Σήμερα είναι πένθος. Δεν με ενδιαφέρει τι έχουν καταθέσει. Εγινε ένα δυστύχημα. Είμαστε τρεις επιζώντες. Εγώ και άλλοι δύο που είναι μέσα στο νοσοκομείο και επτά νεκροί. Είμαι μόνος μου σε ένα δωμάτιο, δεν ξέρω ρουμάνικα, δεν ξέρω καλά αγγλικά. Τυχαία άκουσα τις φωνές τους, καθώς περνούσα με το καροτσάκι για να κάνω μαγνητική, ξέρω τουλάχιστον ότι είναι ζωντανοί. Είχαν μια σταθερή νύχτα όσον αφορά τα αποτελέσματα και όταν ρώτησα τους γιατρούς για το πώς είναι οι φίλοι μου, μου είπαν καλά λόγια. Κάτι κατάγματα τα έχω. Ολα τα θυμάμαι, όμως, αφού δεν έχασα τις αισθήσεις μου ούτε για μια στιγμή. Δεν είμαι σίγουρος το πώς κόλλησε εκεί. Θα το έχετε δει το βίντεο. Υπήρχε χρόνος να πάει δεξιά και να μη γίνει τίποτα. Ημασταν έξι άτομα από Ημαθία και οι υπόλοιποι είναι από άλλες περιοχές που βρεθήκαμε όλοι σε ένα κοινό σημείο, όπου είχαμε δώσει ραντεβού. Ημασταν σαν αδέλφια» σημείωσε.

Ξεχωριστή θέση στην μπουτίκ του ΠΑΟΚ πήραν οκτώ φανέλες με τα μικρά ονόματα των οπαδών του «δικεφάλου του Βορρά» που έχασαν τη ζωή τους και τον αριθμό 12 που έχει ταυτιστεί με τον κόσμο σε κάθε σύλλογο. Τα επτά ονόματα των νεκρών στη Ρουμανία και του ενός στη Λάρισα που έχασε τη ζωή του μόλις πληροφορήθηκε τα άσχημα μαντάτα.

Τέλος, οι εκδηλώσεις στήριξης από οπαδούς, αθλητές και προπονητές άλλων ομάδων συνεχίστηκαν. Αντιπροσωπεία του ποδοσφαιρικού Αρη βρέθηκε χθες στην Τούμπα για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων, ενώ συλλυπητήριο μήνυμα είχε εκδώσει και η δομή «Εις το όνομα του Αλκη».

ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Ο ΠΑΟΚ είναι μια οικογένεια»

Με το μυαλό αλλού, οι Θεσσαλονικείς καλούνται να παίξουν απόψε με τη Λιόν

Ευθύμης Ασημακόπουλος

Μέσα στον ζόφο των τελευταίων ημερών, η ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένη να δώσει και αγώνα σήμερα. Αφού η UEFA δεν συζήτησε καν το θέμα της αναβολής, ο «δικέφαλος του Βορρά» θα αγωνιστεί σήμερα στη Γαλλία απέναντι στη Λιόν, με το μυαλό όμως να μην είναι στην μπάλα και δίχως οπαδούς του ΠΑΟΚ στις εξέδρες. Αφού δεν έφτασαν ποτέ τα αδικοχαμένα παλικάρια, τότε δεν θα πάει κανείς στο γήπεδο.

Για να τηρηθεί το πρωτόκολλο, ο Ραζβάν Λουτσέσκου μίλησε χθες, όχι βέβαια για αγωνιστικά ζητήματα: «Νομίζω είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αν όχι η πιο δύσκολη. Κάτι που καταβάλλει την ομάδα. Από την άλλη, να αφήσουμε τα πάντα εκτός για να παίξουμε ένα ματς και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Να παίξουμε και για αυτά τα παιδιά. Ο ΠΑΟΚ είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, μια οικογένεια που δεν το καταλαβαίνει κάποιος εκτός αυτού» είπε ο Ρουμάνος προπονητής και πρόσθεσε: «Επρεπε να είχαμε έρθει εδώ με χαρά και ενθουσιασμό. Δυστυχώς είμαστε σε μια δύσκολη και βαριά ατμόσφαιρα. Πρέπει να σημειώσω πως είναι πολύ περίπλοκη η κατάσταση για μας, αλλά σε πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι οικογένειες. Πρέπει να δείξουμε σε αυτές τις οικογένειες ότι είμαστε κοντά τους. Να δείξουμε με τον τρόπο μας πως η ζωή προχωράει, έτσι είναι τα πράγματα. Δεν θα μιλήσω για το ποδόσφαιρο, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι γνωρίζουμε πως θα είναι δύσκολος αντίπαλος».

Από τη μεριά του, ο Ντέγιαν Λόβρεν, που εκπροσώπησε τους ποδοσφαιριστές, τόνισε: «Είναι μεγάλη τραγωδία για την κοινωνία του ΠΑΟΚ. Οχι μόνο για μας, αλλά για οποιονδήποτε οπαδό στον κόσμο. Νιώθουν τον πόνο και δεν είναι εύκολο για κανέναν. Δεν μπορείς να βρεις λέξεις για αυτό που συμβαίνει. Υπάρχει λύπη μέσα μας, όμως έχουμε έξτρα κίνητρο. Ξέρουμε πόσο μας αγαπάνε οι οπαδοί, ταξιδεύουν ώρες και μέρες για ένα ματς. Πρέπει να πάρουν κάτι πίσω, ας κάνουμε έστω αυτό».

Στα καθαρά αγωνιστικά, όσο δευτερευούσης σημασίας και να είναι, ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στους «24» του Γιουρόπα Λιγκ και το μόνο που θα μάθει τα μεσάνυχτα είναι σε ποια θέση θα τερματίσει και ποιοι θα είναι οι πιθανοί αντίπαλοί του.

Για τους Θεσσαλονικείς, ακολουθεί εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό (που θεωρείται βατό) και κατόπιν η εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο, κάτι που σημαίνει ότι ο Λουτσέσκου δεν θα κάνει μεγάλο rotation απόψε.