Ο 56χρονος Γιοθ Λάγνο είναι Νιγηριανός έμπορος, η επιχείρησή του γειτονεύει με το γήπεδο της Άρσεναλ και οι ιδιότητες της παρουσίας του «Λονδρέζου» –όπως είναι το παρατσούκλι του– επιτρέπουν στον χώρο του να μοιάζει με άτυπη νιγηριανή… πρεσβεία. Ομοεθνείς, όσοι ζουν στην αγγλική πρωτεύουσα ή περαστικοί από άλλες πόλεις, συγκεντρώνονται εκεί για «τα νέα της ημέρας και τα νέα της πατρίδας», όπως μας είπε χαμογελαστός άλλος Νιγηριανός, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου όταν παρεισφρήσαμε στη «συνεδρίαση αγάπης», όπως χαρακτήρισε ο οικοδεσπότης τη συνύπαρξη της προηγούμενης Δευτέρας.
Ο ενθουσιασμός περίσσευε, ο μόλις 15 ετών Νιγηριανός μεσοεπιθετικός Ίθαν Νουανέρι έκανε την Κυριακή την πρώτη εμφάνισή του με την Άρσεναλ, όταν μπήκε αλλαγή στα τελευταία λεπτά απέναντι στην Μπρέντφορντ. Έσπασε ρεκόρ ηλικίας 58 χρόνων! Ο Νουανέρι είναι πλέον ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε αγγλική ομάδα, έκανε δικό του το ίδιο ρεκόρ επειδή έχει γεννηθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα από τον προκάτοχο της ίδιας επίδοσης, τερματοφύλακα Ντέρεκ Φόστερ. Στις 22 Αυγούστου του 1964, ο Φόστερ, σε ηλικία 15 ετών και 185 ημερών, είχε καθίσει, σε παιχνίδι με αντίπαλο τη Λέστερ, κάτω από τα δοκάρια της Σάντερλαντ.
Ο Νουανέρι, σε ηλικία 15 ετών και 181 ημερών, απέσπασε για λίγες μέρες την πρωτοκαθεδρία και το γεγονός γιορτάστηκε ανάλογα, «με μάσκες στα πρόσωπά μας», από τη νιγηριανή κοινότητα. Δεν είναι το μοναδικό ρεκόρ που έσπασε. Ο Νουανέρι την προηγούμενη Κυριακή έγινε και, αντί του Σεσκ Φάμπρεγκας (16 ετών, 186 ημερών), ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Άρσεναλ, γενικότερα ο νεότερος παίκτης σε επίσημο παιχνίδι του αγγλικού πρωταθλήματος από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. «Συγχαρητήρια, πάρε θάρρος από την πρωτιά σου, το μέλλον ίσως κρύβει δυσκολίες, σου εύχομαι να έχεις την ίδια εύνοια της τύχης», είπε στον Νουανέρι ο Αρτέτα. Στα ίδια λόγια του προπονητή της Άρσεναλ, λίγες ώρες αργότερα, στο νιγηριανό στέκι, προστέθηκαν και λέξεις όπως «το μέλλον είναι δικό σου», με μουσική υπόκρουση της πανηγυρικής ατμόσφαιρας «αγαπημένα τραγούδια από την πατρίδα Νιγηρία».
«Γκολ με χίλιους τρόπους»
Ώστε Νιγηριανός… Καλό το ρεκόρ αλλά η –αυτονόητη– δική μας πρόθεση της επικοινωνίας με το Λονδίνο ήταν το σχόλιό τους για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον γεννημένο από Νιγηριανούς γονείς στην Αθήνα. «Παρακολουθήσαμε το ευρωμπάσκετ εξαιτίας του, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον· μπράβο του», μας είπε ο Λάγνο πριν μας φέρει σε επαφή με τον Νουανέρι. Ο μικρός παίζει δημιουργός, «δεκάρι». Αναγνωρίζει πως απουσιάζουν πολλά χαρισματικά «δεκάρια», δημιουργοί φάσεων ικανών να συγκινούν τον κόσμο με αυτοσχεδιασμούς, φαντασία; Έγνευσε καταφατικά:
«Ναι, έτσι είναι. Νιώθω χαρούμενος με το ρεκόρ που κατέχω πλέον, θέλω να δουλεύω σκληρά στις προπονήσεις και να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου. Ξέρω ότι μόνο έτσι θα πετύχω ως οργανωτής του παιχνιδιού, να γεννήσω από τα πόδια μου γκολ με… χίλιους τρόπους. Αλήθεια είμαι ενθουσιασμένος και συγκινημένος με το ρεκόρ».
Όσο για τον Γιάννη μας; «Είμαστε κι εμείς, όπως κι εσείς, ενθουσιασμένοι μαζί του. Του ευχόμαστε να συνεχίσει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα».
«Ταπεινά, χωρίς όμως να κρύψει τον παιδικό ενθουσιασμό του, σας μίλησε ο Νουανέρι· μην ξεχνάτε πως ακόμη είναι μαθητής Γυμνασίου», μας είπε αντί άλλου χαιρετισμού για τον 15χρονο, νέο κάτοχο ρεκόρ ικανού να εκστασιάσει, το πρόσωπο-γέφυρα της επαφής μαζί του. Ευχαριστήσαμε για τη γνησιότητα της επικοινωνίας.
