ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η παθιασμένη αγάπη της Αργεντινής για τον Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα εκφράστηκε και πάλι έντονα -αυτή τη φορά γύρω από το φέρετρό του. Είχε προγραμματιστεί διήμερο προσκύνημα από τις 6 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Αργεντινής) στην Κάσα Ροσάδα, όπου βρισκόταν η σορός του, τυλιγμένη με τη σημαία της χώρας, και μια φανέλα της εθνικής του ομάδας με το Νο10. Μια πρώτη λειτουργία είχε γίνει στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με παρόντες την οικογένειά του, φίλους και παλιούς συμπαίκτες.

Από τα ξημερώματα ο κόσμος που έκανε ουρά έξω από το προεδρικό μέγαρο ξεπερνούσε τα δύο χιλιόμετρα -ούτε λόγος βέβαια για κοινωνική αποστασιοποίηση… Ο εκνευρισμός για την αναμονή πολλών ωρών στον καλοκαιρινό ήλιο του Μπουένος Αϊρες έφερε το ξέσπασμα και ξεκίνησαν τα επεισόδια. Αρκετοί νεαροί λάτρες του Μαραντόνα επιχείρησαν να σπάσουν την ουρά και να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο από πλαϊνές εισόδους, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία με δακρυγόνα και η πυροσβεστική με κανόνια νερού.

Στις 3.30 το μεσημέρι, αποφασίστηκε να μεταφερθεί η σορός στον πρώτο όροφο, καθώς η ατμόσφαιρα στον χώρο του προσκυνήματος ήταν αφόρητη λόγω των δακρυγόνων. Εξαγριωμένοι οπαδοί σκαρφάλωσαν στα παράθυρα του προεδρικού μεγάρου και αρκετοί εισέβαλαν, καταστρέφοντας στην πορεία τους αγάλματα πρώην προέδρων. Πέρασαν αρκετά λεπτά έως ότου η αστυνομία καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση.

Στις 6 το απόγευμα, με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, η νεκρώσιμη πομπή ξεκίνησε για την τελευταία κατοικία του Ντιέγο. Ο κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους, τις γέφυρες, τα μπαλκόνια και τραγουδούσε ασταμάτητα για το ίνδαλμά του. Τα 35 χιλιόμετρα από το κέντρο του Μπουένος Αϊρες έως το νεκροταφείο της Μπέγια Βίστα διανύθηκαν σε περισσότερα από 90 λεπτά.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα, έγινε η ταφή σε στενό οικογενειακό κύκλο, με μια τέντα να έχει στηθεί πάνω από τον τάφο και αρκετά χαμηλά, ώστε να αποφευχθεί η λήψη βίντεο ή φωτογραφιών από drone. Ο Ντιέγο Μαραντόνα ξεκουράζεται πλέον δίπλα στους γονείς του, τον δον Ντιέγο και τη δόνια Τότα, ενώ πίσω του μαίνεται μια άσχημη μάχη μεταξύ της οικογένειάς του, των κοντινών του φίλων, παλαιών και νέων, και του ιατρικού προσωπικού που τον είχε αναλάβει τους τελευταίους μήνες.

Χθες έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε δίωξη κατά του προσωπικού του γιατρού, Λεοπόλδο Λούκε, για ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια. Η αστυνομία του Μπουένος Αϊρες διενήργησε έρευνα στο σπίτι και την ιδιωτική του κλινική, καθώς οι κόρες του Μαραντόνα πιέζουν για λεπτομέρειες όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε ο πατέρας τους μετά την εγχείρηση αφαίρεσης ανευρύσματος από τον εγκέφαλο στις αρχές του μήνα. Ο Λούκε χθες δήλωσε ξανά πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να σώσει τον φίλο του, που είχε πάθει κατάθλιψη: «Την περασμένη Πέμπτη με είχε διώξει από το σπίτι, δεν ήθελε ούτε τις κόρες του να δει.. Ενιωθα ότι εγκατέλειπε τη μάχη. Του είπα πως, “αν θέλεις να φύγω, πρέπει πρώτα να σηκωθείς από το κρεβάτι”. Ο θάνατός του δεν είχε καμία σχέση με την εγχείρηση. Δυστυχώς, για έναν ασθενή με το δικό του βεβαρημένο ιστορικό, μια καρδιακή προσβολή ήταν πολύ πιθανή…»

Στο μεταξύ δεν έχουν σταματημό -και ούτε πρόκειται σύντομα…- οι εκδηλώσεις αγάπης και μνήμης για τον Ντιέγο Μαραντόνα σε όλη την υφήλιο. Στη Νάπολι ανακοινώθηκε ότι, εκτός από το Σαν Πάολο, το όνομα του Μαραντόνα θα φέρει μια στάση μετρό στη νέα γραμμή 6 στις εγκαταστάσεις της οποίας θα εκτίθενται έργα τέχνης για τον Ντιέγο και την ομάδα της Νάπολι.

Πώς να πεις «αντίο» σε έναν θεό;

Σε πάμπολλους αγώνες ανά τον κόσμο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν από τα παιχνίδια. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας.

Πώς να πεις «αντίο» σε έναν θεό;

Πριν από τον αγώνα τους εναντίον της Αργεντινής, οι Αll Βlacks τοποθέτησαν τη φανέλα τους με το Νο 10 και το όνομα Μαραντόνα στο κέντρο του γηπέδου και κατόπιν αφιέρωσαν στον Ντιέγο τον πολεμικό τους χορό, τη χάκα…