Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το «εξαφανισμένο» άρθρο 30
EUROKINISSI (ΦΩΤ.:ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «εξαφανισμένο» άρθρο 30

  • A-
  • A+

Ενώ η πειθαρχική διαδικασία για την υπόθεση του πορίσματος της ΕΕΑ για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα, η υπόθεση, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαίσιο των ενδεχόμενων ποινών, αρχίζει και παίρνει πολύ μπερδεμένη όσο και ενδιαφέρουσα διάσταση.

Στο επίκεντρο μια «ταχυδακτυλουργική» παρέμβαση της ΕΠΟ στον πειθαρχικό κώδικα της σεζόν που τρέχει. Στα τέλη Ιουλίου η ΕΠΟ επιχείρησε να τροποποιήσει το άρθρο 30 που αναφερόταν ρητά στις υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας. Ηθελε να δίνεται το δικαίωμα μέτοχος μιας ΠΑΕ να μπορεί να έχει μετοχικό ποσοστό και σε μια άλλη, μικρότερο όμως του 5%. Τότε υπήρξαν αντιδράσεις από την κυβέρνηση αλλά κι από τους μόνιμους εκπροσώπους των FIFA - UEFA στην Ελλάδα. Εκανε πίσω η διοίκηση της ΕΠΟ, αλλά δεν άφησε στον πειθαρχικό κώδικα το άρθρο 30 με την προηγούμενη μορφή του.

Το άρθρο 30 για υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας εξαλείφθηκε! Τα άρθρα του πειθαρχικού κώδικα φέτος σταματούν στον αριθμό 29 και ακολουθεί το παράρτημα Α, το οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα στις ποινές βάσει πορισμάτων από ελέγχους της ΕΕΑ που σχετίζονται με την παρ. 3 του άρθρου 77Α του Ν2725/1999. Δηλαδή γι’ αυτές που στα πορίσματα της ΕΕΑ αποφασίζεται μη χορήγηση ή ανάκληση πιστοποιητικού.

Στην υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης ανάκληση χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής υπάρχει στο κομμάτι του διατακτικού της απόφασης που αφορά αποκλειστικά την ΠΑΕ Ξάνθη.

Στο κομμάτι συγκεκριμένα για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας που αφορά και τις δύο ΠΑΕ αναφέρεται πως επιβεβαιώνονται οι παραβάσεις, χαρακτηρίζονται ως «βαρείες», το πόρισμα πάει στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου για τις προβλεπόμενες ποινές, στην Εισαγγελία για άσκηση διώξεων και παράλληλα επιβάλλονται πρόστιμα.

Για να μην το μπερδεύουμε άλλο, μετά την... εξαφάνιση του άρθρου 30, που αναφερόταν συγκεκριμένα σε πολυϊδιοκτησία, το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας για τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ φέτος δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο! Οσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, αυτό ακριβώς έγινε το καλοκαίρι.

Επειδή στο Παράρτημα Α για τα πορίσματα της ΕΕΑ αναφέρονται οι ποινές για «βαρείες» παραβάσεις, όπως αυτές που το πόρισμα αποδίδει σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, υποθέτει κανείς πως μόνο με τη χρήση αυτού θα μπορούσε να επιβάλει ο αθλητικός δικαστής τις ποινές που προβλέπονται και στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ για «βαρείες παραβάσεις». Αλλά δεν φαίνεται τόσο απλό. Γιατί θα μπορούσε κάποιος προφανώς εύλογα να υποστηρίξει πως από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν πάει να δικαστεί έχοντας ανάκληση πιστοποιητικού για παραβάσεις του 77Α του Ν2725/1999, δεν μπορεί να τιμωρηθεί με τις ποινές που περιλαμβάνονται στο σχετικό παράρτημα του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ και είναι αυτές που πρόβλεπε και ο αθλητικός νόμος πριν από την τροπολογία.

Αντίθετα, ίσως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να γίνει επίκληση κενού στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ για τη συγκεκριμένη παράβαση με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μια πιθανότητα είναι και το να ανοίγει τον δρόμο στον αθλητικό δικαστή για να πάει στο πλαίσιο των ποινών που προβλέπει πλέον ο αθλητικός νόμος, δηλαδή μόνο αφαίρεση βαθμών.

Θα σήμαινε αυτό ζήτημα παραβίασης αυτοδιοίκητου; Θα είναι σίγουρα θέμα εκτίμησης από πλευράς των FIFA - UEFA. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως η... εξαφάνιση του άρθρου για την πολυϊδιοκτησία από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ έγινε με τις FIFA - UEFA να έχουν την άμεση εποπτεία στην ομοσπονδία και μάλιστα να αντιδρούν και για την τροποποίηση που πήγε να γίνει με το 5%. Αντέδρασαν στην τροποποίηση και «έφαγαν» την εξαφάνιση!

Τη Δευτέρα η πρώτη... απόπειρα εκδίκασης

Την προσεχή Δευτέρα στις 9.30 το πρωί ορίστηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League η εκδίκαση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας για τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Οπως φαίνεται από τις ώς τώρα εξελίξεις, ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα επιδιώξουν να μην εκδικαστεί η υπόθεση τη Δευτέρα. Πιθανότατα μέχρι τότε θα έχει γίνει προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο κατά του πορίσματος της ΕΕΑ και με τον ισχυρισμό πως δεν πρέπει να εκδικαστεί η υπόθεση μέχρι να υπάρξει απόφαση για την προσβολή του πορίσματος στο πολιτικό δικαστήριο θα ζητήσουν αναβολή.

Επιπλέον υπάρχουν και οι πληροφορίες για την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, να προχωρήσει έρευνα, με βάση την αναφορά της εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, Βιργινίας Σακελλαροπούλου, για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πέντε μελών της ΕΕΑ που ψήφισαν για το πόρισμα. Ουσιαστικά για διερεύνηση των καταγγελιών του ΠΑΟΚ, που είναι συνεχείς σε βάρος των μελών της ΕΕΑ αλλά και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Οι πληροφορίες θέλουν την έρευνα να περιλαμβάνει και ενδεχόμενες ευθύνες του υφυπουργού.

Στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Λίγκας, αθλητικός δικαστής είναι η πρωτοδίκης Μαρία Τσαγκιά και αναπληρωτής ο επίσης πρωτοδίκης Χριστόφορος Μάρκου. Οποιος και να δικάσει, όταν έχει υπόψη του τα παραπάνω δεδομένα, συν το θολό τοπίο για τις ποινές, δύσκολα δεν θα δεχθεί αίτημα αναβολής.

Η πλευρά του Ολυμπιακού αυτονόητα στην παράστασή της τη Δευτέρα, αφού είναι κι εκείνη στις κλήσεις ως καταγγέλλουσα, θα επιδιώξει το αντίθετο. Αλλά τόσο τα δεδομένα που αναφέρουμε εδώ όσο κι αυτά που δημιουργούνται ως επιπτώσεις της εξαφάνισης του άρθρου για πολυϊδιοκτησία από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ καθιστούν μάλλον προβληματική την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης.


 

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ηχηρό μήνυμα FIFA-UEFA ενάντια στις πρωτοβουλίες Αυγενάκη
Μετά την αντίδραση της ΕΠΟ για τη μονομερή απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να αναβάλει τις εκλογές και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία για το φθινόπωρο, έρχονται και η FIFA – UEFA να δώσουν...
Ηχηρό μήνυμα FIFA-UEFA ενάντια στις πρωτοβουλίες Αυγενάκη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Διακήρυξη προθέσεων» - ευχολόγιο
Καμιά έκπληξη δεν έκρυβε τελικά η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και αντιπροσωπεία της FIFA.
«Διακήρυξη προθέσεων» - ευχολόγιο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πού ποντάρει ο Ολυμπιακός για την ΕΠΟ
Ποια είναι τα θέματα που ανεβάζουν οι «ερυθρόλευκοι» μόνο για τις εντυπώσεις και ποια είναι αυτά που μπορεί όντως να προκαλέσουν προβληματισμό σε FIFA - UEFA για τη διαχείρισή τους.
Πού ποντάρει ο Ολυμπιακός για την ΕΠΟ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
Μια περίεργη διάταξη που επιχείρησε να περάσει η ΕΠΟ, έφερε την πρώτη κόντρα με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού. Αποσύρθηκε τελικά, αλλά η κυβέρνηση ζητάει διαβούλευση και για τις ποινές για επεισόδια.
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Απόλυτη ρήξη!
Τίποτε δεν είναι πλέον το ίδιο στη σημερινή ΕΠΟ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε «στρατόπεδα» ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έγινε σαφέστερος από ποτέ.
Απόλυτη ρήξη!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πώς θα δούμε μπάλα
Σήμερα ή αύριο στην Ελβετία, στη σχετική σύσκεψη ανάμεσα σε FIFA και UEFA, θα οριοθετηθούν οι εξελίξεις από εδώ και πέρα σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα. Η αίσθηση που υπάρχει, πάντως, είναι πως οι...
Πώς θα δούμε μπάλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας