Νικήτρια με 2-1 επέστρεψε στη βάση της η Μπαρτσελόνα, αποφεύγοντας τον «σκόπελο» της Σλάβια Πράγας. Οι «μπλαουγκράνα» είναι πρώτοι στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ όπου συμμετέχουν και οι Ιντερ, Ντόρτμουντ, πρώτοι και στο πρωτάθλημα Ισπανίας, όμως δεν φαίνεται να πείθουν με τις εμφανίσεις τους.
Κι αν στη Λα Λίγκα, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν… βλέπεται και η Ατλέτικο είναι ένα επίπεδο κάτω, στο στρατόπεδο της Μπάρτσα φοβούνται πως αν δεν υπάρξει βελτίωση, το τέλος της χρονιάς θα βρει την ομάδα με άλλη μία ευρωπαϊκή αποτυχία στην πλάτη.
Ας μην ξεχνάμε πως πρόπερσι, οι Καταλανοί κατάφεραν να αποκλειστούν στα προημιτελικά από τη Ρόμα χάνοντας με 3-0, ενώ πέρυσι τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα στα ημιτελικά, όταν η… μισή Λίβερπουλ τους διέσυρε με 4-0 στο «Ανφιλντ».
Φέτος στην Ευρώπη, η Μπαρτσελόνα έφερε 0-0 στο Ντόρτμουντ, σε ένα ματς όπου οι Γερμανοί ήταν καλύτεροι, νίκησε με ανατροπή 2-1 την Ιντερ εντός έδρας και με το ίδιο σκορ πέρασε και από την Τσεχία.
Η Σλάβια μάλιστα αισθάνεται αδικημένη από το αποτέλεσμα, αφού μέχρι το τελευταίο λεπτό έχανε ευκαιρίες για την ισοφάριση, σε μια εμφάνιση που απέσπασε παγκοσμίως κολακευτικά σχόλια.
Η εικόνα της Μπαρτσελόνα δεν είναι καθόλου καλή και αυτό είναι ένα δείγμα ότι το κλίμα δεν είναι ιδανικό στην ομάδα. Αν και είναι εμφανές ότι ο Βαλβέρδε δεν… κάνει, υπάρχουν κάποιοι παίκτες που τον στηρίζουν. Τα ρεπορτάζ από την Ισπανία αναφέρουν ότι στα αποδυτήρια της «Εντεν Αρένα» της Πράγας υπήρξε καβγάς μεταξύ παικτών και αυτός ο εκνευρισμός δεν κρύφτηκε.
Ο Λιονέλ Μέσι δεν γύρισε να κοιτάξει καν τους φιλάθλους που τον περίμεναν έξω από το γήπεδο, ενώ κανείς παίκτης δεν ήθελε να πάει να κάνει δηλώσεις στο flash interview της UEFA. Τελικά, για να αποφευχθεί το πρόστιμο, πήγε ο Τερ Στέγκεν. Ο Γερμανός τερματοφύλακας ήταν φειδωλός, μα μέσα σε λίγες λέξεις τα είπε όλα: «Ημασταν τυχεροί που νικήσαμε. Νομίζω όμως πως πρέπει να συζητήσουμε και να λύσουμε μερικά θέματα μέσα στην ομάδα».
Στα πρώτα τρία ματς των ομίλων, η εστία της Μπαρτσελόνα έχει δεχτεί 34 σουτ, ενώ η ομάδα του Βαλβέρδε έχει επιχειρήσει μόλις 21. Στατιστικό παράδοξο, καθώς αλλιώς έχουμε συνηθίσει την πρωταθλήτρια Ισπανίας, ειδικά στα χρόνια πριν αναλάβει ο Βάσκος τεχνικός.
Επίσης, στο ίδιο ακριβώς δείγμα αγώνων, οι αντίπαλοι της Μπάρτσα έχουν τρέξει συνολικά 26 χιλιόμετρα παραπάνω! Ο Μπουσκέτς έχει βαρύνει πολύ, τα υπόλοιπα χαφ προσπαθούν να προσαρμοστούν και κανείς δεν ξέρει αν θα τα καταφέρουν κιόλας.
Πρόβλημα υπάρχει και στο τρίτο κομμάτι του γηπέδου, αυτό της επίθεσης. Ο Λουίς Σουάρες συνεχίζει τη δυστοκία του μακριά από το «Καμπ Νου», με το τελευταίο εκτός έδρας ευρωπαϊκό του γκολ να χρονολογείται τον Σεπτέμβριο του 2015!
Ο Γκριεζμάν δεν έχει μπορέσει να βρει τα πατήματά του κι είναι αμφίβολο αν θα το καταφέρει στη σκιά του Μέσι, ενώ ο Ντεμπελέ δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη λύση. Τι έμεινε λοιπόν; Ενας Μέσι να σηκώνει όλο το βάρος, με δεδομένη πάντα την αδυναμία του να ξεχωρίσει στα παιχνίδια που «καίει» η μπάλα.
Παρ’ όλα αυτά, ο Αργεντινός αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Καταλανούς, όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον, όταν αυτός αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάμε πως είναι ήδη 32 ετών…
Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που αποτυπώνει την επιθετική πραγματικότητα στην Μπαρτσελόνα είναι το εξής: Από την αρχή της σεζόν 2017-18 στο Τσάμπιονς Λιγκ, πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο «Λίο» με 19 τέρματα. Δεύτερος σκόρερ είναι ο… αυτογκόλ! Επτά γκολ έχουν πανηγυρίσει οι «μπλαουγκράνα» που τα σημείωσε αντίπαλος, δείγμα ότι και η τύχη είναι με το μέρος τους. Αρκετά πιο πίσω στη λίστα συναντάμε τον Σουάρες και τον Ντεμπελέ με τέσσερα τέρματα έκαστος.
Τρανό παράδειγμα, το προχθεσινό «διπλό» στην Πράγα, που ήρθε με γκολ του Μέσι και του… Ολαγίνκα. Καλά καταλάβατε, αυτογκόλ ήταν κι αυτό…
