Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η νέα ποδοσφαιρική σεζόν για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Με βάση την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών, πάμε σε πολύ σοβαρές αλλαγές στους όρους διεξαγωγής και του πρωταθλήματος, αλλά και του Κυπέλλου.

Αλλαγές που η Super League πρότεινε, πέρασαν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ κι αναμένεται να επικυρωθούν χωρίς πρόβλημα, από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ομοσπονδίας.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως παίζει σημαντικό ρόλο η αποδοχή τους από πλευράς FIFA – UEFA, που καθιστά χωρίς σημασία τις όποιες αντιδράσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν από την ΕΠΟ.

Το πρωτάθλημα της Super League με 14 ομάδες θα ολοκληρωθεί όσον αφορά την κανονική περίοδο σε 26 αγωνιστικές. Μετά οι ομάδες από τις θέσεις 1 έως 6 θα παίξουν play offs, που θα είναι ένα «μίνι» πρωτάθλημα με 10 αγωνιστικές. Δηλαδή σύνολο γι’ αυτές τις ομάδες 36 ματς. Εκεί θα κριθεί και ο πρωταθλητής και οι θέσεις για την Ευρώπη.

Στα play out θα αγωνιστούν οι ομάδες από τις θέσεις 7 ως 14. Λόγω μεγαλύτερου αριθμού ομάδων, εδώ δεν θα υπάρξει «μίνι» πρωτάθλημα με 14 αγωνιστικές, αλλά 7 ματς, με τον καθορισμό των αγώνων που θα δώσει κάθε ομάδα στην έδρα της, να εξαρτάται από την βαθμολογική της θέση στην κανονική περίοδο.

Και στα play offs και στα play out, οι ομάδες θα συνεχίζουν με τους βαθμούς που θα έχουν συγκεντρώσει στην κανονική περίοδο.

Σοβαρές αλλαγές όμως θα υπάρξουν και στο Κύπελλο. Οι ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα μπουν στο Κύπελλο, από την φάση των «16». Μέχρι αυτή την φάση οι αγώνες του Κυπέλλου θα είναι μονοί και καταργείται η φάση των ομίλων. Από εκεί και πέρα θα είναι διπλές οι αναμετρήσεις.

Επιπλέον αποφασίστηκε ο τελικός να ορίζεται σε ουδέτερο γήπεδο, ανάλογα με το ζευγάρι των φιναλίστ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ προχωρά και σε πρόταση για την κατάργηση της ποινής αφαίρεσης βαθμών για επεισόδια. Κάτι που αναμένεται να συνοδευτεί από αυστηροποίηση του πλαισίου για τα πρόστιμα και για τις τιμωρίες της έδρας.

Εδώ μένει να δούμε αν θα γίνει δεκτό από FIFA – UEFA, που πέρυσι δεν είχαν επιτρέψει ελάφρυνση των ποινών. Ωστόσο επειδή πριν φτάσουμε στην επίσημη διαμόρφωση των προτάσεων, προηγήθηκαν διαβουλεύσεις της Super League με τις διεθνείς συνομοσπονδίες, το πιθανότερο είναι πως κι αυτό έχει ήδη εγκριθεί.