Εφθασε η στιγμή για το πρώτο clàsico των επόμενων 30 ημερών. Είναι ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου Ισπανίας, με την Μπαρτσελόνα να υποδέχεται στο «Καμπ Νόου» τη Ρεάλ Μαδρίτης για δεύτερη φορά στη σεζόν.
Στις 28 Οκτωβρίου, στο ντέρμπι του πρωταθλήματος, οι Καταλανοί –χωρίς τον τραυματία Λιονέλ Μέσι στις τάξεις τους– διέλυσαν τους «μερένγκες» με 5-1.
Ομως οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Η Ρεάλ του Ζουλέν Λοπετέγι βρισκόταν εν μέσω αγωνιστικής κρίσης, έχοντας πάρει μόλις έναν βαθμό στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια, και η συντριβή από τους «μπλαουγράνα» επέσπευσε την απομάκρυνση του Βάσκου από τον πάγκο.
Εκτοτε έχουν περάσει τρεις μήνες. Ο Σαντιάγο Σολάρι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει για να αλλάξει το κλίμα στα αποδυτήρια της «βασίλισσας».
Από εκεί που οι «μερένγκες» έκλαιγαν για την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο και την επιθετική τους ανομβρία, πλέον έχουν έναν Καρίμ Μπενζεμά σε απίστευτα κέφια, τον Βινίσιους Ζούνιορ σε σταθερά ανοδική πορεία και πολλές λύσεις από τον πάγκο τους. Εκεί που φαινόταν ότι το μπρα ντε φερ με τον Ισκο ίσως έδιωχνε μια ώρα αρχύτερα τον Αργεντινό από την τεχνική ηγεσία, πλέον ο Ισπανός επιθετικός μέσος είναι καθηλωμένος στον πάγκο και όλοι θεωρούν δίκαιη την απόφαση του Σολάρι.
Ο Μαρσέλο και αυτός είναι αναπληρωματικός, με τη θέση του να έχει δοθεί στον Ρεγκιλόν, που με κάθε εμφάνισή του δικαιώνει τον προπονητή του.
Το ηθικό, λοιπόν, είναι υψηλό στις τάξεις της Ρεάλ Μαδρίτης, που πλέον θέλει τα πάντα. Ομως η πραγματική δοκιμή του πειράματος Σολάρι ξεκινάει απόψε. Οι προσδοκίες των οπαδών της είναι… απλές: να αποκλείσει η ομάδα τους την Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο Ισπανίας και κατόπιν να το κατακτήσει, να νικήσει την Ατλέτικο στο μαδριλένικο ντέρμπι του ερχόμενου Σαββάτου, να περάσει το εμπόδιο του Αγιαξ στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και να κάνει τη μεγάλη επίθεση για το πρωτάθλημα στο clàsico της 2ας Μαρτίου με την Μπαρτσελόνα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».
Το αποψινό αποτέλεσμα θεωρείται κομβικό για αυτά τα φιλόδοξα πλάνα των «μερένγκες». Και η αλήθεια είναι ότι ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Ερνέστο Βαλβέρδε, προετοιμάζει τη δική του ομάδα, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη Ρεάλ του περασμένου Οκτωβρίου: «Η ψυχολογική κατάσταση μετράει πολύ. Τότε [σ.σ.: τον Οκτώβριο] είχαν έρθει στη Βαρκελώνη με χαμηλό ηθικό. Τώρα περιμένουμε την καλύτερη δυνατή βερσιόν της Ρεάλ».
Οσο για το αν θα αγωνιστεί ο Λιονέλ Μέσι στο αποψινό clàsico; Χθες, προπονήθηκε με την ομάδα του, γεμίζοντας αισιοδοξία τούς οπαδούς της, αλλά ακόμα δεν είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή του.
Οπως δήλωσε ο Βαλβέρδε, «όλα θα εξαρτηθούν από τον παίκτη. Αν νιώθει καλά, θα παίξει. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ρισκάρουμε». Τόσο απλά…
