Φαινομενικά, το αυριανό ματς με την Εσθονία στο ΟΑΚΑ (21.45, Open, Cosmote Sport) είναι αδιάφορο για την Εθνική μας ομάδα. Ομως όχι, τα πράγματα δεν είναι έτσι, για αρκετούς λόγους.
Μπορεί η άνοδος στη League Β του Nations League να έκανε φτερά, όμως καλό είναι να κρατήσουμε τη δεύτερη θέση, ώστε, σε περίπτωση που η Φινλανδία περάσει στα τελικά του EURO κι εμείς όχι, να έχουμε μία δεύτερη ευκαιρία μέσω της κατάταξής μας στο τρέχον τουρνουά.
Από κει και πέρα, αυτή η αναμέτρηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους διεθνείς να δείξουν τι αξίζουν στον νέο προπονητή και σίγουρα όλοι θα θέλουν να δώσουν το 100%. Είναι ένα καλό τεστ για να δέσει λίγο παραπάνω η ομάδα, ενώ και η νίκη ως αποτέλεσμα θα δώσει ψυχολογία, παρότι το επόμενο ματς θα είναι σε τέσσερις μήνες.
Για την ενδεκάδα που θα παίξει, είναι νωρίς να συζητάμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές. Είπαμε, ο αγώνας είναι επίσημος, όμως πάνω απ’ όλα είναι ένα τεστ με φόντο το μέλλον.
Αυτή είναι η λέξη-κλειδί, καθώς στόχος της νέας ομάδας που καθοδηγεί την Εθνική (δηλαδή του Αγγελου Μπασινά περισσότερο) είναι όλα τα ηλικιακά κλιμάκια να έχουν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας.
Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία, ο Αναστασιάδης την Τρίτη θα πάει στην Αυστρία, για να δει από κοντά τη ρεβάνς των Ελπίδων στο μπαράζ για την πρόκριση στο EURO κάτω των 21. Ετσι κι αλλιώς, μοιάζει πολύ πιθανό να προωθήσει 2-3 άτομα στους Ανδρες μέσα στο 2019.
Τέλος, ένα κομμάτι που θα απασχολήσει την κοινή γνώμη και στο μέλλον είναι η κριτική που δέχεται ο προπονητής με το «καλημέρα».
Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά στον σχολιασμό (και η «Εφ.Συν.» το έκανε), αλλά στο… παρασκήνιο που κρύβεται από πίσω. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον κόουτς αναχρονιστικό, τις εμμονές του με τη θρησκεία τουλάχιστον κουραστικές, όμως πρέπει να το κάνει βάσει της δικής του βούλησης. Κι όχι λόγω της ποδοσφαιρικής καταγωγής του Αναστασιάδη ή της διοίκησης της ΕΠΟ…
