Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στη θεωρία, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η έξαλλη νυχτερινή ζωή θα έπρεπε να είναι έννοιες ασυμβίβαστες, λόγω των αντοχών που απαιτεί το πρώτο και εξαντλεί η δεύτερη. Κι όμως, μερικές φορές γίνονται ο κανόνας. Τα αστέρια των γηπέδων γεμίζουν τις μπάρες στα κλαμπ και τις ντισκοτέκ…

Το πρόσφατο πάρτι του Κριστιάνο Ρονάλντο για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του εκνεύρισε τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης. Οχι ότι συνέβη κάτι το έξαλλο. Ούτε όργια έγιναν ούτε ο συγκεκριμένος παίκτης έχει δώσει δικαιώματα για έκλυτο βίο. Ομως ήταν τέτοια η χρονική συγκυρία -μόλις μερικές ώρες μετά την οδυνηρή «τεσσάρα» από την Ατλέτικο Μαδρίτης- που στα μάτια των υποστηρικτών της «βασίλισσας» μοιάζει με το όγδοο θανάσιμο αμάρτημα.

Ισως όμως η κατακραυγή των οπαδών να οφείλεται και σε περασμένα παθήματα του συλλόγου, που είχε αναστενάξει από τις έντονες νυχτερινές δραστηριότητες μερικών ζωηρών παικτών του.

Κοιτάζοντας στο παρελθόν, βέβαια, θα διαπιστώσουμε ότι η dolce vita δεν αφορά αποκλειστικά παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά έχουν ενδώσει σ’ αυτήν ποδοσφαιριστές και άλλων συλλόγων. Γιατί η τάση προς την καλοπέραση, το αλκοόλ και τις τρελές νύχτες δεν κοιτάζει θυρεούς ομάδων. Το μόνο που απαιτείται είναι νιάτα, χρήματα και διάθεση για τρέλες…

Το αμείλικτο ποτό

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Φάμπιο Καπέλο ήταν προπονητής στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Τότε προειδοποιούσε: «Στον Αντι Κάρολ αρέσει υπερβολικά η μπίρα. Αν θέλει να γίνει καλός ποδοσφαιριστής, πρέπει να πίνει λιγότερο!».

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται λογύδρια για να πειστεί ένας παίκτης ότι το αλκοόλ δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Αρκεί μια ματιά στον κατήφορο του Πολ Γκασκόιν που μπαινοβγαίνει σε κέντρα αποτοξίνωσης, ενώ θα μπορούσε να είχε αφήσει εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεδομένης της ποιότητάς του.

Ας πάμε και πιο πίσω. Ο Τζορτζ Μπεστ, ο «πέμπτος Μπιτλ», ήταν ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής που τιμήθηκε και με τη Χρυσή Μπάλα. Ομως παράλληλα ήταν πλάσμα της νύχτας, που είχε παραδεχτεί και αποδεχτεί τις αδυναμίες του. «Το 1969 άφησα τις γυναίκες και το ποτό. Ηταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής μου», είχε πει κάποτε.

Μεθυσμένοι στην προπόνηση

Μιλώντας για παίκτες με τάση προς την dolce vita την τελευταία εικοσαετία, τα περισσότερα ονόματα προέρχονται από τη Βραζιλία. Το μοναδικό ελαφρυντικό τους είναι ότι γεννιούνται με τη σάμπα στο αίμα τους. Πολλοί έχουν φτάσει να λένε ότι, αν δεν βγουν το προηγούμενο βράδυ, δεν μπορούν να αποδώσουν στο γήπεδο (βλέπε Ρομάριο). Μάλιστα στη διάρκεια της θητείας του στη Βαλένθια, όταν σημείωνε γκολ μολονότι είχε ξενυχτήσει, οι οπαδοί των «νυχτερίδων» του φώναζαν ρυθμικά από την εξέδρα: «Ρομάριο, βγες να γιορτάσεις!». Και τον έβριζαν, βέβαια, όταν δεν σκόραρε. Ο,τι ακριβώς γινόταν και στη Βαρκελώνη, τη νύχτα της οποίας ο Βραζιλιάνος φορ την είχε μάθει πολύ καλά.

Τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν τραβήξει τα πάνδεινα με τους νεαρούς εκατομμυριούχους τους. Αρχικά θεωρείτο αστικός μύθος, όμως με τον καιρό επιβεβαιώθηκε ότι ο Πάτρικ Κλάιφερτ πολλάκις είχε φτάσει στην πρωινή προπόνηση των «μπλαουγράνα» βρομώντας αλκοόλ και ενίοτε παραπατώντας. Για τον λόγο αυτό, όταν μετακινήθηκε στη Βαλένθια, οι «νυχτερίδες» περιέλαβαν έναν ειδικό όρο στο συμβόλαιό του, ότι θα μειώνεται ο μισθός του κάθε φορά που θα τον «ψαρεύουν» να διασκεδάζει σε προχωρημένες ώρες.

Αρκετές φορές είχε καταφτάσει μεθυσμένος και ο Ρομπίνιο στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ Μαδρίτης. Εχει μείνει θρυλική μια καθυστέρησή του στην προπόνηση επειδή είχε χάσει το αεροπλάνο. Ο λόγος; Ξεχάστηκε σε ένα πάρτι-όργιο με τους συμπαίκτες του της Εθνικής Βραζιλίας και με διάφορα καλλίγραμμα μοντέλα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με μάρτυρες, ο νεαρός Βραζιλιάνος φώναζε να του φέρουν «40 προφυλακτικά»!

Ροναλντίνιο και Αντριάνο

Η διασκέδαση είναι σαν το οξυγόνο για έναν άλλο Βραζιλιάνο, τον Ροναλντίνιο. Στη διάρκεια της θητείας του στην Παρί Σεν Ζερμέν, οι άνθρωποι του συλλόγου είχαν να το λένε ότι κάθε τρεις και λίγο το αστέρι τους βρισκόταν στα μεγάλα παρισινά καμπαρέ.

Η Μπαρτσελόνα ήξερε αυτή τη φήμη του και, όταν τον απέκτησε το 2003, απαίτησε να εγκατασταθεί και η μητέρα του παίκτη στη Βαρκελώνη ώστε να τον προσέχει. Αρχικά τα πράγματα πήγαιναν καλά. Ομως αποδείχτηκε με τον καιρό ότι το χούι δεν κόβεται. Αυτός ήταν και ο λόγος που τελικά λύθηκε το συμβόλαιό του με τους Καταλανούς.

Απέδιδε περισσότερο στα μεγάλα night clubs παρά στον αγωνιστικό χώρο, περνούσε σχεδόν όλη την εβδομάδα ξαπλωμένος στο κρεβάτι των φυσιοθεραπευτών μήπως και τον συνεφέρουν, ενώ η προπόνησή του ήταν υποτυπώδης. Οι άνθρωποι της Μίλαν αργότερα συνειδητοποίησαν ότι η φήμη που τον συνόδευε ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Μέχρι και στην Αθήνα έφτασε η χάρη του, καθώς πεταγόταν με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Μιλάνο για να απολαύσει τη νυχτερινή ζωή στους ρυθμούς του Αντώνη Ρέμου και του Νίκου Βέρτη.

Η καριέρα του Αντριάνο έπεσε θύμα των παθών του. Τον καιρό που αγωνιζόταν στην Ιντερ, η «Corriere della Sera» τον παρακολουθούσε και δημοσίευε σχεδόν κάθε εβδομάδα τα πεπραγμένα του στις εξόδους του. Είχε μάλιστα υπολογίσει ότι ο Βραζιλιάνος επιθετικός ξόδευε σχεδόν 40.000 ευρώ κάθε Σαββατοκύριακο για τη διασκέδασή του.

Είχε χάσει πολλές προπονήσεις, ενώ ο ροζ Τύπος της χώρας τον είχε ξετρυπώσει το καλοκαίρι του 2006 στη Σαρδηνία με την πορνοστάρ Εντελβάις, αλλά και στις ξέφρενες νύχτες του στα exclusive clubs του Μιλάνου, όπως το Hollywood και το Firenight.

Ο ξεχωριστός κύριος Ρονάλντο

Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, μέλος των «γκαλάκτικος» της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε ταρακουνήσει για τα καλά τη «βασίλισσα». Αρχικά με το πάρτι 27ων γενεθλίων του τον Σεπτέμβριο του 2003 που το «Φαινόμενο» οργάνωσε στην έπαυλή του στη Λα Μοραλέχα. Ενα πάρτι που εξελίχτηκε σε παρέλαση ημίγυμνων καλλονών βγαλμένων από το… σαμποδρόμιο του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Εκτός του Λουίς Φίγκο, που πήγε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, οι υπόλοιποι παίκτες (όχι μόνο της Ρεάλ, αλλά και οι Ριβάλντο, Βιέρι, Καφού, Ντενίλσον) κατέφτασαν σόλο για να μην… κόψουν την τύχη τους. Η Ισπανίδα ηθοποιός και μοντέλο Εσθερ Κανιάδας αργότερα αποκάλυψε ότι πέρασε εκείνο το βράδυ με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Οσο για τους παπαράτσι, ήταν ακροβολισμένοι έξω από τη βίλα και φωτογράφισαν τις πρωινές ώρες την πρώην Μις Ισπανία Βάνια Μιγιάν (και μία εκ των συνοδών του Ρονάλντο) να εγκαταλείπει το πάρτι κλαίγοντας. Σήμερα η Μιγιάν είναι παντρεμένη με τον Ρενέ Ράμος, αδελφό και ατζέντη του Σέρχιο Ράμος. Αποτέλεσμα της όλης κραιπάλης ήταν να χάσει η Ρεάλ Μαδρίτης από τη Βαλένθια στον αμέσως επόμενο αγώνα. Και ήταν η πρώτη ήττα των Μαδριλένων στο πρωτάθλημα του 2003-04.

Ακριβώς πριν από 10 χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου 2005, ο Ρονάλντο προσκάλεσε πάλι όλη την ομάδα και πολλούς φίλους σε ένα κάστρο στη Γαλλία, όπου παντρεύτηκε την Ντανιέλα Τσικαρέλι. Το γλέντι, όπου τραγούδησε ο Fatboy Slim, έγινε μεσοβδόμαδα και την επόμενη ημέρα ήταν προγραμματισμένη προπόνηση στις 4.30 το απόγευμα. Οπως ήταν φυσικό, ο επόμενος αγώνας κατέληξε σε ήττα: 2-0 από την Μπιλμπάο… Οσο για τον γάμο, που κόστισε 1 εκατ. δολάρια, διαλύθηκε ύστερα από 86 μέρες!

Εναν χρόνο αργότερα, όταν ο βραζιλιάνικος Τύπος προσπαθούσε να βρει τους λόγους για το πατατράκ της «σελεσάο» στο Μουντιάλ του 2006, όπου είχαν αποκλειστεί στα προημιτελικά από τη Γαλλία, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους, Ρικάρντο Τεϊσέιρα, αναφέρθηκε και στις εξωγηπεδικές δραστηριότητες των παικτών: «Υπήρχαν ποδοσφαιριστές που επέστρεφαν στο ξενοδοχείο στις 5-6 το πρωί μεθυσμένοι». Δεν αναφέρθηκε σε ονόματα, αλλά άπαντες θεωρούν σίγουρο ότι ο Ρονάλντο, που το βάρος του είχε φτάσει τα 98 κιλά, ήταν μεταξύ αυτών που ξενυχτούσαν πριν και μετά τους αγώνες.

Οι επιδόσεις του Γκούτι

Η έντονη διασκέδαση που δεν συνάδει με τη ζωή του επαγγελματία ποδοσφαιριστή δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Βραζιλιάνων πάντως… Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Γκούτι, τον Ισπανό μεσοεπιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η αχαλίνωτη τάση του για πάρτι ήταν και ο λόγος που τον εμπόδισε από το να γίνει βασικός στη «βασίλισσα» παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του. Το έλεγε και ο ίδιος άλλωστε: «Δεν σταματάω ούτε τη μέρα ούτε τη νύχτα! Αλλωστε βγαίνω τώρα που είμαι νέος. Οταν φτάσω στα 60, δεν θα μπορώ να είμαι έξω έως τις έξι το πρωί!».

Η τελευταία του επαγγελματική στάση, στην Μπεσικτάς, του επέτρεψε να γνωρίσει τις χάρες των καταπληκτικών κλαμπ του Βοσπόρου, και κυρίως του Μπεμπέκ, αλλά και να συλληφθεί από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης επειδή οδηγούσε μεθυσμένος και προκάλεσε τροχαίο.

Το κακό για τους κατά καιρούς προπονητές της Ρεάλ Μαδρίτης που τον είχαν υπό τις οδηγίες τους ήταν ότι ο Γκούτι παρέσυρε αρκετούς συμπαίκτες του στις βραδινές του περιπέτειες. Οργάνωνε πριβέ πάρτι με τους Πέτζα Μιγιάτοβιτς, Κλάρενς Ζέεντορφ, Κριστιάν Πανούτσι και άλλους στην ντισκοτέκ Ferrari της ισπανικής πρωτεύουσας.

Ο Ραούλ έφτασε στο σημείο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για όσες φορές είχε συμμετάσχει σε αυτές τις εξόδους. Αργότερα, ο Γκούτι εκτελούσε και χρέη αμφιτρύωνα στους Ρομπίνιο και Γουέσλεϊ Σνάιντερ, με τον δεύτερο να βγαίνει από τις ντισκοτέκ μετά τις οκτώ το πρωί… Ο λόγος για τον οποίο έφυγε από τη Ρεάλ τελικά…

Η βίλα των οργίων

Υπάρχουν βέβαια και οι επονομαζόμενες «γιορτές των ποδοσφαιριστών» που οργανώνονται στην Αγγλία. Οι ίδιοι οι παίκτες υποστηρίζουν ότι σ’ αυτές συμμετέχουν εξωτικές χορεύτριες (στρίπερ), ενώ οι δημοσιογράφοι λένε ότι ουσιαστικά πρόκειται για πόρνες.

Ο Τζον Τέρι είναι από τους κύριους πρωταγωνιστές σε τέτοιες… εκδηλώσεις και σχεδόν πάντα καταλήγει μεθυσμένος να κάνει εμετό στο πάτωμα προτού τον μαζέψουν… Ομως οι αντοχές του είναι καταπληκτικές, όπως λένε οι συμπαίκτες του, με την απόδοσή του στους αγώνες να είναι σχεδόν πάντα υψηλή, ασχέτως του τι έκανε το προηγούμενο βράδυ.

Στην Ισπανία, αξέχαστη έχει μείνει η γιορτή που οργάνωσε στη σεβιγιάνικη βίλα του ο Μπενχαμίν της Μπέτις τον Οκτώβριο του 2001 για το Halloween. Προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι συμπαίκτες του και το πάρτι εξελίχτηκε σε κάτι σαν ρωμαϊκό όργιο, μέχρι που στις 4.30 τα ξημερώματα έκαναν την εμφάνισή τους ξαφνικά δύο απρόσκλητοι επισκέπτες: ο πρόεδρος της Μπέτις (που ως γνωστόν οπλοφορούσε) Μανουέλ Ρουίθ δε Λοπέρα και ο προπονητής της ομάδας, Χουάντε Ράμος. Λέγεται ότι υπάρχουν παίκτες που προσπάθησαν να πηδήξουν από τα παράθυρα για να αποφύγουν την οργή του αφεντικού…