Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ες Παρασκευήν τα σπουδαία! Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η εκτελεστική επιτροπή της οποίας συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε να αναβάλει έως μεθαύριο την απόφαση για την αποβολή ή μη της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Οπως τονίστηκε στην ανακοίνωσή της, «η ΔΟΕ θα εξετάσει εξονυχιστικά την έκθεση ΜακΛάρεν και θα ζυγίσει τις νομικές λύσεις για το ενδεχόμενο του συνολικού αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών απέναντι στο δικαίωμα ατομικής δικαιοσύνης».

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι «η ΔΟΕ θα λάβει αποφάσεις βασιζόμενη στον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, την Ολυμπιακή Χάρτα και την απόφαση του CAS (Ανώτατο Διαιτητικό Οργανο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών) της 21ης Ιουλίου».

Στην πραγματικότητα, αυτή η αυριανή ετυμηγορία του CAS αποτελεί και τον λόγο της αναβολής της απόφασης της ΔΟΕ για την Παρασκευή.

Το CAS ξεκίνησε χθες να εξετάζει την προσφυγή 68 Ρώσων αθλητών κατά της απόφασης της IAAF να αποκλείσει σύσσωμη την ομάδα στίβου της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Μεταξύ των αθλητών αυτών είναι και η «τσαρίνα των αιθέρων» Γελένα Ισινμπάγεβα, που θα κάνει παρέμβαση στο δικαστήριο υπέρ των συναθλητών της.

Παράλληλα, μια επιτροπή της ΔΟΕ θα ερευνήσει μέχρι την Παρασκευή κάθε νομική πλευρά της υπόθεσης και κυρίως τον τρόπο που θα ξεχωρίσουν τα… ξερά από τα χλωρά, ώστε να επιβληθεί η πρέπουσα τιμωρία στους ενόχους, αλλά παράλληλα να μην «καούν» αθλητές που δεν ντοπάρονται.

Να θυμίσουμε ότι η έκθεση ΜακΛάρεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη οργανωμένου συστήματος ντόπινγκ στη Ρωσία, αλλά αποκάλυψε και τη «μεθοδολογία εξαφάνισης θετικών δειγμάτων» και την αντικατάστασή τους με αρνητικά, κάτω υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του υπουργείου Αθλητισμού και της μυστικής αστυνομίας FSB (της πρώην KGB).

Χθες, στον απόηχο της έκθεσης ΜακΛάρεν, απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους πολλοί υψηλά ιστάμενοι στο ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού.

«Εγώ έδωσα την εντολή. Ολοι όσοι αναφέρονται μέσα στην έκθεση απομακρύνονται προσωρινά έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες», δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μουτκό.

Ο ίδιος αρνήθηκε να παραιτηθεί: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Τέτοια απόφαση για μένα μπορεί να λάβει μόνο ο πρόεδρος της χώρας. Δεν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον μου, ούτε θα υπάρξουν –αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Μουτκό, που παράλληλα είναι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ 2018.

Ανάμεσα στους αξιωματούχους που κατονομάζει η έκθεση ΜακΛάρεν, είναι η σύμβουλος του υπουργείου Αθλητισμού για ζητήματα ντόπινγκ Νατάλια Ζελάνοβα, η υποδιευθύντρια του Κέντρου Υψηλών Επιδόσεων Εθνικών Ομάδων Ιρίνα Ροντιόνοβα, ο υποδιευθυντής του Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ της Μόσχας Γιούρι Τσιζόφ και ο υποδιευθυντής του Τμήματος Επιστήμης και Εκπαίδευσης του υπουργείου Αβάκ Αμπαλιάν.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήδη από το βράδυ της Δευτέρας είχε απομακρύνει από τη θέση του τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιούρι Ναγκόρνι, που αναφέρεται στην έκθεση ΜακΛάρεν ως ο διευθυντής του προγράμματος ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014.