Η Ουγγαρία είναι μια υπερδύναμη στο παγκόσμιο πόλο. Κι ας μην είναι πια πανίσχυρη όσο παλιά, εξακολουθεί να είναι πολύ δυνατή, κάτι που απέδειξε και το περσινό χρυσό μετάλλιο της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ίδια. Από τη μεριά της, η δική μας Εθνική ανδρών δεν έχει -στα χαρτιά τουλάχιστον- τη δυναμική προηγούμενων ετών. Κι όμως, χθες το πρωί, η Ελλάδα ήταν αυτή που έκανε την έκπληξη και πήρε τη νίκη με 10-9 στην πρεμιέρα του τουρνουά (ύστερα από 7 ήττες και μια ισοπαλία σε Ολυμπιακά τουρνουά)!
Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου δεν πτοήθηκαν από την αυστηρή διαιτησία με τις πολλές αποβολές, αντέδρασαν στο «ξύλο» των Ούγγρων, έπαιξαν πολύ καλή άμυνα όταν χρειάστηκε και δίκαια πήραν αυτή τη νίκη. Κι όλα αυτά δίχως τον Γιώργο Δερβίση, ο οποίος τέθηκε εκτός αγώνα μετά τα πρώτα δέκα λεπτά, έχοντας τρεις αποβολές.
Επειτα από ένα ισορροπημένο πρώτο οκτάλεπτο, η Ουγγαρία μπήκε δυνατά στη Β’ περίοδο και πήρε σημαντικό προβάδισμα με 5-2. Ομως, η Εθνική δεν «μάσησε» ούτε αφέθηκε στη μοίρα της, μείωσε αρχικά σε 5-4, ενώ μετά το 6-4 των αντιπάλων, με ένα εντυπωσιακό σερί 4-0, πήρε κεφάλι με 8-6. Οι Ούγγροι ισοφάρισαν σε 8-8 για να φτάσουμε στο τελευταίο 8λεπτο, όπου η μάχη παίχτηκε γκολ με γκολ, με την Εθνική να παίρνει τους δύο βαθμούς της νίκης, χάρη στο καθοριστικό τέρμα του Βλαχόπουλου.
Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν στον παίκτη παραπάνω. Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις αποβολές των αντιπάλων, έχοντας έτσι 9/13 επιθέσεις που κατέληξαν σε γκολ. Αντίθετα, η Ουγγαρία είχε 5/15 και σε αυτό το άσχημο στατιστικό, πέρα από την καλή άμυνα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Μανώλης Ζερδεβάς. Ο 24χρονος τερματοφύλακας έκανε 15 αποκρούσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες αρκετά δύσκολες, έναντι μόλις έξι του Νάγκι.
Η νίκη αυτή επί ενός τόσο σημαντικού αντιπάλου, ισούται με… μισή πρόκριση για την Εθνική. Κάθε όμιλος έχει από έξι ομάδες, οι τέσσερις εκ των οποίων προκρίνονται στα προημιτελικά. Στο πολύ δύσκολο γκρουπ μας, μία νίκη επί της αδύναμης Νοτίου Αφρικής λογικά θα μας φέρει στην οκτάδα και στα νοκ άουτ. Πάντως, το χθεσινό 10-9 δίνει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Οπως είπε ο προπονητής, Θοδωρής Βλάχος, «τα κέρδη είναι ψυχολογικά κυρίως. Η νίκη μας δίνει έξτρα αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να νικήσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο».
Στα υπόλοιπα αποτελέσματα του Α’ ομίλου, η Ιταλία συνέτριψε τη Νότια Αφρική με 21-2, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβλήθηκαν δύσκολα των Ιαπώνων με 15-13. Ο επόμενος αγώνας μας είναι την Τρίτη το πρωί στις 9.30, με αντίπαλο τους εξαιρετικούς Ιταλούς.
Για το άλλο γκρουπ είχαμε: Αυστραλία – Μαυροβούνιο 10-15, Σερβία – Ισπανία 12-13, Κροατία – Καζακστάν 23-7.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 9-10
Οκτάλεπτα: 3-2, 3-4, 2-3, 1-1
ΕΛΛΑΔΑ (Θ. Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Καπότσης 1, Φουντούλης 3, Κολόμβος, Βλαχόπουλος 2, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Παπαναστασίου 2, Μουρίκης, Γκιουβέτσης.
