ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Από εκεί που τελείωσε την περσινή χρονιά, ξεκίνησε και τη φετινή ο Ολυμπιακός. Με την πρώτη του συμμετοχή, κατέκτησε, μάλλον άνετα, το 3o Super Cup, που φιλοξενήθηκε και ολοκληρώθηκε στη Ρόδο.

Οι «ερυθρόλευκοι», αφού πέρασαν το εμπόδιο του Προμηθέα στον ημιτελικό του Σαββάτου με 93-65, στον χθεσινό τελικό επικράτησαν με 67-52 του Παναθηναϊκού και πήγαν στον Πειραιά το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς. Ολα αυτά, λίγες μέρες πριν οι δύο «αιώνιοι» ριχτούν στη μάχη της Ευρωλίγκας (οι «πράσινοι» υποδέχονται την Πέμπτη τη Ρεάλ Μ. και οι «κόκκινοι» επισκέπτονται την Παρασκευή την Μπαρτσελόνα) και μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Γάλλος γίγαντας Μουσταφά Φαλ, ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 12 πόντους, 5 ριμπάουντ αλλά κυρίως με 5 ασίστ, δηλαδή περισσότερες κι από τους πλέι μέικερ. Ουσιαστικά ήταν αυτός που με το μέγεθος και την εξυπνάδα του, αφού κέρδισε τη μάχη από τον ανέτοιμο Παπαγιάννη, βοήθησε την ομάδα του να θεμελιώσει την κυριαρχία της στην τρίτη και καθοριστική περίοδο.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο του, από τότε που επέστρεψε στην Α1, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, φτάνοντας το σερί επί του μεγάλου αντιπάλου σε 8-0. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ξεκίνησε τη σεζόν με πλεονέκτημα ότι κράτησε τον περσινό κορμό και έκανε μόνο κάποιες επιλεκτικές προσθήκες συν ότι έχει τον ίδιο προπονητή: τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος κατέγραψε ένα μοναδικό επίτευγμα στην ιστορία της ομάδας.

Εγινε ο πρώτος προπονητής της ιστορίας του, που έχει κατακτήσει ό,τι τίτλο κυκλοφορεί: Ευρωλίγκα, Διηπειρωτικό, Πρωτάθλημα, Κύπελλο και πλέον Super Cup. Κάτι σαν ένα προπονητικό Grand Slam. Το τρόπαιο, αντί να το σηκώσει ο νέος αρχηγός, Κώστας Παπανικολάου, το έδωσε στον τιμ μάνατζερ Χρήστο Μπαφέ, ο οποίος ξεπέρασε μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός, που πέρασε πολύ δύσκολα στον τελικό, λυγίζοντας με 72-68 τον μαχητικό Κολοσσό, έδειξε ότι ακόμη έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Πέρα από το γεγονός ότι έχει αλλάξει όλους τους ξένους του και έχει νέο προπονητή τον Ντέγιαν Ράντονιτς, εμφανίστηκε σε αυτό το ραντεβού χωρίς τον βασικό πλέι μέικερ του, τον Νέιτ Γουόλτερς, που ταλαιπωρείται από θλάση στο ισχίο. Και στα δύο παιχνίδια, αλλά ειδικά απέναντι στη στιβαρή άμυνα του Ολυμπιακού, φάνηκαν τα οργανωτικά προβλήματά του και η έλλειψη ομοιογένειας.

Οπως δείχνει το τελικό σκορ, οι δύο ομάδες στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ήταν νευρικές. Ωστόσο ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έβγαλε περισσότερους αυτοματισμούς. Ξεκινώντας από τη βελτίωση της άμυνάς του, κυριαρχώντας στα ριμπάουντ (39-28) και βρίσκοντας καλάθια από την καλή κυκλοφορία της μπάλας, στην 3η περίοδο έφτασε τη διαφορά ακόμη και στους 16 πόντους (63-47). Από εκεί και πέρα, έχασε κι εκείνος τη συγκέντρωσή του με αποτέλεσμα να μην ανεβάσει ψηλά τον δείκτη του σκορ. Εκτός από τον Φαλ, σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Βεζένκοφ (12 π., 11 ριμπ.), αλλά και του νεοαποκτηθέντος Τζόλελ Μπολομπόι (9 π., 9 ριμπ.).

«Είναι απλά μια καλή αρχή, ένα τρόπαιο κόντρα στον μεγάλο αντίπαλο. Και οι δύο ομάδες ήταν νευρικές στην εκτέλεση, γι’ αυτό εμείς επικρατήσαμε μέσα από την άμυνα. Στο τέλος δεν μας ενδιέφερε η διαφορά αλλά να διαχειριστούμε το υλικό γιατί ξεκινάει ένας μαραθώνιος», υπογράμμισε ο προπονητής του Ολυμπιακού, ο οποίος «μάλωσε» τον Λαρεντζάκη (11 π.) γιατί, ενώ έδωσε εντολή να μην εκδηλώσει την τελευταία επίθεση, εκείνος έκανε ένα αχρείαστο μπάσιμο, προκαλώντας μια εξίσου αχρείαστη ένταση.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε με τον Λι (12 π.), τον Ουίλιαμς (10 π.) και τον Μποχωρίδη (8 π.) να μείνει στο ματς, αλλά οι υπόλοιποι ήταν εκτός κλίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γκριγκόνις τελείωσε με 0/9 σουτ, ενώ απογοητευτικός ήταν ο επίσης άποντος Γκουντάιτις.

Ο κόουτς Ράντονιτς υπογράμμισε ότι «ο Ολυμπιακός άξιζε τη νίκη», η ομάδα του θέλει δουλειά και ότι στην 3η περίοδο δεν πλησίασε καν το ματς.

Την 3η θέση κατέλαβε ο Προμηθέας (Γιανγκ 23) ο οποίος νίκησε στον μικρό τελικό τον Κολοσσό (Σταρκς 21) με 95-71.

■ Για το ισπανικό πρωτάθλημα η Μπαρτσελόνα (1-1) επικράτησε 89-74 της Μπασκόνια και η Ρεάλ Μ. (2-0) 93-79 της Ομπραντόριο.