Στα δύο τελευταία εμπόδια σκόνταψε η Εθνική Εφήβων και δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στον ημιτελικό του Σαββάτου έκανε υπερπροσπάθεια, άγγιξε το θαύμα, αλλά τελικά έχασε από τις ΗΠΑ με 82-76. Στον χθεσινό μικρό τελικό, λες και είχε μείνει από πνευματικές, ψυχολογικές και σωματικές δυνάμεις, λύγισε με 80-71 απέναντι στην περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τουρκία, και έτσι κατέλαβε την τέταρτη θέση στην τελική κατάταξη.
Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό ότι το δυσκολότερο έργο που είχε η «γαλανόλευκη» κόντρα στους Τούρκους ήταν να ξεπεράσει την απογοήτευση που κουβαλούσε από τον αγώνα με τους Αμερικανούς. Σε καμία στιγμή του αγώνα δεν έδειξε να βρίσκει τον γνώριμο ρυθμό της. Μάλιστα, όσο περνούσε ο χρόνος και η κούραση άρχισε να λειτουργεί αθροιστικά, η εικόνα της γινόταν όλο και πιο θαμπή. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε, ήταν αδύνατον να αντισταθεί σε μια ομάδα που έδειχνε πιο φρέσκια και έπαιζε με καθαρό μυαλό, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι τελείωσε κάνοντας μόλις 6 λάθη (έναντι 17 της Ελλάδας).
Από ένα σημείο και μετά, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, δεν μπορούσε να βοηθήσει άλλο την ομάδα. Ετσι, με το πόδι πρησμένο δεν στάθηκε δυνατό να χρησιμοποιηθεί στο δεύτερο ημίχρονο. Εμεινε ο Ντόρσι (19 π.) μαζί με τον μαχητικό Κώττα (13 π., 8 ριμπ.) να προσπαθούν να αλλάξουν το σκηνικό, αλλά ήταν αδύνατον. Το φινάλε βρήκε τους Τούρκους, που είχαν κορυφαίο τον Φουρκάν Κορκμάζ (28 π., 8 ριμπ.) της Εφές, να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.
«Τα παιδιά έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Μπήκαμε στο τουρνουά με προβλήματα, αλλά κερδίσαμε πολλά. Κυρίως ένα μάθημα, ότι δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε ή να απογοητευόμαστε εύκολα από ένα αποτέλεσμα. Δεν είχαμε την απαραίτητη ενέργεια για να μπορέσουμε να κοντράρουμε μια τόσο ισχυρή ομάδα όπως η Τουρκία. Μας έλειψε ο Κόνιαρης, μας επηρέασε ο τραυματισμός του Χαραλαμπόπουλου, τρεις μέρες πριν ξεκινήσει το τουρνουά. Ωστόσο τα παιδιά έδειξαν ότι έχουν μέλλον. Κι επιπλέον κερδίσαμε ένα παιδί, όπως ο Ντόρσι, ο οποίος έδειξε ότι έχει υψηλές προδιαγραφές» δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ηλίας Παπαθεοδώρου.
«Ισως να μείναμε στην ήττα από τις ΗΠΑ περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον. Κρατάμε την προσπάθεια και την αγάπη του κόσμου» πρόσθεσε ο αρχηγός Δημήτρης Σταμάτης.
