Σοβαρή, μαχητική και με άμυνα που έκανε όλη τη δουλειά, η Εθνική νίκησε μέσα στην «καυτή» Τούσλα τη Βοσνία με 70-65 και έκανε το 2 στα 2 στο πρώτο «παράθυρο» των προκριματικών για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2021. Ετσι με αυτή τη νίκη η «γαλανόλευκη» έμεινε μόνη αήττητη στον 8ο όμιλο και ουσιαστικά έχει βάλει γερές τις βάσεις της πρόκρισης, με δεδομένο ότι από τις 4 ομάδες του ομίλου, προκρίνονται οι 3.
Η «γαλανόλευκη» πήρε μπρος στο δεύτερο ημίχρονο, με μπροστάρηδες τους πιο έμπειρους Δ. Αγραβάνη (17 π.), Λαρεντζάκη (15 π.), Μαργαρίτη (14 π.). Για ένα δεκάλεπτο έκανε ό,τι ήθελε με συνέπεια να πάρει μια διαφορά 16 πόντων (59-43 στο 30’). Ολα έδειχναν ότι θα πάρει μια εύκολη νίκη, αλλά στο τέλος έκανε τα εύκολα δύσκολα. Τη λογική αντικατέστησαν ανορθόδοξες και βιαστικές επιλογές από τους παίκτες του Σκουρτόπουλου, με αποτέλεσμα να δώσει το δικαίωμα στους γηπεδούχους να εξαπολύσουν αντεπίθεση.
Οι Βόσνιοι κατάφεραν να μειώσουν 1,5 λεπτό πριν από το τέλος στους 4 πόντους (65-61) κι έκτοτε το ματς απέκτησε μια άγρια ομορφιά. Με τρίποντο του Δ. Αγραβάνη φάνηκε ότι το ματς τελείωσε (68-61), αλλά ο Ατιτς απάντησε με τετράποντο (σε φάουλ του Αγραβάνη) και έκανε το σκορ 68-65. Την τελευταία επίθεση 17 δευτερολέπτων με θέα την ισοφάριση την είχαν οι γηπεδούχοι, οι οποίοι παραδόξως δεν πήγαν για τρίποντο αλλά για δίποντο που δεν βρήκε στόχο. Το ριμπάουντ και η μπάλα κατέληξαν στα έμπειρα χέρια του Μποχωρίδη που ευστόχησε στις βολές και έβαλε «παύλα» στην «τελεία» του αγώνα.
Το κακό για την Εθνική ήταν ότι στο πρώτο ημίχρονο υπέστη διάστρεμμα και αποχώρησε ο Κατσίβελης και πλέον η αγωνία μεταφέρεται στον Προμηθέα, ο οποίος έχει κρίσιμο ματς πρόκρισης στα πλέι οφ του Eurocup εκτός έδρας με την Ολντεμπουργκ.
«Τι να πω παρά συγχαρητήρια στα παιδιά για τη διάθεση και την ενέργεια που καταθέτουν και την ατμόσφαιρα που φτιάχνουν από την επιθυμία τους να παίξουν για την Εθνική. Τους ευχαριστώ. Ηταν μεγάλη νίκη σε μια πολύ δύσκολη έδρα» δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θανάσης Σκουρτόπουλος.
Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου έγινε… αίμα και άμμος. Υστερα από 2 παρατάσεις η Βουλγαρία, με τρομερό τον Ντι Μποστ (26 π.), λύγισε με 110-104 τη Λετονία (Μέιερς 27) και πανηγύρισε την πρώτη της νίκη μετά τα δύο πρώτα ματς. Αντίθετα, η Λετονία είναι η μοναδική ομάδα χωρίς νίκη και μάλιστα έχοντας χάσει και τα δύο ματς (με Βοσνία και Βουλγαρία) στο τσακ.
Πλέον το επόμενο «παράθυρο» είναι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η Ελλάδα υποδέχεται στις 26 Νοεμβρίου τη Λετονία και στις 29 Νοεμβρίου τη Βουλγαρία.
