Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγαθά κόποις ή... κατά τύχη κτώνται;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγαθά κόποις ή... κατά τύχη κτώνται;

  • A-
  • A+
Συνέντευξη-παρέμβαση του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου στην «efsyn.gr», με αφορμή το βιβλίο του περί τύχης και ικανότητας και όχι μόνο… Ώστε, όπως μεταξύ άλλων λέει, «να περιοριστούν οι ατέρμονες συζητήσεις περί αθλητισμού»! Το βιβλίο του; Δώρο της χρονιάς που έφυγε! Οσο κι αν ο τίτλος…πυροδοτεί! Φέραμε, λοιπόν, τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και…προ των ευθυνών του!

Εκκρεμούσε η συζήτηση με τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου… Στ' όνομα της έκπληξης που νιώσαμε για τον ανεξήγητο(!) τίτλο του βιβλίου του! Ηδη έχει βρεί περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη αλλά είναι…δυνατόν; Πως συνάδει η έμφυτη ευγένεια, η γενικότερη συγκρότηση που κοσμεί την παρουσία του από την εποχή που καθοδηγούσε ομάδες με τον ισχυρισμό-τίτλο «Καλύτερα τυχερός παρά ικανός!».

Ηδη απάντησε μόλις εκδόθηκε το βιβλίο αλλά συντηρούσαμε την ανάγκη να τον… φέρουμε προ των ευθυνών του! Ο άλλοτε προπονητής της Εθνικής μπάσκετ…εννοεί τον τίτλο του; Ανεξάρτητα από την…επαναστατημένη λογική μας, του ευχηθήκαμε να συνεχίσει να γράφει! Το ήθος του σε σύμπραξη με την πλούσια εμπειρία συνιστούν οδοδείκτες ,κυρίως για νέα παιδιά:

«Οσον αφορά την αποδοχή του βιβλίου είμαι ενθουσιασμένος! Επειδή εισπράττω σχόλια σε προσωπικό επίπεδο όχι από γνωστούς ,που μπορεί να είναι ευγενείας, αλλά από αγνώστους-τρίτους, για παράδειγμα στην λαϊκή, στο δρόμο, στο γυμναστήριο ή, σε καφέ, λέγοντας μου ότι είναι ευκολοδιάβαστο, ότι τους ώθησε να κάνουν flash back σε δικά τους γεγονότα ενώ παράλληλα τους δημιούργησε και κάποιους προβληματισμούς.

Οσο για τις πωλήσεις δεν μπορεί να σχολιασθεί επειδή ισχύει μια απολύτως ιδιάζουσα συνθήκη. Τυπώθηκε ένα συγκεκριμένο τιράζ που εξαντλήθηκε την πρώτη μέρα, κατά συνέπεια είναι συλλεκτικό ΧΑ! Όλα τα έσοδα καλύφθηκαν και πληρώθηκαν στο ακέραιο από τον γράφοντα το πόνημα (εκτύπωση, επιμέλεια, σκίτσα κ.λ.π.), τα δε έσοδα πήγαν αυτούσια στον σύλλογο «Λάμψη». Παραχωρήθηκε δε το δικαίωμα της όποιας επανέκδοσης στον σύλλογο «Λάμψη» και στον εκδοτικό οίκο, αν θέλουν να βρουν οικονομική φόρμουλα μεταξύ τους για την συνέχεια».

H ανησυχία του, η δίψα του για ενημέρωση, όπως τότε που είχε συναντηθεί με τον Σπύρο Τσάμη στην Παλένθια της Ισπανίας, σε διεθνή διοργάνωση εφήβων του μπάσκετ το 1993, δημιούργησαν... απορίες για την εκτίμηση του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου στην τύχη

Αναγνωρίζετε πως δίκαια-εύλογα γέννησε την… επιφύλαξη του κοινού νου ο τίτλος του βιβλίου σας;

«Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να γέννησε επιφύλαξη. Ο τίτλος αυτόματα παραπέμπει σε μια σκέψη-γεγονός για όποιον έχει διάθεση να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Αν μου μιλήσετε για ένα ερωτηματικό που θα έπρεπε να υπάρχει στον τίτλο θα συμφωνήσω αλλά δυστυχώς είχα την σύσταση από ειδικούς στις εκδόσεις, την οποία και ακολούθησα, ότι «ερωτηματικό δεν μπαίνει στον τίτλο».

Η τύχη είναι αυτόνομο μέσο; Δεν την γεννά, την καλεί η ικανότητα;

«Αναμφίβολα είναι αυτόνομη. Αναφέρονται στο βιβλίο πολλά σχετικά παραδείγματα α) γεγονότων που έχουν συμβεί, β)ερευνητικών εργασιών, γ) αντιμετώπισης της από την αρχαιότητα κ.λ.π… Βέβαια οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι ικανότητες-δεξιότητες παίζουν ένα ρόλο. Είναι σε αντιστοιχία με τον προβληματισμό «η κότα ή, το αυγό». Αλλά μια επιπλέον εξέταση θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι και οι ικανότητες με τις οποίες γεννιέται κάποιος ή, οι δεξιότητες τις οποίες αποκτά έχουν από πίσω τους τον παράγοντα τύχη. Που γεννήθηκε ,από ποιους, σε ποια στιγμή ,ποιες συνθήκες επικρατούσαν κοκ. Αρκετοί νομπελίστες, κατά τεκμήριο τα πιο λαμπρά μυαλά, έχουν αποδώσει «φόρο τιμής» στον παράγοντα τύχη. Μετά από πολλές μελέτες κατέληξαν σε συμπεράσματα όπως «η τύχη είναι πιο θεμελιώδης έννοια από την αιτιότητα» (Μάξ Μπορν, Νόμπελ 1954). Κατά την άποψη αυτή είναι αδύνατον να προβλεφθεί το μέλλον μόνο βάσει δεξιοτήτων, εργασίας, φίλων ή, και οικονομικών, και όλοι οφείλουμε στην τύχη πολλά περισσότερα από όσα συνήθως συνειδητοποιούμε».

Ισως…θεωρηθείτε «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη μελλοντική απάθεια αναγνωστών του βιβλίου, όσων, απλά, θα προσμένουν την καλή τύχη… Τι λέτε στον μέσο αναγνώστη σε δεύτερο πρόσωπο;

«Αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Ολοι σε κάποιο βαθμό προσβλέπουμε στην τύχη ,έλευση της θετικής και αποφυγή αρνητικής. Αλλά δεν είναι δυνατόν να κάθεσαι χωρίς να κάνεις τίποτε και να περιμένεις. Εξάλλου έγινε σαφές στις σελίδες του βιβλίου ότι η καθαρή τύχη (κερδίζω το λαχείο) έχει απειροελάχιστες πιθανότητες σε αντίθεση με την επιδίωξη ενός αποτελέσματος όπως στα σπορ όπου η τύχη μπορεί να υπάρχει αλλά περιορίζεται αναλογικά από άθλημα σε άθλημα ,από διάφορες παραμέτρους, δηλαδή αριθμός αθλητών, δεξιότητες που διαθέτουν, συνθήκες ου επηρεάζουν κ.λ.π».

Ποια προσωπική ανάγκη γέννησε το βιβλίο;

«Α, εδώ τα πράγματα είναι πολυδιάστατα. Πρώτον, η ύπαρξη ελεύθερου χρόνου, απόρροια της οικειοθελούς αποχώρησης από τα αθλητικά και ακαδημαϊκά δρώμενα, δημιούργησε την ανάγκη κάλυψης του. Αφού δεν ικανοποιεί η ενασχόληση με τον κήπο ,το ψάρεμα ή, τα ταξίδια (έχω κάνει περισσότερα μίλια και από πιλότους) έπρεπε να βρεθεί εναλλακτική. Το γράψιμο είναι μια ευχάριστη ενασχόληση. Δεύτερον, η αναπόληση του προσωπικού παρελθόντος όπου κρίθηκε ότι ο παράγων τύχη ήταν καθοριστικός για την προσωπική πορεία. Αρα προσπάθεια να μοιραστούν οι όποιες σκέψεις. Τρίτον, η επιθυμία να δοθεί έναυσμα προς συζήτηση με φίλους για να περιοριστούν οι ατέρμονες συζητήσεις περί αθλητισμού. Εκ του αποτελέσματος συμπεραίνεται ότι καλύφθηκαν οι στόχοι όχι επί της ουσίας της ποιότητας του εγχειρήματος αλλά επί της ουσίας της επίδρασης του. Απόδειξη το γεγονός ότι έναν ακριβώς χρόνο μετά την πρώτη γραμμή που γράφτηκε στον υπολογιστή, ακόμη συζητάμε για αυτό».

Επιμένουμε! Όταν λέμε «ικανότητα» και θέλουμε να την προσωποποιήσουμε, έρχεται μπροστά μας φυσιογνωμία όπως ο Γκάλης! Ηταν τυχερός όσο έπρεπε στην καριέρα του;

«Αυτό μόνο ο ίδιος μπορεί να το απαντήσει. Εμείς μπορούμε να σκεφτούμε και ίσως να αξιολογήσουμε τα γεγονότα που γνωρίζουμε. Πρώτον, αναμφίβολα είχε δεξιότητες αλλά δεν εκτιμήθηκαν στο ΝΒΑ για να κάνει εκεί συμβόλαιο. Δεύτερον, υπήρξε η διοίκηση του Αρη που του πρότεινε να έρθει στην Ελλάδα. Αποδέχθηκε την πρόταση. Μπορεί να την είχε απορρίψει ή, να πάει σε άλλη χώρα. Τρίτον, υπήρξε το Πανευρωπαϊκό του 1987 στην Αθήνα όπου διέπρεψε ,ήταν στην καλύτερη ηλικία για μπασκετμπολίστα εκείνη την στιγμή. Τέταρτον, στα προηγούμενα είτε δεν διακρίθηκε τόσο πολύ ή, δεν κατάφερε η ομάδα κάτι σημαντικό και με τόσο τρομερή απήχηση. Αναμφίβολα υπήρχαν οι εξαιρετικές δεξιότητες αλλά και άλλοι περιφερειακοί παράγοντες συνέβαλαν στην οπτικοποίηση, ποιοτικοποίηση και ποσοτικοποίηση τους».

Στον αθλητισμό, η αγωνιστική ικανότητα ή, ο χαρακτήρας ή, η συμπεριφορά γεννούν ή, αντίθετα απεμπολούν την τύχη;

«Σε όλα, αλλά και στον αθλητισμό το εκάστοτε αποτέλεσμα είναι συνδυασμός επιμέρους παραγόντων. Χρειάζονται χωρίς αμφιβολία οι απαιτούμενες ικανότητες-δεξιότητες, αλλά και ο ανάλογος χαρακτήρας, η ανάλογη συμπεριφορά για την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και την επικρατούσα κοινωνική αντίληψη. Υποθέστε ότι ένας αθλητής έχει άριστες για το σπορ του ικανότητες-δεξιότητες αλλά του λείπει, για παράδειγμα, το κατάλληλο ψυχικό υπόβαθρο ή, ο «σωστός» χαρακτήρας ή, έχει τραγική συμπεριφορά ή, έναν τραυματισμό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ν απορριφθεί από τον προπονητή ή, τους συναθλητές του ή, από την διοίκηση. Αρα να μην πετύχει όσα θα μπορούσε. Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να σκεφθείτε άπειρα παραδείγματα. Πάντοτε και εκτός θέματος, είχα τον προβληματισμό αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την σχετική δυσκολία στην έκφραση θα μπορούσε να διακριθεί στην σημερινή «τηλεοπτική πολιτική»…».

Αυτό περί «τύχης και ικανότητας» το λέγατε στους παίκτες σας όταν προπονούσατε ομάδες;

«Όχι ποτέ ,αν και πιστεύω απόλυτα και όχι μόνο εγώ, στον παράγοντα τύχη… Οι αθλητές και όχι μόνο αυτοί, οφείλουν να κάνουν ότι μπορούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Π αυτά αναφέρω κάποιες από τις απόψεις διακεκριμένων ανδρών που μνημονεύονται στο βιβλίο. Βοναπάρτης: «Εχω κάνει όλους τους υπολογισμούς. Η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους». Ο καθηγητής μου στην Αμερική είχε πάνω στο γραφείο του ταμπέλα που έλεγε «δεν είμαι προληπτικός αλλά γιατί να πάω κόντρα στην τύχη μου;» και ο νομπελίστας Δανός φυσικός Νίλς Μπόρ, που είχε ένα πέταλο κρεμασμένο στο γραφείο του, όταν ρωτήθηκε τι το θέλει απάντησε «η αλήθεια είναι ότι δεν το πιστεύω. Φαίνεται όμως πως το πέταλο φέρνει τύχη είτε το πιστεύω είτε όχι!».

Πως ορίζετε εσείς την έννοια «τύχη»;

«Ως τύχη, χωρίς εισαγωγικά, μπορούμε να ορίσουμε την επιτυχία ή την αποτυχία που προφανώς έρχεται τυχαία και όχι μέσω ενεργειών κάποιου. Η λέξη «τύχη» σε κάθε περίπτωση απαντάται με μεγάλη κανονικότητα στην καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα, πως θα ορίζατε το γεγονός αν σε ένα αγώνα δρόμου και λίγο πριν τον τερματισμό ο προπορευόμενος αθλητής στραβοπατούσε και έπεφτε; Σαφώς οι ικανότητες-δεξιότητες έφεραν τον επόμενο αθλητή που ακολουθούσε σ εκείνη την θέση αλλά δεν θα έφτανε στο μετάλλιο αν δεν έπεφτε ο προπορευόμενος. Αρνητική τύχη για το ένα, θετική για τον άλλο».

Αρα η…προτεινόμενη ευχή για το 2020 είναι «καλή τύχη»;

«Αν και η ευχή που αναφέρατε καλύπτει κάθε πιθανή διάσταση μιας ολοκληρωμένης ευχής απλά δεν την έχουμε συνηθίσει. Συνήθως λέμε «χρόνια πολλά», «καλή χρονιά με υγεία», «ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος» κλπ… Ας συνηθίσουμε στο εξής να προσθέτουμε στο τέλος κάθε ευχής και τη λέξη τύχη ή, τυχερό ή, κάτι σχετικό. Εξάλλου πολλοί κάνουν δώρα καλοτυχίας (γούρια, Feng Shui τετράφυλλα, μάτια, ρόδια κλπ)».

Υπάρχει μεταφυσική εξήγηση της ύπαρξης ή, της απουσίας τύχης;

«Με τις ελάχιστες γνώσεις που διαθέτω επί του θέματος, θα λέγαμε ότι τύχη είναι η δύναμη που υποτίθεται πως ότι επηρεάζει τα γεγονότα είτε προς μια θετική είτε προς μια αρνητική κατάληξη. Χρειάζεται να την ανακαλύψουμε ,με επιστημονικές μεθόδους που σημαίνει να ορίσουμε την τύχη και να προσδιορίσουμε τα αίτια της. Αυτό σημαίνει να αποκτήσουμε κατά βάση θεωρητική γνώση. Μπορεί μια θεωρία, που σήμερα στερείται πειραματικής επιβεβαίωσης, να μην περιορίζεται στην προσδοκία μιας τέτοιας μελλοντικής επιβεβαίωσης αλλά στην διάνοιξη νέων δρόμων σκέψης, μοντελοποίησης και κατανόησης.

Η τύχη δεν μπορεί να εξηγηθεί. Αν είχε μια εξήγηση, δεν είναι τύχη.

Η τύχη δεν έχει να κάνει με την φυσική, την μεταφυσική ή, την τιμή του ρυζιού στην Κίνα.

Η τύχη είναι μια λέξη που περιγράφει μια κατάσταση η οποία σε ένα άτομο αρέσει ή, δεν αρέσει, αλλά πάντως δεν ελέγχει.

Αν του αρέσει η κατάσταση που δεν μπορεί να ελέγξει το αποκαλεί «καλή τύχη». Αν δεν του αρέσει η κατάσταση που επίσης δεν μπορεί να ελέγχει το αποκαλεί «κακή τύχη». Σε ένα ατύχημα κάποιος σώζεται (καλή) ή, τραυματίζεται (κακή). Η τύχη σε κάποιο βαθμό και αρκετές φορές είναι μια αόριστη ιδέα! Δεν είναι ξεκάθαρη πάντα όπως το «κερδίζω λαχείο». Π.χ., εκτελεί ο ποδοσφαιριστής κόρνερ και πετυχαίνει γκολ. Είναι αποτέλεσμα της δεξιότητας του; Συνήθως αποδίδουμε διαφορετικούς ρυθμούς τύχης σε διαφορετικά γεγονότα. Αν κερδίσω ένα ποσό σε κλήρωση λαχείου είναι όμοιο με το αν το ίδιο ποσό το κερδίσω σε κορώνα-γράμματα; Σκεφθείτε τις πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση οι μεταφυσικές αναζητήσεις θα συνεχιστούν επί μακρόν».

Αθλητικά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό ,όσα αποδεικνύουν τον… ισχυρισμό του βιβλίου περί ικανότητας και τύχης!

«Όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως ο παράγοντας τύχη έχει αρκετές οπτικές. Είναι γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα ενός αθλητή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και πρωτίστως από τις δεξιότητες του. Εξαρτάται όμως και από την αλληλεπίδραση και άλλων παραγόντων. Οσο περισσότεροι αθλητές μετέχουν σε ένα αγώνισμα τόσο αυξάνεται η συμμετοχή του παράγοντα τύχη, αυξητικά από το ένας εναντίον ενός στο έντεκα εναντίον έντεκα. Εχουμε δει άπειρες φάσεις στο ποδόσφαιρο όπου μια μη προϋπολογισμένη επαφή της μπάλας την κάνει γκολ. Σχετικά λιγότερες στο μπάσκετ με σουτ εκτός λογικής. Ακόμη και στον στίβο με αναίτιους τραυματισμούς και λάθη».

Τα ποσά είναι ανάλογα στην καθημερινότητα;

«Αν υπάρχει αναλογία τυχαίων συμβάντων μεταξύ αθλητισμού και καθημερινότητας είναι εξάρτηση της προσέγγισης. Αν μπορούσαμε ν απομονώσουμε, να ορίσουμε και να μετρήσουμε τα τυχαία γεγονότα μιας ημέρας στο σύνολο του πληθυσμού μιας πόλης θα βρίσκαμε μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με τα τυχαία γεγονότα στο σύνολο των αγώνων μιας αγωνιστικής έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι όσοι περισσότεροι μετέχουν στην μέτρηση τόσο περισσότερα θα ήταν τα τυχαία γεγονότα».

Θεωρείται τον εαυτό σας τυχερό ή, άτυχο;

«Θεωρώ τον εαυτό μου σχετικά τυχερό μέχρι στιγμής. Με δεδομένο ότι επετεύχθη μια νορμάλ τυπική διαβίωση-πορεία με όλα αυτά που απαιτεί να έχουν υλοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, πάντα με βάση την προσωπική στοχοθεσία και απαιτήσεις. Φυσικά δεν πρέπει να μας διαφεύγει το «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Ποιες ήταν η πιο τυχερή και η πιο άτυχη στιγμή σας στο πάγκο;

«Ομολογώ πως έχω πολύ αδύνατη μνήμη σε σχέση με το παρελθόν. Παρ όλα αυτά κάποια γεγονότα που θα μπορούσε ένας εξωτερικός παρατηρητής να τα θεωρήσει ως ατυχία ο προπονητής τα έχει καταγράψει στον «σκληρό δίσκο του» ως αδυναμίες στον σχεδιασμό και την προετοιμασία της ομάδας για το παιχνίδι ή, το τουρνουά. Το αντίστροφο ισχύει και γiα τα γεγονότα που θεωρούνται από τρίτους ως τυχαία. Ο προπονητής τα βλέπει ως αποτέλεσμα της δουλειάς του ίδιου και της ομάδας».

Με κριτήριο την θεώρηση του βιβλίου ποια είναι η προτεινόμενη προσέγγιση των νέων παιδιών που αθλούνται, κυρίως από τους προπονητές τους; Τι να λένε στα παιδιά;

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η προσέγγιση είναι μόνο μία. Η σκληρή δουλειά και η συνεχής προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη τελειοποίηση ατομικών δεξιοτήτων αλλά και του συνόλου. Η λέξη τύχη είναι απαγορευμένη στο λεξιλόγιο του προπονητή. Αν υπάρχει θα πρέπει να είναι καταχωνιασμένη σε πολύ βαθύ μέρος πίσω του εγκεφάλου του… Είναι λέξη που μπορεί να διαπραγματεύονται αναλυτές ,φιλοσοφούντες ή, επιστημονούντες ,όχι όμως οι προπονητές».

Θεωρούμε απουσία οράματος και λογικής το έμψυχο δυναμικό ομάδων κυρίως μπάσκετ και ποδοσφαίρου στην εποχή μας! «Χυλό» θυμίζει συχνά το έμψυχο δυναμικό τους με την μαζική απόκτηση ξένων δεύτερης διαλογής, σε βάρος της ανάπτυξης μέσω του εντοπισμού εγχώριων ταλέντων ώστε να στελεχώσουν συλλόγους άρα και εθνικές ομάδες! Συμφωνείτε;

«Στο ίδιο θέμα η άποψη μου μπορεί να δημιουργήσει «αντιδράσεις» ή, να θεωρηθεί «αιρετική». Ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όπως είναι δομημένος ο αθλητισμός στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο ,αν όχι αδύνατο, να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και σχεδιασμός. Τα σπορ που αναφέρατε, σε μεγάλο βαθμό έχουν και την εμπορική πλευρά τους. Χρειάζονται κεφάλαια για επενδύσεις σε αναπτυξιακές διαδικασίες. Εχετε σκεφθεί τι δαπανούν άλλες ομάδες, του εξωτερικού, για τα προγράμματα τους στους κάτω των 20 ετών αθλητές τους; Είτε για να τους αναπτύξουν στους κόλπους τους, είτε για να τους ανακαλύψουν σε άλλες ομάδες ,εντός και εκτός των συνόρων τους; Στην μικρή πατρίδα μας ,που η διαφημιστική πίτα είναι περιορισμένη ,άρα και τα έσοδα, παράλληλα με τις απαιτήσεις των οπαδών για όποιες επιτυχίες σχεδόν αποκλείουν άλλες κινήσεις ή, μελλοντικές επενδύσεις. Για του λόγου το αληθές, μπορείτε ν ανατρέξετε στα ετήσια μπάτζετ των ομάδων τις οποίες πιθανόν έχετε στο νου σας. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι από πλευράς αποτελεσμάτων είμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο ,πάντα βάση μεγέθους και οικονομικών… Ισως πρέπει να βελτιωθούν αισθητά άλλοι παράγοντες όπως βία ,αξιοπιστία και όχι μόνο…».

Ο τρόπος που παίζεται το μπάσκετ σήμερα, σε σύγκριση με το μπάσκετ του…1987 που έχει φωλιάσει στην μνήμη μας, αλλά και άλλων εποχών, συνιστά εξέλιξη; Το ποδόσφαιρο σήμερα δεν γοητεύει όπως στο παρελθόν! Το μπάσκετ;

«Φυσικά και χωρίς δεύτερη σκέψη! Η εξέλιξη είναι ολοφάνερη αν γίνει επιμέρους αξιολόγηση των τεχνικών και φυσικών χαρακτηριστικών ενός παιχνιδιού, Μιλώντας για μπάσκετ, η ταχύτητα ,η αλτικότητα και η δύναμη των παικτών δεν συγκρίνονται με αυτές του παρελθόντος. Οι λεπτομερείς αναλύσεις της τακτικής της ομάδας αλλά και του αντιπάλου είναι και με την βοήθεια της τεχνολογίας πολύ προχωρημένες συγκριτικά. Ακόμη και οι μεταδόσεις των παιχνιδιών δεν είναι συγκρίσιμες. Η «πρώτη αγάπη» βέβαια μένει ανεξίτηλη! Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό συγκριτικά, είναι πολύ μπροστά. Πολλά περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια με αμφίρροπα αποτελέσματα που έχουν ενδιαφέρον, κίνδυνος πλέον είναι η υπερβολική συχνότητα παρουσίασης τους. Και στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα υπάρχει σχετική άνοδος-βελτίωση την οποία δεν εισπράττουμε λόγω εξωτερικών ερεθισμάτων που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Αν συγκρίνουμε όμως αποτελέσματα δύο εποχών, σαφώς υπερτερεί το σήμερα!».

Υπάρχει αγωνιστική προοπτική για την τωρινή εθνική ομάδα μπάσκετ;

«Βεβαίως υπάρχει και μάλιστα ικανοποιητική! Ακόμη και το πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα να κρίνουμε, όπου με μικρή προσοχή σε επί μέρους σημεία θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει, επιβεβαιώνει την άποψη. Βέβαια υπάρχει ένας σχετικά ανεξέλεγκτος παράγοντας για το μέλλον. Όπως η μη συμμετοχή στην Εθνική των καλύτερων παικτών που διαθέτουμε. Επειδή και το μπάσκετ έχει άμεση σχέση με τα έσοδα, άρα και γίνονται πολλά περισσότερα παιχνίδια κάθε χρόνο, με επακόλουθο τραυματισμούς και κούραση. Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί αρκετούς παίκτες να σκέφτονται την ανάρρωση-ξεκούραση τους αντί τη συμμετοχή τους στην Εθνική… Αυτό βέβαια είναι παγκόσμιο φαινόμενο που οδηγεί πολλές φορές ομάδες ,όσες θα έπρεπε να εμφανίζονται πολύ δυνατές, να μην το πετυχαίνουν. Από πλευράς αθλητικού δυναμικού σήμερα είμαστε πολύ καλά. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιοι θα δώσουν παρόν στην εκάστοτε προετοιμασία…».

ΜΠΑΣΚΕΤ
Διαφήμιση για την Ελλάδα ο Αντετοκούνμπο
Προ ημερών, η…διάλεκτος του μπάσκετ ακούστηκε και πάλι στο…γνωστό καταφύγιο της, την Μπολόνια. Γνωρίζετε πολλούς τόπους στον πλανήτη μας όπου η πορτοκαλί μπάλα είναι πιο δημοφιλής από την ποδοσφαιρική;
Διαφήμιση για την Ελλάδα ο Αντετοκούνμπο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Φόντα: «Θέληση! Ήταν οδηγός σας το 2004»
Πετύχαμε τον Φράνκο Φόντα, την επόμενη του φιλικού με την Ελλάδα, την ώρα του πρωϊνού καφέ και μιλήσαμε για την ελληνική ομάδα του 2004. «Το συμπαγές εκείνης της Εθνικής Ελλάδας που μας άφησε έκπληκτους...
Φόντα: «Θέληση! Ήταν οδηγός σας το 2004»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο Ισπανός Μαρτίνεθ παραμένει… Βέλγος: «Χρήματα και μπάλα με στόχο!»
Χρήματα απ' την αμοιβή του Μαρτίνεθ για την ανανέωση του συμβολαίου στην Εθνική Βελγίου θα πάνε σε κοινωφελείς σκοπούς, δήλωσε ο Ισπανός προπονητής.
Ο Ισπανός Μαρτίνεθ παραμένει… Βέλγος: «Χρήματα και μπάλα με στόχο!»
ΜΠΑΣΚΕΤ
«Είμαι προπονητής της Εθνικής Ελλάδας»
Με χαμόγελα και μια θερμή χειραψία, με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, επισφραγίστηκε χθες η συμφωνία με τον Ρικ Πιτίνο να αναλάβει να καθοδηγήσει την Εθνική Ανδρών.
«Είμαι προπονητής της Εθνικής Ελλάδας»
ΜΠΑΣΚΕΤ
Σκουρτόπουλος: Αναλαμβάνω την ευθύνη, η ετυμηγορία είναι δεδομένη
Την ευθύνη για την αποτυχία της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ανέλαβε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, λίγο μετά τη νίκη απέναντι στην Τσεχία που δεν ήταν αρκετή όμως για να χαρίσει το «εισιτήριο» για...
Σκουρτόπουλος: Αναλαμβάνω την ευθύνη, η ετυμηγορία είναι δεδομένη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας