Δραστικές αποφάσεις πήρε στον μπασκετικό Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μετά τη βαριά ήττα από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, αλλά κυρίως μετά τις συνεχιζόμενες κακές εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα, αφού στην Ελλάδα παραμένει αήττητος. Χθες το απόγευμα, μετά την επιστροφή της αποστολής από την ισπανική πρωτεύουσα, πρώτα ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον Τσάβι Πασκουάλ.
Αυτό σημαίνει ότι στο αποψινό (21.00, NS1), κρίσιμο -βαθμολογικά και ψυχολογικά- παιχνίδι με την ισόβαθμη Αρμάνι (6-7) του πρώην «πράσινου», Μάικ Τζέιμς, την ευθύνη για το κοουτσάρισμα της ομάδας θα έχουν οι μέχρι πρότινος συνεργάτες του Καταλανού τεχνικού, Γιώργος Βόβορας και Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος επιστρατεύτηκε προσωρινά, όπως και το 2014.
Παράλληλα, οι εξελίξεις που άρχισαν να τρέχουν και που δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ανέφεραν ότι ο Παναθηναϊκός έχει ήδη συμφωνήσει και περιμένει στην Αθήνα τον 66χρονο Ρικ Πιτίνο, ένα θρυλικό όνομα του κολεγιακού μπάσκετ που αποτελεί μέλος του «Hall of Fame».
Ο Πιτίνο, ο οποίος είχε περάσει και από το ΝΒΑ, ως ασίσταντ και πρώτος προπονητής των Νικς αλλά και ως πρώτος προπονητής των Σέλτικς (1997-2001), τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την προπονητική, μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας στην προσέγγιση νέων αθλητών, στο Πανεπιστήμιο του Louisville με το οποίο συνέδεσε το όνομά του.
Ο Πασκουάλ, ο οποίος στη διάρκεια της 26μηνης θητείας του επανέφερε το «τριφύλλι» στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, κατακτώντας δύο σερί πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, με βασικότερο «παράσημο» ότι είχε βρει το κουμπί του Ολυμπιακού, ουσιαστικά πλήρωσε ό,τι και οι προκάτοχοί του: την αδυναμία του να εκπληρώσει το απωθημένο της διοίκησης του «Εξάστερου» να επαναφέρει την ομάδα σε ένα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας μετά από το 2012.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που πήγε στο ΟΑΚΑ με άγριες διαθέσεις, αφού ευχαρίστησε τον πρώην πλέον προπονητή, τον οποίο χαρακτήρισε «κύριο», τα είπε χύμα στους παίκτες, απειλώντας τους με σκληρές συνέπειες: «Ο προπονητής δεν είναι πια στην ομάδα, όμως αυτό δεν αναιρεί τις δικές σας ευθύνες. Ο Πασκουάλ δεν έφταιγε για όλα! Οφείλετε να είστε σοβαροί, να σέβεστε τον κόσμο που σας στηρίζει. Σας στήριξα μετά από την Μπάγερν, μετά από τη Ζαλγκίρις… Είστε υποχρεωμένοι να αλλάξετε εικόνα. Επτά μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες τη μέρα, πρέπει να είστε αφοσιωμένοι και να δουλεύετε σκληρά. Είναι απαράδεκτη η εικόνα σας και ξέρετε τι εννοώ. Θα αρχίσω να κόβω συμβόλαια, δεν θα μπορείτε να παίξετε ούτε στο EuroCup».
Οι παίκτες που φέρονται να κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι Στεφάν Λάσμε, Τζέιμς Γκιστ και Λούκας Λεκαβίτσιους.
«Μας ζητήθηκε από τη διοίκηση να ετοιμάσουμε την ομάδα με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τους υπόλοιπους συνεργάτες. Πρέπει να ετοιμάσουμε την ομάδα για έναν τελικό. Τα τελευταία αποτελέσματα δεν ήταν καλά για κανέναν. Εχουμε μπροστά μας έναν τελικό και πρέπει να κερδίσουμε. Σίγουρα έχουμε περάσει πολλά μαζί με τον κ. Πασκουάλ τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι ένα σοκ, αλλά δεν χωρούν συναισθήματα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Πρέπει να συνεχίσουμε…» σχολίασε ο Γιώργος Βόβορας για το σημερινό παιχνίδι.
