Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εχουν περάσει ακριβώς 117 χρόνια από τις 20 Νοεμβρίου 1902, την ημέρα που γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας. Στο Παρίσι, στα γραφεία της εφημερίδας L’Auto, οι συντάκτες πάσχιζαν να ανεβάσουν την κυκλοφορία της.

Σε μια έκτακτη σύσκεψη με τον αρχισυντάκτη Ανρί Ντεγκρόνζ, ένας νεαρός δημοσιογράφος ονόματι Ζεό Λεφέβρ είχε την ιδέα να διοργανωθεί ένας πολυήμερος ποδηλατικός αγώνας που θα διασχίσει όλη τη Γαλλία. Στην αρχή του 20ού αιώνα, η ποδηλασία ήταν από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο, όμως δεν υπήρχε κάποιος αντίστοιχος αγώνας σε ετάπ.

Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει ο Γύρος της Γαλλίας, η πρώτη διοργάνωση του οποίου έγινε τον Ιούλιο του 1903. Τότε είχε 6 ετάπ, με τους ποδηλάτες να καλύπτουν συνολικά 2.428 χλμ., στη διαδρομή Παρίσι – Λιόν – Μαρσέιγ – Τουλούζη – Μπορντό – Ναντ – Παρίσι.

Η ιδέα του Λεφέβρ αποδείχθηκε σκέτο χρυσάφι για την εφημερίδα του, η κυκλοφορία της οποίας από 25.000 φύλλα την ημέρα εκτοξεύτηκε στα 300.000!

Ομως «πατέρας του Γύρου» αυτο-βαφτίστηκε ο αρχισυντάκτης του, ο Ντεγκρόνζ – έχει περάσει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα κάθε χρονιάς!