Το περασμένο Σαββατοκύριακο θα έπρεπε να ήταν ακόμα ένα… ρουτίνας για την Αλισον Φίλιξ. Η 33χρονη σπρίντερ πήρε δύο χρυσά μετάλλια στα 4×400 γυναικών και 4×400 μικτά στο Παγκόσμιο Στίβου της Ντόχα προσθέτοντάς τα στην τεράστια συλλογή της.
Με έξι χρυσά και τρία ασημένια ολυμπιακά μετάλλια και άλλα 19 (14 χρυσά) σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, θα έλεγε κανείς πως η Αμερικανίδα είχε τα πάντα. Κι όμως δεν πάει καιρός που κινδύνεψε να τα χάσει όλα. Ακόμη και την ίδια της τη ζωή.
Η Αλισον είναι παντρεμένη με τον Κένεθ Φέργκιουσον και μέσα στο 2018 έμεινε έγκυος. Σε μια επίσκεψη ρουτίνας τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς στο νοσοκομείο, οι γιατροί ανακάλυψαν πως πάσχει από προεκλαμψία. Είναι μια πάθηση που συναντάται στο 4-5% των εγκύων και προκαλεί υπέρταση, η οποία μειώνει τους χτύπους της καρδιάς του εμβρύου.
Η απόφαση ήταν άμεση: η Φίλιξ έπρεπε να γεννήσει άμεσα με καισαρική, αλλιώς θα έχανε το παιδί και ίσως τη ζωή της. Η προεκλαμψία είναι η νο1 αιτία εμβρυϊκής και μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο.
Το μωρό γεννήθηκε μόλις 1,5 κιλό και η μητέρα πέρασε τους επόμενους μήνες κοιμώμενη σε μια καρέκλα έξω από τη μονάδα φροντίδας νεογνών. Φυσικά δεν υπήρχε κανένα μυαλό να ξαναφτιάξει το αθλητικό της σώμα και να ξανακατέβει σε αγώνες.
Δέκα μήνες και μία μέρα μετά τη γέννηση της μικρής Κάμριν η μαμά Αλισον έγινε δις παγκόσμια πρωταθλήτρια!
«Είμαι περήφανη που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινα ξανά ανταγωνιστική. Υπέβαλα τον εαυτό μου σε δοκιμασίες, αλλά έχω συνηθίσει» είπε η ίδια χθες, όμως το πραγματικό της παράσημο ήταν άλλο. Πριν καν ξεκινήσει προπονήσεις είχε στον νου της άλλα πράγματα.
Απευθύνθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και ξεκίνησε σεμινάρια πρόληψης της προεκλαμψίας. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι στις ΗΠΑ και μόνο ο αριθμός των μαύρων γυναικών που πεθαίνουν από την πάθηση είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από των λευκών.
«Ούτε εγώ το γνώριζα που υποτίθεται ζω άνετα και έχοντας χρήματα. Πρέπει να ενημερωθεί όλος ο κόσμος γι’ αυτή την ασθένεια που διαγιγνώσκεται δύσκολα και θεραπεύεται εύκολα».
Η Φίλιξ διοργάνωσε ημερίδες και στη Βραζιλία για το θέμα και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει. Στο μεσοδιάστημα φρόντισε να βάλει και τον κολοσσό τής Nike στη θέση του. Μόλις γέννησε και ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται, η εταιρεία αθλητικής ένδυσης της πρότεινε συμβόλαιο με 70% μειωμένες αποδοχές. Αυτή αρνήθηκε και δημοσιοποίησε την ιστορία της με πύρινο άρθρο στους New York Times.
«Είπα στη Nike ότι μετά τη γέννα ίσως να μην καταφέρω να έχω επιδόσεις ανάλογες του παρελθόντος, όμως αυτοί δεν θέλησαν να με στηρίξουν».
Βέβαια μόλις το θέμα πήρε δημοσιότητα η Nike υποχώρησε, βγάζοντας ανακοίνωση: «Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν θα κάνει περικοπές στα χρήματα των αθλητριών που γίνονται μητέρες».
Αλλη μία νίκη για τη γυναίκα που έχει συνηθίσει να διαπρέπει σε όλους τους τομείς. Η Αλισον Φίλιξ, που συστήνεται πια απλά ως «η μαμά της Κάμριν».
