Τρεις φορές σε τρία χρόνια

aspropirgos-pirkagia-630.jpg

Τοξικό νέφος από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει καεί τρεις φορές μέσα σε τρία χρόνια, ενώ στην περιοχή υπάρχουν 47 αδειοδοτημένα σκραπατζίδικα και 250-300 παράνομα | ΕUROKINISSI

Εξι μέρες έκαιγε η φωτιά στο ιδιωτικό κέντρο ανακύκλωσης βιομηχανικών απορριμμάτων (σκραπ: ανακτώμενα μεταλλικά υλικά από βιομηχανικά προϊόντα), στον Ασπρόπυργο. Την έβδομη ημέρα (της δημιουργίας) η σκυτάλη πέρασε στο πυρηνικό εργαστήριο «Δημόκριτος» που, «προσεχώς», θα ανακοινώσει στοιχεία «για το μέγεθος της τοξικότητας του νέφους» («Εφ.Συν.» 12/6), το οποίο, επί εξαήμερο, πλανιόταν στον υπέροχο αττικό ουρανό· υπέροχο υπό κανονικές συνθήκες, που ίσχυαν όταν ο Ασπρόπυργος ήταν σιτοβολώνας και στην Ελευσίνα κατοικούσε ακόμα η Δήμητρα)· «εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα».

Πάντως, μέχρι να μας πει ο «Δημόκριτος» πόσο πήγε το μαλλί της τοξικότητας (που εν πάση περιπτώσει ό,τι εισπνεύσαμε, εισπνεύσαμε και τα εισπνεόμενα δεν επιστρέφονται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου· θυμήθηκα, μόλις τώρα, ότι σ’ αυτόν τον δύστηνο τόπο, κάποτε, αναπτύξαμε και πλατωνική σχέση με κάποιο ταμείο περιβάλλοντος)… εν πάση περιπτώσει, μέχρι να μάθουμε από τον «Δημόκριτο» τι έτρεξε (στα γύφτικα) το επίμαχο εξαήμερο στον Ασπρόπυργο, μάθαμε από τα σχετικά ρεπορτάζ (το έφερε ο λόγος) ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει καεί τρεις φορές μέσα σε τρία χρόνια, ενώ στην περιοχή υπάρχουν 47 αδειοδοτημένα σκραπατζίδικα και 250-300 παράνομα (βάλτε όσα θαυμαστικά θέλετε).

«Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι!», μου έλεγε, τις ημέρες της πυρκαγιάς, στο τηλέφωνο, φίλος που διατηρεί επιχείρηση στην περιοχή. Πάνω από δύο χρόνια –μου εξηγούσε– οι επιχειρηματίες της περιοχής κάνουν διαβήματα για την κατάσταση στα σκραπατζίδικα, ιδίως τα ευκαιριακά και απολύτως ανασφαλή, των Τσιγγάνων· μηδέν εκ του μηδενός, μηδέν.

Διάβαζα και για το δημοτικό θέατρο στη Ρεματιά Χαλανδρίου· που κάηκε ή κάποιοι το κάψανε (με αφορμή την πυρκαγιά και αυτό· στο περιθώριο του γεγονότος δηλαδή), πως, από το 1981 που εγκαινιάστηκε έως τις 18 Μαΐου που κάηκε, λειτουργούσε χωρίς άδεια. Χώρα της πυρκαγιάς, ειδικώς και γενικώς.