«Η αλληλεγγύη μας δεν τρομοκρατείται»

antifasistiki_sygkentrosi_odos_notara.jpg

Αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μαζική απάντηση στην εμπρηστική επίθεση που δέχθηκε στις 24 Αυγούστου η κατάληψη της οδού Νοταρά 26 για τους πρόσφυγες, ήταν η χθεσινή αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Συμμετείχαν τουλάχιστον 1.000 άτομα μεταξύ των οποίων το Συντονιστικό σωματείων-φοιτητικών συλλόγων-συλλογικοτήτων για το προσφυγικό, η αντιεξουσιαστική κίνηση Αθήνας, η ΟΡΜΑ, αλληλέγγυοι, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, μετανάστες κ.ά.

Κεντρικό σύνθημα το «η αλληλεγγύη μας δεν τρομοκρατείται», μαζί με συνθήματα για την προστασία των καταλήψεων στις οποίες φιλοξενούνται πρόσφυγες («κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις»), όπως και για το άνοιγμα των συνόρων και ενάντια στον φράχτη στον Εβρο.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και πέρασε από το δημαρχείο της Αθήνας και το Μοναστηράκι για να καταλήξει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, στέλνοντας «μήνυμα» για τις εκκενώσεις των καταλήψεων όπου στεγάζονται πρόσφυγες.

Στο δημαρχείο της Αθήνας, άγνωστοι έριξαν κόκκινες μπογιές σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στην πλατεία Μοναστηρακίου πρόσφυγες ύψωσαν πανό με αντιφασιστικό σύνθημα.

«Ο τρόπος δράσης των εμπρηστών θεωρείται από εμάς μια ξεκάθαρη δολοφονική ενέργεια, σχεδιασμένη με σκοπό να προκαλέσει –πέραν των σοβαρών υλικών ζημιών– και ανθρώπινες απώλειες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της κατάληψης στέγης προσφύγων/μεταναστών της Νοταρά 26.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονική επίθεση.

■ Επίθεση από πέντε άγνωστα άτομα που συμμετείχαν σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, δέχτηκε χθες το βράδυ ο διοικητής της Τροχαίας Αθηνών, ο οποίος προχωρούσε στην οδό Μπενάκη στα Εξάρχεια.

Μόλις τα άτομα αντιλήφθηκαν τον διοικητή, που φορούσε τη στολή του, τον πλησίασαν και τον χτύπησαν με γροθιές στο πρόσωπο. Διακομίστηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, τραυματισμένος ελαφρά.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησαν επεισόδια στα Εξάρχεια πέριξ του Πολυτεχνείου, με ρίψεις χημικών και μολότοφ, μεταξύ ομάδων κουκουλοφόρων και ανδρών των ΜΑΤ.