«Χρειάζονται νέα Κέντρα Κράτησης στα νησιά σήμερα, όχι αύριο»

avramopoulos-prosfyges.jpg

Δημήτρης Αβραμόπουλος με προσφυγόπουλα στη Λέσβο ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Υπέρ της κατασκευής νέων χώρων για τους πρόσφυγες στα νησιά τάχθηκε με δηλώσεις του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Λέσβο.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, επισκέφθηκε το ακριτικό νησί, συνοδευόμενος από τον κ. Μουζάλα και τους δημάρχους Χίου, Λέσβου και Σάμου, περιοδεύοντας σε Μόρια και Καρά Τεπέ, τασσόμενος ευθέως στη γραμμή υπεράσπισης της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό. 

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πρόσφυγες στο κρύο να αντιμετωπίζουν τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες του χειμώνα χωρίς να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Πρέπει να βρεθούν λύσεις σήμερα! Οχι αύριο, όχι την επόμενη εβδομάδα» τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι «τα Κέντρα Κράτησης θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση διότι θα διευκολύνουν τις διαδικασίες επιστροφής και τον έλεγχο των φαινομένων παραβατικότητας».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει και να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδοτική βοήθεια σε δύο χρόνια. Και είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε περαιτέρω βοήθεια». 

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συνεχίσουν να αυξάνουν τον ρυθμό μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και επισήμανε ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας «είναι αυτή που μας επέτρεψε να βάλουμε ένα τέλος στην τραγική απώλεια ζωών στο Αιγαίο». 

Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι 

Ικανοποιημένος από τις δηλώσεις Αβραμόπουλου εμφανίστηκε ο κ. Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη αυτή «ουσιαστική».

«Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την αναγκαιότητα νέων προσωρινών χώρων, κλειστών και ανοιχτών, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Για τα οικονομικά που είπε, εξηγώ ότι το ένα δισ. είναι προς διάθεση, έχουμε κάνει τεράστια απορρόφηση από τα έκτακτα και τα τακτικά κονδύλια. Χωρίς τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα από όσα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ως Ελλάδα κάνουμε τη δουλειά μας πάρα πολύ καλά, παρά την αναζήτηση πολλών για το πού υπάρχει πρόβλημα. Μέσα στα οικονομικά υπάρχει το κομμάτι που έχει δοθεί στις ΜΚΟ. Αυτό το διάστημα έχουμε συζητήσεις με την Ε.Ε. και έχουμε δηλώσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον οικονομικό έλεγχο, όμως είναι σίγουρο ότι με λιγότερα χρήματα από τις ΜΚΟ έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των αναγκών στα Κέντρα», ανέφερε.

Ενώ, ερωτώμενος για το πώς κρίνει τις κινήσεις των πέντε δημάρχων στα νησιά, δήλωσε:

«Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικά όλα αυτά. Ακόμα και όταν διαφωνούμε πρέπει να βρούμε τρόπους να συμφωνούμε. Ετσι μεγαλουργήσαμε πέρσι». 

Αντίθετα, επιφυλακτικοί ήταν οι δήμαρχοι Χίου, Σάμου και Λέσβου, οι οποίοι στις δηλώσεις τους δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για νέες δομές όσο υπάρχει το πρόβλημα του συνωστισμού των προσφύγων στα νησιά.

«Πρώτα πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση και μετά να γίνει η όποια συζήτηση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χίου, Μαν. Βουρνούς. 

«Κρατάμε τις δεσμεύσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα των Κέντρων και τη δέσμευση για άμεση αποσυμφόρηση. Χωρίς αυτή κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή και τίθενται σε αμφισβήτηση οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Στην πρωτεύουσα της Σάμου με 6.500 κατοίκους υπάρχουν 2.500 μετανάστες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας δομής στη Σάμο, η μοναδική περίπτωση είναι αυτή της αποσυμφόρησης. Η επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο, όπως οι Αλγερινοί, αποτελεί τη βάση αυτής της αποσυμφόρησης» σημείωσε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος. 

Από την πλευρά του, ο Σπ. Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου, δήλωσε τα εξής: «Η ελάφρυνση των νησιών και η αποσυμφόρηση είναι ο βασικός μας στόχος. Πρώτα θα προηγηθεί η συζήτηση στην Αθήνα κι εκεί θα πάρουμε τη σωστότερη απόφαση και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Η όποια απόφαση θα πρέπει να έχει ως βασικό στόχο την ανακούφιση των πολιτών μας σε πρώτη φάση». 

Το ραντεβού των δημάρχων με τον κ. Αβραμόπουλο ανανεώθηκε για την Παρασκευή στην Αθήνα, αφού η προγραμματισμένη σύσκεψη αναβλήθηκε λόγω εσπευσμένης αναχώρησης του επιτρόπου από τη Λέσβο.