Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δυναμικά ξεκίνησε τη νέα χρονιά ο Γάλλος πρόεδρος, που επιδιώκει να προβάλει τον διεθνή του ρόλο, με εντυπωσιακές διπλωματικές πρωτοβουλίες όπως η τρέχουσα «αποστολή» του στην Κίνα.

Ομως η προσοχή του Εμανουέλ Μακρόν παραμένει σαφώς στραμμένη στην εσωτερική πολιτική, καθώς ήδη από το πρωτοχρονιάτικό του διάγγελμα προσπάθησε να εξαλείψει την ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων», τονίζοντας ότι θα ασκήσει πολιτική «συνοχής» στη χώρα με προοπτική την εκπόνηση ενός μεγάλου κοινωνικού προγράμματος για το νέο έτος.

Ενισχυμένος από την ανάκαμψη της δημοτικότητάς του στις σφυγμομετρήσεις και τη βελτίωση στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, ο Μακρόν επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει δυναμικά το 2018 τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 2017.

Προσπάθησε να δείξει «κοινωνικό προφίλ» εξαγγέλλοντας μέτρα για την εκπαίδευση, την εργασία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μέριμνα για τους άστεγους, για τους αναπήρους, τις κατώτατες συντάξεις, τις εισφορές για τους μισθωτούς.

Ρεκόρ αιτήσεων ασύλου

Ο λόγος είναι πως στην κυβέρνηση αναμένουν ισχυρές αντιδράσεις τόσο για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις όσο και για το σκληρό νομοσχέδιο που ετοιμάζει για το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, καθώς οι αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στη χώρα το 2017 ξεπέρασαν τις 100.000.

Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ, με μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις πολιτών από την Αλβανία και τη Δυτική Αφρική.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι «η Γαλλία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη στις προτιμήσεων των αιτούντων άσυλο» πίσω από τη Γερμανία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει όμως ο Μακρόν και στην ευρωπαϊκή του πολιτική, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ανακτήσει τις φιλοδοξίες της και να προωθήσει ένα «Μεγάλο Σχέδιο» για την Ευρώπη. Και στο διάγγελμά του κάλεσε τους πολίτες να μην ενδώσουν «ούτε στους εθνικιστές ούτε στους ευρωσκεπτικιστές».

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι προβάλλοντας το στιλ του «προέδρου προστάτη» ο Μακρόν ανακτά τη δημοφιλία του. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive δείχνει ότι οι Γάλλοι είναι σήμερα πιο αισιόδοξοι και λιγότερο πεσιμιστές απ’ ό,τι ήταν την προηγούμενη οκταετία. Εξι στους δέκα Γάλλους (ποσοστό 59%) είναι πιο αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά. Το 2012 μόλις το 44% αντίκριζε με αισιοδοξία το μέλλον.

Η αντιπολίτευση

Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκίνησαν οι διεργασίες για την εκλογή νέου ηγέτη. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου.

Το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί στις 7 – 8 Απριλίου και θα σημαδευτεί με σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές ιδεολογικές ομάδες.

Ο αρχηγός των «ανταρτών» βουλευτών Κριστιάν Πολ ζητάει να γίνει απολογισμός των ευθυνών του Ολάντ για την τσουχτερή ήττα στις εκλογές του 2017.

Δηλώνει ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση». Οπως τονίζει, «είναι επείγον να βρούμε νέες ιδέες και πρόσωπα, αντί να προωθούμε απλά ένα συνέδριο επιβίωσης».

Και η Μαρίν Λεπέν όμως δήλωσε ότι το «Εθνικό Μέτωπο» θα αλλάξει τίτλο και αναζητεί όνομα που να παραπέμπει πλέον σε «κόμμα εξουσίας», όπως είπε, με σκοπό να δημιουργήσει νέες συμμαχίες.

Η πλειοψηφία των μελών του ακροδεξιού κόμματος είναι υπέρ αυτής της «ανοικοδόμησης» και η επιλογή της νέας ονομασίας θα γίνει στο συνέδριο της 11ης Μαρτίου.