Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα της Ροτόντας το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων έδωσε έγκριση «για τέλεση Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 23/4, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου, επιτρέποντας την προσωρινή μεταφορά του παλαιού εγκαινίου με προϋπόθεση την άμεση επιστροφή του».

Θυμίζει ότι η Ροτόντα είναι ενταγμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και «παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με τον χαρακτήρα του, μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση του αρμόδιου ΚΑΣ και σχετική υπουργική απόφαση. Το ΥΠΠΟ σέβεται τις αποφάσεις που αφορούν τον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και ζητά από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να κάνει το ίδιο».

Στάση εργασίας στο Εθνικό

Σε στάση εργασίας προχωρούν την Πέμπτη (12.00-16.00 και 19.00-23.00) οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο. Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο πλαίσιο της προηγούμενης, με παράλληλη προώθηση των ζητημάτων πλήρους εξομοίωσης με το ενιαίο μισθολόγιο. Να ισχύσει δηλαδή η υπουργική απόφαση για το ανθυγιεινό επίδομα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το επίδομα ευθύνης και να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση και την εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού όπως επίσης και του Οργανογράμματος.

Χιλιάδες επισκέπτες

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες θαύμασαν στην γκαλερί Τρετιακόφ, στη Μόσχα, την έκθεση «Αριστουργήματα του Βυζαντίου», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Ετους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Εκθέματα όπως η αμφίγραπτη εικόνα του Αγίου Γεωργίου από την Καστοριά (13ος αι.) και ο περίφημος σταυρός λιτανείας από την Αδριανούπολη (10ος-11ος αι.) ενθουσίασαν το κοινό.

Ανάμεσά τους πρέσβεις, διπλωμάτες, αξιωματούχοι αλλά και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που ως γνωστόν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βυζαντινή τέχνη. Μετά από 2,5 μήνες παρουσίας στη δημοφιλέστατη ρωσική πινακοθήκη, η έκθεση ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Κυριακή 23 Απριλίου.