Δεν είναι δα και κοσμογονία, όμως αναμφίβολα έγινε επιτέλους ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προχθές το βράδυ στο Ιράν επετράπη, πρώτη φορά μετά το 1979 και την επανάσταση του Χομεϊνί, να μπουν γυναίκες σε ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεν είδαν live κάποιο ματς, αλλά σε γιγαντοοθόνες το παιχνίδι της εθνικής ομάδας της χώρας τους απέναντι στην Ισπανία.
Εγιναν και γίνονται μεγάλοι αγώνες για να κατακτηθεί το δικαίωμα της ισότητας και σε αυτό το κομμάτι της ζωής, και ένα τεράστιο παγκόσμιο γεγονός όπως το Μουντιάλ βοηθά στη γνωστοποίηση του θέματος και την παγκόσμια ευαισθητοποίηση.
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση του Ιράν, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές της Τεχεράνης, πήρε τη μεγάλη απόφαση λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με τους Ισπανούς.
Βέβαια, οι γυναίκες έκατσαν όλες μαζί σε συγκεκριμένη εξέδρα, ενώ υπήρχε και εκ των προτέρων συνεννόηση της αστυνομίας με τη δραστήρια ομάδα «Open Stadiums», ώστε να μην υπάρξουν «παρατράγουδα» και μαζικές διαμαρτυρίες.
Φυσικά τίποτα δεν συνέβη και όλοι αρμονικά είδαν τις προσπάθειες των παικτών του Κεϊρός.
Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται πως θα ανοίξει τον δρόμο για να δούμε επιτέλους και τα δύο φύλα στα γήπεδα του Ιράν.
Από πέρυσι, πάντως, επιτρέπεται η θέαση αγώνων βόλεϊ...
Αλλωστε, το Ιράν είναι η μοναδική από τις 32 χώρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που απαγορεύει στις γυναίκες να βλέπουν ποδόσφαιρο από κοντά. Ακόμη και η Σαουδική Αραβία ήρε αυτό το μέτρο.
Μάλλον ήρθε η ώρα να σπάσει κι αυτό τον δεσμό του συντηρητισμού, υπό την αόρατη πίεση της κοινής γνώμης.
Αλλωστε, η παρουσία γυναικών στις πλατείες και τα πάρκα του Ιράν όπου επίσης μεταδίδονται τα ματς, είναι μαζικότατη και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει.
Ομως, το πραγματικό μήνυμα έρχεται από τη Ρωσία. Τουλάχιστον 30.000 Ιρανοί ταξίδεψαν για να δουν από κοντά το Μουντιάλ και οι 10.000 είναι γυναίκες!
Σαφώς η μεγαλύτερη παρουσία θηλυκών από κάθε άλλη χώρα που συμμετέχει στη διοργάνωση. Κι αυτό είναι το πιο ηχηρό μήνυμα, διότι όλες όσες πήγαν στα γήπεδα της Ρωσίας δεν είναι απαραίτητα και ποδοσφαιρόφιλες.
Ομως, ήθελαν να δώσουν το δικό τους στίγμα, τη δική τους αντίδραση και παράλληλα να αναπνεύσουν το άρωμα της ελευθερίας.
Δεν είναι μόνο η παρουσία τους εκεί και η συμπαράσταση που εκφράζουν προς τους 23 διεθνείς, αλλά και ο τρόπος ντυσίματος.
Η φανέλα της Εθνικής Ιράν μαζί με ένα κοντό σορτσάκι τζιν (γιατί ο καιρός είναι αίθριος τις περισσότερες μέρες στη Ρωσία) αποτελεί το πιο συνηθισμένο outfit για τις γυναίκες, κυρίως νεαρής ηλικίας, που πλημμυρίζουν τις εξέδρες.
Και, ως γνωστόν, με τέτοια αμφίεση δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πατρίδας τους, παρά μόνο μέσα στο σπίτι τους.
Φυλακίστηκε για το ποδόσφαιρο
Η 25χρονη Παρία (δεξιά) έχει εισιτήρια και για τα τρία παιχνίδια του Ιράν στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ. Ταξίδεψε από την Τεχεράνη με τον φίλο της και είναι μία από τις 30 γυναίκες που συνελήφθησαν τον Μάρτιο όταν είχε κυκλοφορήσει μια φήμη ότι η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαλαρώσει το μέτρο απαγόρευσης εισόδου των γυναικών στα γήπεδα. Τότε είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το μεγάλο ντέρμπι της πρωτεύουσας, Περσέπολις - Εστεγλάλ.
Πήρε τον επίσης ποδοσφαιρόφιλο φίλο της και πήγαν να μπουν στο γήπεδο, πιστεύοντας πως κάτι έχει αλλάξει. Μάταια.
Η Παρία συνελήφθη μόνο και μόνο διότι έφτασε ώς τη θύρα του σταδίου και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, ενώ πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο. Κι όπως δήλωσε η ίδια στην αγγλική εφημερίδα «Daily Telegraph», «δεν με πείραξε τόσο ότι βρέθηκα στη φυλακή για μερικές ώρες. Ετσι κι αλλιώς, οι αστυνομικοί ήταν πολύ ευγενικοί μαζί μου. Αυτό που με πείραξε είναι ότι δεν είδα το ντέρμπι».
Στην ίδια παρέα είναι και άλλη μια νεαρή Ιρανή, η Κιάνα (αριστερά), που λέει: «Αν και δεν έχω αδέρφια, από μικρή βλέπω μπάλα στην τηλεόραση μαζί με τον πατέρα μου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας