Υπερβολικές μοιάζουν οι αντιδράσεις των Βραζιλιάνων οπαδών και δημοσιογράφων, μετά την ισοπαλία 1-1 με την Ελβετία.
Υπάρχει, πάντως, μια δικαιολογία γι’ αυτό. Μετά το προ τετραετίας πατατράκ και κυρίως το 7-1 από τη Γερμανία, τώρα υπήρχε η προσδοκία για μια διαφορετική εικόνα.
Αυτή δεν υπήρξε στον προχθεσινό αγώνα, καθώς οι παίκτες του Τίτε έδειξαν μπλοκαρισμένοι, με συνέπεια να αφήσουν δύο βαθμούς με την Ελβετία.
Ουσιαστικά, αυτή η «γκέλα» δεν σημαίνει και πολλά. Η Βραζιλία έχει τον χρόνο της για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση σ’ έναν όμιλο που θα αντιμετωπίσει ακόμα τη Σερβία και την Κόστα Ρίκα.
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι έχει χρόνο για να πάρει μπρος. Αυτό που είδαμε από τους Λατίνους δεν έχει σχέση με όσα (δεν) πρόσφεραν οι Γερμανοί με τους Αργεντινούς.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια έπαιζε άναρχα και δίχως σύστημα κόντρα στο Μεξικό, η ομάδα του Μέσι ήταν πιεσμένη, αγχωμένη, δίχως καθαρό μυαλό και με κενά στην άμυνα.
Η Βραζιλία του Τίτε ήταν διαφορετική. Πιστή στο πλάνο της, με σοβαρότητα και χωρίς πολλές τρύπες στην άμυνα. Αλλωστε, και το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει, καθώς υπήρξε φάουλ πάνω στον Μιράντα.
Η κατακλείδα της άτυπης σύγκρισης ανάμεσα στους «μεγάλους» που απέτυχαν στη μουντιαλική πρεμιέρα τους είναι πως η Βραζιλία έδειξε πιο έτοιμη και πιο δυνατή από τις άλλες δύο.
Ετσι κι αλλιώς, δεν είναι η πρώτη φορά που μία εθνική ομάδα ξεκινάει με το αριστερό, αλλά στο τέλος φτάνει ώς τον τελικό ή κατακτά το τρόπαιο.
Αυτό οι Βραζιλιάνοι αδυνατούν να το χωνέψουν. Είναι εμφανές πως δεν έχουν υπομονή και αυτό φάνηκε στις αντιδράσεις τους. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται στον Νεϊμάρ, ο οποίος πάντως έχει μπόλικα ελαφρυντικά.
Επαιξε τον πρώτο επίσημο αγώνα του από τα μέσα Φεβρουαρίου όταν και τραυματίστηκε με την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ είχε να αντιμετωπίσει το υπέρμετρα σκληρό παιχνίδι των Ελβετών.
Είναι χαρακτηριστικό πως του έγιναν δώδεκα φάουλ, κάτι που έκοβε τον ρυθμό του και παράλληλα τον φόβιζε, μιας και είναι λογικό κι επόμενο να αισθάνεται άβολα, προερχόμενος από σοβαρό τραυματισμό.
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πολύ άδικη η κριτική προς τον αστέρα της «σελεσάο». Επαιξε ρόλο και το κούρεμά του βέβαια, με μία εφημερίδα να γράφει «Κόμμωση-Ποδόσφαιρο 10-0», ενώ μια άλλη είχε στο εξώφυλλό της ένα κοκοράκι και από κάτω υβριστικά προς τον Νεϊμάρ με τη μορφή του «#%&*!»…
«Ημασταν ανυπόμονοι και αυτό μας στοίχισε», είπε ο προπονητής της Βραζιλίας, Τίτε, και πρόσθεσε: «Ακόμη κι εγώ είχα άγχος και ανυπομονησία για να πάρουμε τη νίκη». Πάντως, αν κάποιος πρέπει να αναλάβει ένα μικρό μερίδιο ευθύνης, αυτός είναι ο κόουτς που δεν ρίσκαρε ποτέ με τις αλλαγές του.
