Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Καφέ- Εστίασης Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης & Συναφών Επαγγελμάτων Δ.Ρεθύμνης, ο Σύλλογος Kαταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δ. Σητείας και ο Σύλλογος Εστίασης Ν. Χανίων, καταθέτουν μία δέσμη προτάσεων που θα μπορούσε να ανακουφίσει και να ενισχύσει τον κλάδο, μετά το κλείσιμο των περισσοτέρων καταστημάτων λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι σύλλογοι Εστίασης κάνουν λόγο για μέτρα «στο επίπεδο της ασπιρίνης», ζητώντας ενίσχυση των εργαζομένων με το έκτακτο επίδομα, πάγωμα δόσεων και οφειλών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ενοικίου καθώς και ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητα αλλά και οικονομική εφ’ άπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Κλάδος της εστίασης την τελευταία 10ετία αποδείχθηκε όχι μόνο ισχυρός παίκτης αλλά και εργοδότης ύστατης καταφυγής, μέσα σε μια πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας και ταυτόχρονα ο Κλάδος με τον μεγαλύτερο υπερεπαγγελματισμό (το 90% των νέων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση), δείγμα μιας φιλοσοφίας εύκολου χρήματος ή και πλουτισμού. 

Τα χρόνια αυτά ο Κλάδος έγινε αποδέκτης δυσβάστακτων αυξήσεων (φορολογικών συντελεστών φορολόγησης, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση τεράστια στον ΦΠΑ από 13%-23% ή 24%, ΔΕΚΟ 42,5%, αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 32% στο φυσικό αέριο 70% στο πετρέλαιο κίνησης, δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και ουκ εστίν αριθμός. 

Και ενώ υπερχρεωμένος ο Κλάδος μετά από 10 έτη κρίση, προσπαθεί να ανακάμψει με μόνο θετικό μέτρο την μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% (Μάιος του 2019) στο 48% του Κλάδου και παρά την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΦΠΑ αμέσως μετά τις εκλογές της 17/4/2019 σε όλο τον Κλάδο, και ενώ μετρούσε τις πληγές του, με την απαγόρευση του καπνίσματος είδαμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40% και στις 14/3/20 έρχεται για τον Κλάδο ο ξαφνικός θάνατος. Αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COV ID-19. 

Μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση ανακούφισης για όλους και για τον Κλάδο στο επίπεδο της ασπιρίνης λες και ο Κλάδος ερχόταν από μια εποχή ανάπτυξης, με αποθεματικά, ποιος ξέρει τι ύψους φαντάζεστε;

  • 800 ευρώ επίδομα για 45 ημέρες , δηλαδή 17 ,70 ευρώ /ημέρα και αυτό όχι για όλο τον Κλάδο, μόνο για επιχειρήσεις μέχρι 5 εργαζομένους.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Επίδομα 800 ευρώ για το σύνολο του Κλάδου ή τουλάχιστον υπολογισμό σε Ε.Μ.Ε. 

  • Η αναστολή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, δηλαδή μετάθεση υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο. Βέβαιη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. 
  1. Διαγραφή των βεβαιωμένων ή μη οφειλών για το διάστημα από 14/3 – έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων. 
  2. Για τις ρυθμισμένες οφειλές επαναφορά της πληρωμής των δόσεων από 30/9/20 (δηλ. Μάρτιο-Αύγουστο πάγωμα των δόσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία).
  3. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Κλάδο για διάστημα 6 μηνών από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
  4. Υποχρεώσεις προς Τράπεζες (δάνεια).
  1.  Πάγωμα των δόσεων από Μάρτιο μέχρι Αύγουστο και πληρωμή από 30/9/20.
  • Ενοίκια: Η μείωση κατά 40% των ενοικίων, για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας και η πληρωμή του 60% του ενοικίου δεν είναι βιώσιμη για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αφ’ ενός από κλειστές επιχειρήσεις δεν είναι δυνατή η καταβολή του 60% ιδιαίτερα του Κλάδου που για την λειτουργία του απαιτούνται χώροι πολλών τετραγωνικών με αντίστοιχα ενοίκια. 
  1. Επιδότηση του ενοικίου για το διάστημα της αναστολής λειτουργία ς στο σύνολο του και από λήξη συναγερμού COVID-19 επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 31/8/2020. 
  2. Ένταξη και των επαγγελματιών στην μείωση κατά 40% για το ενοίκιο πρώτη ς κατοικίας. 
  1. Οικονομική εφ’ άπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων του Κλάδου με την επανέναρξη λειτουργίας ίσης με τα τιμολόγια αγοράς της 12 ης & 13ης Μαρτίου για ευάλωτα προϊόντα. 
  2. Ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητα ς για την επανεκκίνησή του. 
  3. Ένταξη του Κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και άμεση έγκριση των υποβληθέντων προτάσεων μέχρι σήμερα.
  4. Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και κατάργηση της προκαταβολή ς για το οικονομικό έτος 2020.
  5. Άμεση ψήφιση νόμου για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είσπραξη ς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και καθορισμού του αμοιβολογίου μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση δημιουργών και χρηστών.
  6. Ένταξη των εποχιακών καταστημάτων στα μέτρα στήριξης

Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους 1000δες εργαζόμενους στο ΕΣΥ που δίνουν μια άνιση μάχη , ελλιπώς εξοπλισμένοι ,  αποτέλεσμα της διαχρονικά υποχρηματοδότησης της υγείας».