Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε συνέντευξή της στην «ΕΠΟΧΗ» και τη Ζωή Γεωργούλα, περιγράφει, μετά την ολοκλήρωση μιας μεγάλης και δύσκολης ανασκαφικής φάσης, τη σημασία των ευρημάτων στο λόφο Καστέλλι της παλιάς πόλης των Χανίων, το εύθραυστο έργο και τη συγκίνηση της «συνομιλίας» με το παρελθόν, αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχει το κέντρο της ζωής εδώ και 5.500 χρόνια. 

Η κα Βλαζάκη επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι χώρος με δημόσιο χαρακτήρα και έτσι πρέπει να παραμείνει. «Το Πολυτεχνείο Κρήτης οφείλει να αγωνιστεί για να το αποκαταστήσει και, γιατί όχι, να ιδρύσει σε αυτό τη Σχολή Καλών Τεχνών, όραμα όχι μόνο δικό του αλλά και των Χανιωτών. Ή άλλως να το χρησιμοποιήσει για τον εκπαιδευτικό σκοπό που του παραχωρήθηκε», αναφέρει η ίδια.

Συγκεκριμένα ερωτώμενη για την πρόθεση του υφυπουργού Παιδείας να εκποιήσει σε off shore ξενοδοχειακή εταιρία τα τρία κτίρια η κ. Βλαζάκη αναφέρει: 

«[…] η άποψη μιας αρχαιολόγου και ανασκαφέα του λόφου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι υπέρ μιας μίσθωσης του συγκροτήματος αυτού σε εξωχώρια εταιρεία και μιας εμπορευματοποίησης της ιστορικής μνήμης. Εξάλλου, το Κοινό Όργανο των δύο Ανώτατων Κεντρικών Συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, του Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, υπό την προεδρία μου, ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού ως νεώτερου μνημείου του κτιρίου του Διοικητήριου – 5ης Μεραρχίας, «καθώς αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημόσιων Κτηρίων-Διοικητηρίων. Η διατήρησή του συμβάλλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της».

Αναλυτικά η συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ