Στο Εφετείο Χανίων θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη η εκδίκαση της έφεσης την οποία άσκησαν οι καταδικασμένοι για την δολοφονική επίθεση στον γιατρό Δημήτρη Μακρέα, τον Μάρτιο του 2015.
Οι δύο δράστες είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα, ο ένας σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για επικίνδυνη σωματική βλάβη και 10 μηνών για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και ο άλλος σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για επικίνδυνη σωματική βλάβη ενώ ένας τρίτος δράστης είχε αθωωθεί.
Με αφορμή την έφεση των δραστών, το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας – αλληλεγγύης στα Δικαστήρια την ημέρα της δίκης στις 11 το πρωΐ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Στις μέρες μας, οι φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, τα περιστατικά ρατσιστικής και φασιστικής βίας στην πόλη και την Χώρα μας συνεχώς αυξάνονται.
Οφείλουμε ως κοινωνία, ως πολίτες να πάρουμε θέση, να σηκώσουμε ανάστημα στο μίσος, στην βία, στην ανοχή και στην συγκάλυψη, οφείλουμε να πάρουμε θέση, μα ταυτόχρονα να κάνουμε και πρόταση.
Και η πρόταση μας είναι η Αλληλεγγύη.
- Δηλώνουμε την συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας στο φίλο, συνάδερφο και συνοδοιπόρο στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χανίων Δημήτρη Μακρέα.
- Ζητάμε την καταδίκη των ενόχων ως παραδειγματισμό για να μη ξανασυμβούν αντίστοιχες φασιστικού τύπου δολοφονικές επιθέσεις».
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε το βράδυ της 25ης Μαρτίου του 2015 στην οδό Δασκαλογιάννη της Σπλάτζιας, όταν ο γιατρός δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα ρατσιστών οι οποίοι προηγουμένως είχαν προπηλακίσει μετανάστες στο κέντρο της πόλης. Ο γιατρός έπεσε πάνω στους ρατσιστές ενώ έβγαινε από το Στέκι Μεταναστών και για λίγα λεπτά βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τους μετανάστες που είχαν δεχτεί νωρίτερα την επίθεση.
Ενώ προχωρούσε στον δρόμο, δέχτηκε από πίσω δολοφονικό χτύπημα με καδρόνι στο κεφάλι, ενώ ακόμα και όταν έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος μια ομάδα τεσσάρων ατόμων συνέχισε να τον χτυπά με μανία. Ο γιατρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων όπου και νοσηλεύτηκε.
Σημειώνεται ότι τότε υπήρξαν σοβαρότατες καταγγελίες για τον ρόλο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών για τον χειρισμό της υπόθεσης της δολοφονικής επίθεσης ενώ είχε δοθεί στη δημοσιότητα και βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, όπως καταγράφηκε από κάμερα καταστήματος της περιοχής, το οποίο όμως, όπως είχε καταγγείλει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του θύματος, Δημήτρης Φουράκης, δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στη δικογραφία, αν και είχε παραδοθεί εδώ και μέρες στα χέρια των αρχών.
