• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%

Ο Βάλιας Σεμερτζίδης ζωγραφίζει τον Μαυροσκούφη Λέοντα. Πίσω του στέκεται όρθιος και παρακολουθεί ο Αρης

Φωτ.: Σπύρος Μελετζής

Είπαν για τον Αρη

 • A-
 • A+

Τα σχόλια των Κρις Γουντχάουζ, Εντι Μάγιερς, Κ. Βάρναλη, Κομνηνού Πυρομάγλου, Ν. Ζαχαριάδη, Στ. Σαράφη, Παναγιώτη Κανελλόπουλου και των Ναζί για τον Αρη Βελουχιώτη.

Κρις Γουντχάουζ

«Ο Αρης Βελουχιώτης ήταν η πολεμική μεγαλοφυΐα του ΕΛΑΣ» (Κρ. Γουντχάουζ: «Το μήλο της έριδος», εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ, σελ. 107).

Εντι Μάγιερς

«Μια μέρα άκουσα πως υπήρχε στα περίχωρα ένας αντάρτης αρχηγός που στα βουνά τον ήξεραν σαν ‘‘Αρη Βελουχιώτη’’ και που αργότερα ανακαλύψαμε ότι ήταν ο Αθανάσιος Κλάρας…

»Το όνομά του φαινόταν να βρίσκεται στα χείλη όλων των χωρικών… Είπα στο Ζέρβα και στον Αρη (σ.σ. μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου) ότι θα τους πρότεινα (όπως και αρκετούς άλλους) για παράσημο.

»Οταν το άκουσε ο Αρης απάντησε: ‘‘Δεν θέλω παράσημο. Θέλω αρβύλες για τους αντάρτες μου’’». (Εντι Μάγιερς: «Η Ελληνική Περιπλοκή», Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ, σελ. 59- 60 και 84).

Κ. Βάρναλης

«Θρυλικός ο Αρης Βελουχιώτης. Ο πρώτος που άρχισε την Αντίσταση του λαού στα βουνά κι ο τελευταίος που την έκλεισε με τον τραγικό του θάνατο.

»Η πρώτη ψυχή του αγώνα κι η τελευταία πνοή. Λίγοι το καταλάβανε, όπως ο Αρης, πως οι εχθροί της Ελλάδας (ξένοι και ντόπιοι) θα μετατρέπανε τη νίκη του έθνους σε νίκη των εχθρών του. Τιμή και δόξα στο ασύγκριτο παλληκάρι.

»Τιμή και δόξα και στον λαό που τόνε γέννησε». (Π. Λαγδά: «Αρης Βελουχιώτης: Ο πρώτος του αγώνα», Εκδόσεις ΚΥΨΕΛΗ, σελ. 35).

Κομνηνός Πυρομάγλου (υπαρχηγός του ΕΔΕΣ

«Ωστόσο η πιο ισχυρά και η πιο δυναμική προσωπικότης μεταξύ της τριανδρίας του ΕΛΑΣ (Βελουχιώτης, Σαράφης, Τζήμας) ήταν ο Αρης Βελουχιώτης. Ο Βελουχιώτης ήταν ο κατεξοχήν ανεγνωρισμένος και ο δυναμικός αρχηγός του ΕΛΑΣ.

»Αυτός επέβαλε τη σιδηρά πειθαρχία στα τμήματα του ΕΛΑΣ, προ παντός στη Ρούμελη. Ηταν πανταχού παρών, εμπνέων τον θαυμασμό και τον φόβο, μεταδίδων εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στους αντάρτες του και απογοήτευση στους άλλους.

»Χωρίς κανένα ενδοιασμό έπαιρνε τις πιο τολμηρές και τις πιο επικίνδυνες αποφάσεις. Πολλές φορές ήταν ικανός για ρομαντικές και συναισθηματικές εκδηλώσεις και πράξεις.

»Σε άλλες περιπτώσεις ήταν άγριος και ανένδοτα σκληρός. Η στιγμιαία του αδυναμία στη φυλακή, υπό την 4η Αυγούστου, δεν τον ημπόδισε να παραμείνει κομμουνιστής με όλη του την καρδιά και τη σκέψι.

»Επίστευε με όλη του τη δύναμι στην κοινωνική επανάστασι. Είχε παραμείνη Ελλην ώς το κόκκαλο...» (Κ. Πυρομάγλου: «Ο Δούρειος Ιππος», Εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ, σελ. 82).

Οι Ναζί για τον Αρη

 «ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ή ΚΛΑΡΑΣ. Πρώην πολιτικός επίτροπος και αρχισυμμορίτης του ΕΛΑΣ, πρώην εγκληματίας και φανατικός κομμουνιστής. Ιδρυτής της Σοβιετικής Δημοκρατίας Πελοποννήσου και αρχηγός των εκεί συμμοριών του ΕΛΑΣ».

(Τα παραπάνω προέρχονται από τα μυστικά αρχεία της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Το σχετικό έγγραφο που αναφέρεται στον ΑΡΗ φέρει ημερομηνία 26/9/1944. Δημοσιεύτηκε, μαζί με άλλα έγγραφα από τα Ναζιστικά αρχεία στο βιβλίο του καθηγητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη «Η Ελληνική Αντίστασις 1941-1944», εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, σελ. 35).

Ν. Ζαχαριάδης (στο τελευταίο του γράμμα)

«-Για τη Βάρκιζα: η συμφωνία ήταν κρατική πράξη. Εγώ δεν μπορούσα να τη διαγράψω με μια μονοκοντυλιά δίχως να προκαλέσω χάος και ανεπανόρθωτο, τότε, χτύπημα του κινήματος. Οταν τον Ιούνη ή Ιούλη του 1945 έγραψα στο ‘‘Ρίζο’’ ότι ‘‘Βάρκιζα δε θα ξαναγίνει’’ ήρθαν οι Σιάντος- Παρτσαλίδης και μου ζήτησαν εξηγήσεις.

»Η 2η Ολομέλεια που έγινε ακριβώς στην επέτειο της υπογραφής της Βάρκιζας πολιτικά- ουσιαστικά αναίρεσε τη συμφωνία εκείνη. Και τούτο ακόμα: εκείνος ακριβώς ο χαρακτήρας της Βάρκιζας (κρατική πράξη) με ανάγκασε ν' αποδοκιμάσω το Βελουχιώτη παρά το ότι τον εχτιμούσα παλιά...» (Π. Ανταίου: «Ν. Ζαχαριάδης: Θύτης και θύμα», Εκδόσεις ΦΥΤΡΑΚΗ, σελ. 502).

Στ. Σαράφης

«Ετσι χάθηκε ο Αρης ο οποίος άσχετα από τα ελατ­τώματα και τα σφάλματά του ήταν ένας γενναίος και ι­κανός αγωνιστής με καλή τακτική αντίληψη και πολλά του οφείλει ο αντάρτικος στρατός του ΕΛΑΣ, ιδιαίτερα στην αρχή της συγκρότησής του…

»Εμένα ιδιαίτερα ο θάνατος του Αρη με λύπησε γιατί ήμασταν μαζί δύο χρόνια περίπου στη διοίκηση του ΕΛΑΣ και άσχετα με τα ελαττώματά του και ορισμένες ακρότητες που οφείλονταν σ' ένα αίσθημα κατωτερότητας γιατί είχε υπογράψει δήλωση, την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά, και την ουζοποσία, η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή και πολλές φορές η επιμονή μου και ο τρόπος της συμπεριφοράς μου απέναντί του, συντέλεσαν ώστε να προλάβω αρκετά θλιβερά πράγματα». (Στ. Σαράφης: «Μετά τη Βάρκιζα», εκδόσεις ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, σελ. 17- 18).

Παναγιώτης Κανελλόπουλος

«Δεν νομίζω ότι ο Αρης είχε θεωρητική κατάρτιση αλλά πάντως ήταν ένας ευφυής άνθρωπος. Οι άμεσοι ακόλουθοί του, οι λεγόμενοι μαυροσκούφηδες, ήταν πάρα πολύ αφοσιωμένοι και τον ελάτρευαν. Αυτό το είδα, το διαπίστωσα» (Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ, 23/9/1986- συνομιλία με τον Φ. Οικονομίδη).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Ο Ελληνας Τσε
Εβδομήντα χρόνια μετά το τραγικό του τέλος ο Αρης Βελουχιώτης παραμένει ένας μύθος απείρως μεγαλύτερος από τον θρύλο που είχε δημιουργήσει η δράση του όσο ήταν ζωντανός. Ηταν ο πρωτοκαπετάνιος, ο κορυφαίος...
Ο Ελληνας Τσε
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Από τη Βάρκιζα ώς τη διαγραφή του και την αυτοκτονία του
Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αρη Βελουχιώτη, η πορεία του δηλαδή προς τον θάνατο, ουσιαστικά αρχίζει από την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας στην οποία ήταν κάθετα αντίθετος αν και υπέγραψε την εφαρμογή...
Από τη Βάρκιζα ώς τη διαγραφή του και την αυτοκτονία του
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Από τον Θανάση Κλάρα στον Αρη Βελουχιώτη
Στις 27 Αυγούστου 1905 γεννιέται στη Λαμία το τρίτο παιδί του Δημήτρη και της Αγλαΐας Κλάρα, ο Θανάσης Κλάρας. Η οικογένεια απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά. Τα άλλα τρία ήταν: ο Περικλής, η Ευαγγελία και ο...
Από τον Θανάση Κλάρα στον Αρη Βελουχιώτη
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Εδωσα τη ζωή μου για την επανάσταση
Το πιο αυτοβιογραφικό κείμενο του Θανάση Κλάρα είναι ίσως το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» στις 9/9/1931. Οντας συντάκτης της εφημερίδας ο Θανάσης Κλάρας απαντάει στην κατηγορία...
Εδωσα τη ζωή μου για την επανάσταση
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '44
Η ΕΑΜική προπαγάνδα στους Βρετανούς
Κάθε πόλεμος έχει μια πλευρά που συνήθως υποτιμάται στην εκ των υστέρων ιστορική αποτίμησή του, αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντη για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων την ώρα που αυτός διεξάγεται.
Η ΕΑΜική προπαγάνδα στους Βρετανούς
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
70 χρόνια από τον θάνατο του Αρη Βελουχιώτη
Πριν από 70 χρόνια στο φαράγγι του Φάγγου (Μεσούντα Άρτας ) ο περικυκλωμένος από κυβερνητικούς στρατιώτες Άρης Βελουχιώτης πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, 40 χρόνων , έβαζε τέλος στη ζωή του για να μη παραδοθεί.
70 χρόνια από τον θάνατο του Αρη Βελουχιώτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας