Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Σάσα Βαλτς αγαπά τις χορογραφίες μεγάλης φόρμας. Την ιντριγκάρει πολύ η αρχιτεκτονική, τα γεωμετρικά σχήματα, η σχέση του κορμιού με το ευρύτερο περιβάλλον, οι ιδέες για τη ζωή και η αναδημιουργία. Της αρέσει να φτιάχνει χορογραφίες όχι για απλούς χορευτές αλλά για σώματα που στο τέλος θα μοιάζουν με κινούμενα γλυπτά.

To ίδιο ακριβώς έκανε και με τους 14 χορευτές της ομάδας της που αξιοποίησε στη νέα της χορογραφία με τίτλο «Κreatur» (Πλάσμα), που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Βερολίνο (έπειτα από καιρό απουσίας της από εκεί) το περασμένο καλοκαίρι και τις επόμενες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε στην Αθήνα. Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Μαρτίου η κορυφαία ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα για δύο μόνο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το «Πλάσμα» της Σάσα Βαλτς

Μετά το «Körper», αυτήν την έξοχη τριλογία της με την οποία ύμνησε το σώμα, η διάσημη Βερολινέζα χορογράφος εξετάζει φαινόμενα και σημάδια που αποδεικνύουν πώς μια κοινωνία μεταλλάσσεται, παρουσιάζει σημάδια διαταραχής ή, στη χειρότερη περίπτωση, είναι πια απολύτως διεφθαρμένη: δύναμη και έλλειψη εξουσίας, κυριαρχία και αδυναμία, ελευθερία και έλεγχος, κοινότητα και απομόνωση. Οπως έγραψαν και οι Βερολινέζοι κριτικοί: «Με το “Kreatur” έδειξε σίγουρα στους επικριτές της για το τι είναι ικανή. Παρουσίασε την αμαρτία, το σκοτάδι, τον πόνο χωρίς τίποτα το προφανές ή το επιφανειακό».

Καθώς, όμως, αναζητά πάντα τον διάλογο με τις άλλες μορφές τέχνης, συναντά για πρώτη φορά μια πρωτοποριακή σχεδιάστρια μόδας, διάσημη παγκοσμίως για τα ρούχα – αρχιτεκτονήματά της. Ετσι ένα από τα στοιχεία που πραγματικά συν-διαμορφώνει την παράσταση είναι τα κοστούμια της σχεδιάστριας μόδας και εικαστικού Ιρις Βαν Χέρπεν.

Γνωστή για τις αιρετικές της παρουσιάσεις μόδας, η 34χρονη Ολλανδή χρησιμοποιεί εδώ όλο το οπλοστάσιο των μέχρι τώρα παρεμβάσεών της για να προσθέσει μια πραγματικά φουτουριστική αισθητική στο έργο της Σάσα Βαλτς. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα κοστούμια δημιουργήθηκαν με τις πιο σύγχρονες τεχνικές του 3D printing και του lasercutting.

Ο δεύτερος καθοριστικός συνεργάτης του «Κreatur» είναι ο σχεδιαστής φωτισμών Ουρς Σουνεμπάουμ που έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου (όπως οι Μίκαελ Χάνεκε, Μπομπ Γουίλσον) αλλά και σημαντικούς εικαστικούς δημιουργούς όπως η Mαρίνα Αμπράμοβιτς και ο Γουίλιαμ Κέντριτζ.

Εχοντας, λοιπόν, βρει τους βασικούς άξονες (δηλαδή τα χορευτικά βήματα, τα κοστούμια και τους φωτισμούς), η Σάσα Βαλτς αναζήτησε το μουσικό τοπίο που θα τα συνέδεε όλα. Ετσι κατέληξε στη μουσική των Αμερικανών Soundwalk Collective (αυτή είναι η παρθενική τους συνεργασία).

Η σύνθεσή τους για το «Kreatur» χρησιμοποιεί ως βασική ηχητική πηγή τούς ήχους που κατέγραψαν στο εσωτερικό διαφόρων εργοστασίων και σημαντικών κτηρίων που με τα χρόνια μπορεί να άλλαξαν χρήση αλλά παραμένουν τοπόσημα όπου γράφτηκε η Ιστορία.

Μεταξύ των χώρων αυτών το τέκνο κλαμπ Berghain στο Βερολίνο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Φρίντιρχσαϊν ή το μουσείο Berlin- Hohenschönhausen Memorial που έχει δημιουργηθεί στα παλιά κτίρια των πολιτικών φυλακών της Στάζι, των υπηρεσιών Ασφαλείας της Ανατολικής Γερμανίας.

Τόσο για τους μουσικούς όσο και για τη χορογράφο τα συγκεκριμένα, εμβληματικά κτίρια του 20ού αιώνα αποτυπώνουν την εξουσία, τον έλεγχο και τη μαζική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν οι πρώτοι «μάρτυρες« της ριζικής αλλαγής του κοινωνικού και ηχητικού τοπίου που μας περιβάλλει.

Γεννημένη στην Καρλσρούη στις 8 Μαρτίου 1963 η Σάσα Βαλτς σπούδασε στο Αμστερνταμ και ενηλικιώθηκε χορευτικά στη Νέα Υόρκη. Μετά από ένα καθοριστικό για εκείνη πενταετές πέρασμα από τη Σαουμπίνε, ίδρυσε με τον Γιόχεν Ζάντιχ το 1993 στο Βερολίνο την ομάδα της Sasha Waltz & Guests, με την οποία έχουν μέχρι σήμερα συνεργαστεί περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες και σύνολα από 25 χώρες -αρχιτέκτονες, εικαστικοί, χορογράφοι, κινηματογραφιστές, σχεδιαστές, μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές.

Παρ’ όλα αυτά, όταν πριν από καιρό ο δήμαρχος Βερολίνου Μίκαελ Μιούλερ ανακοίνωσε πως το 2019 η Σάσα Βαλτς μαζί με τον Γιοχάνες Ούμαν θα διαδεχτούν τον Νάτσο Ντουάτο στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπαλέτου του Βερολίνου, η αντίδραση των «κλασικών» χορευτών ήταν άμεση, σφοδρή, κι έφτασε ώς τη συλλογή υπογραφών.

«Η πρόσληψη της Βαλτς μπορεί να συγκριθεί με τον διορισμό ενός δασκάλου τένις ως προπονητή ποδοσφαίρου ή ενός διευθυντή μουσείου ως διευθυντή ορχήστρας. Σεβόμαστε τη δουλειά της χορογράφου αλλά τη βρίσκουμε εντελώς ακατάλληλη για να ηγηθεί της ομάδας μας η οποία είναι αφιερωμένη στον κλασικό χορό».

Info: Παρασκευή 23 & Σάββατο 24 Μαρτίου, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στις 20:00. Πληροφορίες 210 7282333 www.megaron.gr. Τιμές εισιτηρίων: 9 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 14 € (Ζώνη Ε), 22 € (Ζώνη Δ), 28 € (Ζώνη Γ), 36 € (Ζώνη Β), 42 € (Ζώνη Α), 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη).