Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύο ημέρες πριν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έρθουν στην Αθήνα για να βάλουν την «ατζέντα» με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και τα μεγάλα αφεντικά έδειξαν για μία ακόμη αφορά… τα δόντια τους στην ελληνική πλευρά.

Διεμήνυσαν μέσω των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι αν η Ελλάδα δεν ανεβάσει ταχύτητα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν πρόκειται να υπάρξει «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Η απόφαση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων μετατέθηκε για το Eurogroup της 12ης Μαρτίου, όπου κανονικά σε αυτό επρόκειτο να συζητηθεί η «φόρμουλα» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης (ελάφρυνση με βάση την ανάπτυξη). 

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενώ στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών είχε διαφανεί ότι δεν αποτελούσαν συγκεκριμένο προαπαιτούμενο κάποιας αξιολόγησης, αλλά για βασικό δεδομένο το οποίο έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση οι θεσμοί, ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο για την ελληνική πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο και η «έκρηξη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου απέναντι στις παρατηρήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ενέτεινε τις πιέσεις για τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο ζωηρός διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα μετά το «καρφί» Ντράγκι για τις αποδόσεις τους (σ.σ. 7ετές) ότι αντί να υποχωρούν μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αυτές κινούνται ανοδικά. 

Το θέμα είναι ότι μετά το αυστηρό «τελεσίγραφο» του Eurogroup το κλίμα γίνεται ιδιαίτερα βαρύ και μάλιστα τη στιγμή που ο χρόνος για την έναρξη της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έρθουν στη χώρα μας αυτή την Πέμπτη για να προετοιμάσουν το έδαφος των συζητήσεων και εν συνεχεία τέσσερις μέρες αργότερα θα καταφτάσουν για ολιγοήμερη επίσκεψη οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), αλλά και ο Πίτερ Ντόλμαν (ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που αντικατέστησε την Ντέλια Βελκουλέσκου). 

Πριν οι επικεφαλής αναχωρήσουν από την Αθήνα θα πάρουν μαζί τους και το ελληνικό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων των επόμενων τεσσάρων ετών για να το μελετήσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων Τσακαλώτου θα «κουμπώσει» στη συνέχεια με το μετα-μνημονιακό πλαίσιο των δεσμεύσεων των δανειστών που θα περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση και στα εργασιακά καθώς και ρήτρες μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει.