«Εγκλημα πολέμου» και «απόπειρα στήριξης της τρομοκρατίας», που αντανακλά «τις βρόμικες αμερικανικές προθέσεις ενάντια στην εθνική κυριαρχία και εδαφική ενότητα της Συρίας» χαρακτήρισε η Δαμασκός τον χθεσινό βομβαρδισμό θέσεων φιλοκυβερνητικών δυνάμεων από τον διεθνή υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού κράτους», στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Ντέιρ ελ-Ζορ, στην ανατολική Συρία.
«Απαιτούμε [η διεθνής κοινότητα] να καταδικάσει αυτή τη σφαγή» αναφέρει σε επιστολή του το συριακό ΥΠΕΞ προς τα Ηνωμένα Εθνη, ζητώντας «να καταστήσει υπεύθυνο τον διεθνή συνασπισμό», τον οποίο και χαρακτηρίζει παράνομο αξιώνοντας την άμεση διάλυσή του.
Αποφεύγοντας αυτή τη φορά αιτιολογίες περί «λάθους» -όπως είχε κάνει σε ανάλογη επίθεση κατά δυνάμεων του συριακού στρατού, τον Σεπτέμβριο του 2016, στην ίδια επαρχία- ο διεθνής συνασπισμός έκανε λόγο για «αυτοάμυνα» απέναντι σε «απρόκλητη επίθεση εναντίον του γενικού αρχηγείου των SDF»: του αραβο-κουρδικού συνασπισμού που στα πεδία των μαχών κατά του «Ι.Κ.» αποδείχθηκε πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ.
Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού έκανε λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς στις τάξεις των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, σε σύνολο 500 μαχητών που φέρονται να αποπειράθηκαν την κατάληψη εδαφών, τα οποία σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των SDF, στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη: φυσικό σύνορο μεταξύ των ζωνών επιχειρησιακής δράσης μεταξύ Αμερικανών (ανατολικά) και Ρώσων (δυτικά).
Για τους πόρους
«Υποψιαζόμαστε ότι στόχος ήταν η κατάληψη των πετρελαιοπηγών της Χουσάμ, που την περίοδο 2014-2017 αποτέλεσαν σημαντική πηγή εσόδων για το “Ι.Κ.”» δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, Αμερικανός συνταγματάρχης Τόμας Βιλ. Επικαλούμενα αξιωματούχο του Πενταγώνου εν τω μεταξύ αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ανάμεσα στους 100 νεκρούς συγκαταλέγονται και Ρώσοι μισθοφόροι…
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αντίθετα, έκανε λόγο μόνο για 25 τραυματίες, όλοι τους Σύροι μαχητές που μετείχαν σε μάχες κατά τρομοκρατών και την ώρα του βομβαρδισμού ερευνούσαν στην περιοχή του πρώην διυλιστηρίου ελ Ιζμπα.
Διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες ότι η διοίκηση του διεθνούς συνασπισμού είχε έλθει σε συνεννόηση με τη στρατιωτική διοίκηση στη Μόσχα, πριν εξαπολύσει την επίθεση κατά των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Και κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι με τη χθεσινή επίθεση έδειξαν πως στην πραγματικότητα δεν πολεμούν ενάντια στο «Ι.Κ.», αλλά για τους «οικονομικούς πόρους» της Συρίας.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε ότι θα έθετε το θέμα στην κεκλεισμένων των θυρών χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Συρία.
Χαρακτήρισε δε, «μη ρεαλιστική» την πρόταση του διεθνούς οργανισμού -που «σιγοντάρουν» οι ΗΠΑ- για ένα μήνα κατάπαυση του πυρός σε όλα τα συριακά εδάφη.
Ως κύρια αιτιολογία προβάλλονται η ανάγκη διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. οι -ακόμη ανεπιβεβαίωτες- καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης για νέες επιθέσεις με χημικά κατά αμάχων από το καθεστώς Ασαντ. και τα εκατοντάδες θύματα στις τάξεις των αμάχων από το τελευταίο μπαράζ βομβαρδισμών των ρωσικών και συριακών δυνάμεων στα τελευταία μεγάλα προπύργια των αντικαθεστωτικών: τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και τον θύλακα της Ανατολικής Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού.
Η πρόταση του ΟΗΕ κατατίθεται την ώρα που οι συριακές δυνάμεις -με τη συνδρομή Ρώσων και Ιρανών- ανακαταλαμβάνουν διαρκώς εδάφη. Η Τουρκία συνεχίζει μετ’ εμποδίων την εισβολή της στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
Η Μόσχα επιχειρεί να επιβάλει τους δικούς της όρους στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο.
Ενώ μερίδιο στο «παιχνίδι» διεκδικεί πλέον ανοιχτά και το Ισραήλ, με κύριο στόχο την ανάσχεση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν (εξ ου και η νέα επίδειξη δύναμης, την Τετάρτη, με ακόμη μία πυραυλική επίθεση κατά στρατιωτικών στόχων εντός Συρίας, αυτή τη φορά κοντά στη Δαμασκό, και με χρήση από ισραηλινά μαχητικά του εναέριου χώρου του Λιβάνου).
Πούτιν – Ερντογάν
Με αυτά ως φόντο οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν, συμφώνησαν χθες -σε ακόμη μια τηλεφωνική επικοινωνία τους- ενίσχυση του συντονισμού των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών τους στη Συρία.
Κανόνισαν η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής -μαζί με το Ιράν- για το Συριακό να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη εν ευθέτω χρόνω.
Συνομολόγησαν για πολλοστή φορά την ανάγκη επιτάχυνσης στην εγκατάσταση στρατιωτικών παρατηρητηρίων στη «ζώνη αποκλιμάκωσης» της Ιντλίμπ, με την οποία έχει επιφορτιστεί η Αγκυρα (ως συνεγγυήτρια δύναμη της διαδικασίας της Αστάνα).
Και, βάσει πηγών της τουρκικής προεδρίας, «μοιράστηκαν πληροφορίες» για την επιχείρηση στο Αφρίν, όπου -σύμφωνα με τον έγκριτο ανταποκριτή της Independent στη Μέση Ανατολή, Πάτρικ Κόκμπερν- οι Τούρκοι πλέον στρατολογούν ακόμη και πρώην μαχητές του «Ι.Κ.» στις λυσσαλέες μάχες τους κατά της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.
Κατά τα λοιπά, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε ως «άκομψες και αβάσιμες» τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ότι η επιχείρηση στο Αφρίν έχει βαφτεί με το αίμα αμάχων, ότι «προσθέτει έναν πόλεμο στον πόλεμο» και ότι μοιραία επιδεινώνει την ήδη περίπλοκη σύγκρουση στην -για πολύ καιρό ακόμη, κατά πώς φαίνεται- πολύπαθη Συρία.
