Σε νέο παραλήρημα εναντίον των ΗΠΑ επιδόθηκε σήμερα το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τις κατηγόρησε για μια «σειρά σοβαρών συνωμοσιών» κατά της Τουρκίας, μετά την καταδίκη στη Νέα Υόρκη ενός Τούρκου τραπεζίτη για το σκάνδαλο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Σε συνέντευξη Τύπου από την Κωνσταντινούπολη πριν ταξιδέψει για το Παρίσι, όπου αναμένεται να συναντηθεί στη διάρκεια της ημέρας με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ διευθύνουν ατή τη στιγμή μια σειρά σοβαρών συνωμοσιών. Όχι μόνο δικαστικών αλλά και οικονομικών συνωμοσιών».
Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρών αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, κρίθηκε ένοχος την Τετάρτη από αμερικανικό δικαστήριο για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αν αυτό είναι το αμερικανικό όραμα για τη δικαιοσύνη, τότε ο κόσμος είναι καταδικασμένος», πρόσθεσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη δίκη, που προκαλεί φόβους για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Halkbank, οι οποίες θα είχαν ισχυρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.
Στο επίκεντρο της πολύκροτης δίκης βρίσκεται ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού και επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος κατέθεσε κατά του Ατίλα και ενέπλεξε τον Ερντογάν και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της Άγκυρα απέρριψε επανειλημμένα όλες τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τη «συνωμοσία» που εξύφανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Με το ίδιο ύφος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε χθες πως η δίκη «είναι η απτή απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στη FETO (ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα δίκτυα που διευθύνει ο Γκιουλέν), την αμερικανική δικαιοσύνη, το FBI και τη CIA».
Σε άλλες δηλώσεις του για την επίσκεψή του στη Γαλλία ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Γαλλία, τονίζοντας ένα «σημαντικό» βήμα που θα κάνει η Τουρκία με τη γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία EUROSAM.
«Είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τη Γαλλία σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας», σημείωσε. «Το βήμα που θα αναλάβουμε ως Γαλλία, Τουρκία και Ιταλία στη EUROSAM είναι σημαντικό, και θα το συζητήσουμε και πάλι σήμερα», είπε χωρίς όμως να πει ποιο θα είναι αυτό το βήμα.
